Dostupni linkovi

Sukobi oko uvale Valdanos


Uvala Vladanos, bez datuma
Uvala Vladanos, bez datuma
Privatizacija uvale Valdanos, nadomak Ulcinja, je i pored protivljenja bivših vlasnika zemljišta na tom području, sasvim izvjesna.

Vlada ostaje pri namjeri da realizuje odluku o dugoročnom zakupu Valdanosa, a priča će sudski epilog dobiti shodno tužbama vlasnika, koji smatraju da se radi o štetnom ugovoru i netransparentnom aranžmanu.

Uvala Valdanos se nalazi nadomak najjužnijeg crnogorskog grada Ulcinja.

Svojim potkovičastim oblikom, terasastim obroncima, oplemenjenim hiljadama maslina, u more ulazi šljunkovitom plažom, dužine 600, a širine dvadesetak metara.
Valdanos je prostor od 350 hektara, sa 18 hiljada stabala maslina, prosječne starosti oko 800 godina, do 1977.godine bio je privatno vlasništvo, koje je tada oduzeto od 200 ulcinjskih porodica.

Ovako se najčešće opisuje ova uvala od, za Crnu Goru, neprocjenjive prirodne, istorijske, turističke, pa i poljoprivredne vrijednosti, a koju je Vlada, krajem novembra 2010. odlučila da u dugoročni zakup da britanskoj kompaniji Cubus Lux, koja će, plaćati zakupninu u od 18 centi po kvadratnom metru, što znači da će zakupac uvale godišnje plaćati 660 hiljada eura, plus pet odsto prihoda, odnosno, minimum pola miliona eura godišnje.

Lokacija se ustupa na 30 godina, sa mogućnošću produženja.

Međutim, prostor od 350 hektara, sa 18 hiljada stabala maslina, prosječne starosti oko 800 godina, do 1977.godine bio je privatno vlasništvo, koje je tada oduzeto od 200 ulcinjskih porodica, kao i pravnim licima, među kojima su i Pravoslavna crkva i Islamska zajednica.

Intelektualci protiv zakupa

Grupa ulcinjskih nevladinih organizacija i nezavisnih intelektualaca, traži od Vlade i Skupštine da ne dozvole sklapanje ugovora koji smatraju štetnim za stvarne vlasnike zemlje i maslinjaka u Valdanosu.

Predsjednik Udruženja za povraćaj imovine u Valdanosu Luka Đakonović kaže da je opština ulcinj prevarila građane i sa Vojskom Jugoslavije im oduzela tu imovinu.

"Potpuno bespravno. To je uzeto tako što je to opština radila za račun JNA međuti, to nije privedeno namjeni . Oduzeto je radi odbrane zemlje, radi podizanja baze", kaže Đakonović.

On podsjeća na zakonsku obavezu države da celokupno nacionalizovano zemljište koje nije privedeno namjeni se vrati pravim vlasnicima, koji sada, u slučaju Valdanosa nijesu oklijevali da se obrate domaćim i međunarodnim sudovima i institucijama.

Predrag Sekulić, ministar turizma i državnog razvoja, Podgorica, 20. novembar 2007.
Pisali su novom ministru turizma i održivog razvoja Predragu Sekuliću, kome su poručili da imovinu treba vratiti vlasnicima, ali i ukazali na pojedine kontradiktornosti u vezi aranžmana sa potencijalnim britanskim zakupcem.

Ministar Sekulić, u izjavi za RSE, ne ostavlja prostor za dilemu u vezi Vladinih namjera.

"Zakup i gradnja hotela će se realizovati, a Vlada će ispoštovati sve odluke suda", rekao je Sekulić, koji podsjeća da su vlasnici zemljišta u Valdanosu ranije bili nezadovoljni zbog namjera da se na tom mjestu gradi vojna baza.

"Sada kada je Vlada Crne Gore opredijelila tu uvalu u tursitičke namjene pojavilo se razmišljanje da to možda i nije dobra ideja. Vlada Crne Gore će ispoštovati sve ono što bude presuda suda, odnosno pitanje vrćanja imovine pravim vlasnicima. U ovom trenutku je nesporno da je uvala Vladanos data pod zakup kako bi se gradili hotelski kapaciteti visoke kategorije. Sve ostalo je nešto što će se rješavati u sudskom postupku"
, naglašava on.

Slučaj Valdanos u Strazburu

Grupa lokalnih nevladinih organizacija i pojedinaca se obratila i Evropskoj komisiji, otvorenim pismom, u kom, između ostalog naglašava da je Vlada, "iako su u toku sudski procesi, u Crnoj Gori i Strasburu, na brzinu, ignorišući pravosuđe, jasno izraženu volju lokalne samouprave i uslove tendera, odlučila da izda u zakup uvalu, nereferentnoj firmi, koja ne ispunjava uslove tendera", te da "ovako sumnjivim odlukama, urušava ugled cijele države, jer posjeduju elemente korupcije i organizovanog kriminala".

Đakonović, međutim, naglašava da stvarni vlasnici imovine u Valdanosu, iako traže da im se zemljište i maslinjaci vrate, nemaju namjeru da budu smetnja razvoju.

"Mi smo za svaki razvoj turizma međutim, ne smiju se kidati masline", kaže on.

Privatizacija Valdanosa, međutim, nije sporna samo sa imovinskog aspekta.

Đakanović: Mi smo za svaki razvoj turizma međutim, ne smiju se kidati masline.


Koordinator grupe nevladinih organizacija i nezavisnih intelektualaca, Ulcinjanin Džemal Perović podsjeća na neekonomsku vrijednost maslinjaka u Valdanosu, među kojima ima stabala i do dvije hiljade godina starosti.

Perović naglašava da je Valdanos dvostruko zakonom zaštićeno područje.

"Uvala Valdanos je pod posebnom zaštitom države. Sa tog ambijentalnog aspekta ona je čak 1968. godine proglašena spomenikom prirode", naglašava Perović.

Iako se zalažu za konzerviranje Valdanosa, grupa građana i nevladinih organizacija ipak nije protiv turističke valorizacije ove uvale, ali po jasnom konceptu i bez gradnje hotela, odnosno, smještajnih kapaciteta.

"Smještajni kapaciteti mogu da se grade bilo gdje drugo u našem gradu. Imamo veliku plažu , pješčanu koja je duga 15 kilometara. Imamo nekoliko do temelja razrušenih hotela, na čijim temeljima mogu da se grade novi hoteli. Mi smo za to da se uvala Valdanos konzervira", naglašava on.
XS
SM
MD
LG