Dostupni linkovi

Sumnjiva smrt optuženog za prevaru Šarićeve majke


Zatvor u Spužu
Zatvor u Spužu
Obdukcija tijela Milivoja Terzića, koji se dva i po mjeseca nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu zbog sumnje da je učestvovao u reketiranju majke Darka i Duška Šarića, pokazala je da nije izvršio samoubistvo, kako je u ponedjeljak tvrdila uprava zatvora, već da je najvjerovatnije ubijen.

To je Radiju Slobodna Evropa potvrdio izvor koji je učestvovao u obdukciji. Dok direktor ZIKS-a Milan Radović kaže da nije pogriješio što je tvrdnje o samoubistvu iznio prije nalaza vještaka, član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković traži istragu cijelog slučaja kao i odgovornost Radovića za neprofesionalno postupanje.

Milivoje Terzić pronađen je u ponedjeljak obješen o prozorske rešetke zatvorske ćelije u Spužu. Terzić je, kako su saopštli iz ZIKS-a, bio smješten u šestokrevetnoj sobi. Dok je ostalih pet pritvorenika bilo u redovnoj dnevnoj šetnji, on je ostao u ćeliji.

Radović je u ponedjeljak kazao da sve ukazuje na samoubistvo.

"Ovo je za sada samoubistvo koje nije bilo produkt prijetnji, prinude, bolesti, odnosno samoubilačkih namjera i takvim ga za sada možemo konstatovati. Naravno, sve je otvoreno za dalja razmatranja, ali za sada nema sumnje u bilo kojem drugom pravcu", kazao je Radović.

No, kako je našem radiju saopštio izvor blizak timu koji je u ponedjeljak uveče radio obdukciju, utvrđeno je da je Terzić najvjerovatnije ubijen.

Sa rezultatima njihovog nalaza upoznali su policiju i tužilaštvo, kao i porodicu Terzić i sada je na tužilaštvu da nastavi istragu cijelog slučaja.

Izvor blizak timu vještaka kazao nam je i da nije dobro što se Uprava zatvora oglasila sa ocjenom o navodnom samoubistvu Terzića prije nego su vještaci obavili posao i utvrdili potpuno suprotno.

Pitali smo Radovića da li misli da je Uprava napravila krupan propust iznoseći procjene o samoubistvu prije nego su vještaci završili svoj posao?

"Novinari su kod nas samoinicijativno došli i onda nijesmo mogli da izbjegnemo da ne damo nikakvu izjavu. Morali smo dati izjavu, što je sasvim normalno. Nakon što smo saslušali naše službenike, nakon što smo saslušali sva lica koja su bila u sobi, dakle njih pet, na osnovu neposrednog našeg uvida i iskustva, te provjerom naše službe bezbjednosti došli smo do zaključka, baš sam tako i rekao i baš su novine to korektno prenijele – nijesmo bili izričiti da je bilo samoubistvo već da preliminarni podaci na to ukazuju", rekao je.

Zeković: Javnost mora znati istinu

U ZIKS-u i dalje istražuju okolnosti pod kojima je zatvorenik Terzić preminuo.

"Mi smo cijelu noć radili, radimo i sada i vidjećemo šta ćemo otkriti. Za sada nemamo ništa što upućuje, osim ove obdukcije, da je to tako kako je rekao obducent", kaže Radović.

Aleksandar Zeković, Savjet za građansku kontrolu rada policije
Aleksandar Zeković, Savjet za građansku kontrolu rada policije
Aleksandar Zeković iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije, poziva policiju i tužilaštvo da do kraja istraže šta se desilo u ZIKS-u i kako je Terzić preminuo, a od potpredsjednika Vlade i ministra pravde da smijeni menadžment ZIKS-a zbog evidentnog propusta i neprofesionalizma.

"Proizvode veliku štetu za državu Crnu Goru jer se oglašavaju mimo relevantnih saznanja, prejudiciraju konačan stav nadležnih organa, kao što je, recimo, nalaz obdukcije i na taj način jednostavno javnosti šalju poruku da je njima poznato šta se dogodilo mimo relevatno utvrđenih činjenica. Zaista smatram da javnost mora znati konačnu istinu o ovome i ono što je poruka za potpredsjednika Vlade Duška Markovića, koji je na neki način nadležan za ovaj resor, da se stanje u ZIKS-u mora popraviti i da je sazrelo vrijeme za promjenu kompletnog menadžmenta", rekao je Zeković.

Upućenima i događaje koji se vezuju za organizovani kriminal i domaće narko klanove, Terzićeva smrt postala je sumnjiva nakon što su mediji nedavno objavili da je u Beranama podmetnuti eksploziv uništio lokal Šarićevih saradnika Draška Vukovića i Borisa Labana.

Nedavno je i Vitomir Bajić, koji se povezivao sa grupom Darka Šarića, pronađen mrtav u zatvoru "Komo" na sjeveru Italije. I tada se zvanično radilo o samoubistvu. Bajićev advokat Borivoje Borović, tada je izjavio da je siguran da je smrt nastupila pod veoma sumnjivim okolnostima.
XS
SM
MD
LG