Dostupni linkovi

Sudije ne razumiju zašto ih Evropska komisija kritikuje


Sudski savjet, Podgorica 7. decembar 2010.
Sudski savjet, Podgorica 7. decembar 2010.
Nakon što su na sjednici crnogorskog Sudskog savjeta dovedeni u pitanje nalazi Evropske komisije pravni eksperti upozoravaju da je opasno što ključni ljudi u pravosuđu pokušavaju da konzerviraju trenutno stanje.

Preporučujući Crnu Goru za status kandidata Evropska komisija je nedavno kao jedan od ključnih uslova za određivanje datuma početka pregovora pred državu stavila zahtjev da ojača vladavinu prava reformisanjem pravosuđa, kroz depolitizaciju izbora članova Tužilačkog i Sudskog savjeta, odnosno sudija i državnih tužilaca.

Iako je Evropska komisija jasno sugerisala da je od sada taj proces bio politizovan, predsjednica Sudskog savjeta i Vrhovnog suda Vesna Medenica je na sjednici tog tijela u ponedeljak kazala da dosadašnji način izbora sudija nije dao negativne rezultate.

"Niko od kandidata do sada nije istakao prigovor ili pak tražio sudsku zaštitu da je eliminisan kao kandidat za sudijsko mjesto zbog političke nepodobnosti",
rekla je Medenica.
Vesna Medenica: Niko od kandidata do sada nije istakao prigovor ili pak tražio sudsku zaštitu da je eliminisan kao kandidat za sudijsko mjesto zbog političke nepodobnosti.

Tog mišljenja je i predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju Teofil Žujović kome, kako je rekao, takođe nijesu jasne decidne preporuke Evropske komisije.

"Mislim da je Savjet do sada birao sudije na osnovu dosta objektiviziranih kriterijuma. Nije sasvim jasno na osnovu čega se temelje ocjene i stavovi iskazani u mišljenju Evropske komisije", kaže Žujović.

Politizacija tužilaštva i sudstva


Predsjednik Senata Udruženja pravnika Crne Gore Stanko Marić kaže da se umorio da govori na ovu temu.

"Ja sam bez komentara. Ja sam oko toga rekao sve što imam da kažem i još što mogu da kažem jeste da ja nakon ovoga ne očekujem nikave promjene. Ovo je za mene očekivano ponašanje. Vi znate kod pripreme Ustava koliko je bilo ukazivanja, konkretnih prijedloga, šta treba, kako treba, kako ne treba kada je u pitanju obezbjeđenje nezavisnosti sudstva i kada je u pitanju Venecijanska komisija i OEBS i Udruženje pravnika i Akcija za ljudska prava i druge NVO i pojedinci. Sve se to, međutim, odbijalo kao od brijega," rekao je Marić.

"Tako da ne vidim da danas postoji kvalitetnija politička volja za dostizanje nezavinsog sudstva nego prije tri ili četiri godine. Ja mislim da je ta volja danas daleko manja iz objektivnih razloga jer ipak nešto što se radi godinama i decenijama mora se štititi zato i treba upravo tako sudstvo, takvo pravosuđe, takvo tužilaštvo kakvi jesu i ja tu, naravno, ne očekujem bilo kakve promjene",
dodao je on.
Radomir Prelević: Očigledno da svako ko je dobronamjeran i ko želi da sudstvo u Crnoj Gori bude nezavisno ne prihvata konzerviranje ovakvog stanja.


I podgorički advokat Radomir Prelević podsjeća na brojne domaće i međunarodne centre i organizacije koji su i prije Evropske komsije ukazivali na izborne mehanizme preko kojih se politizuju tužilaštvo i sudstvo.

Prelević dodaje da je takvo stanje očigledno svim dobronamjernim ljudima.

"Neprihvatljivo je da tako visok forum kao što je bio juče (ponedjeljak) ne primijeti tu razliku i da ne insistira da se stanje mijenja. Očigledno da svako ko je dobronamjeran i ko želi da sudstvo u Crnoj Gori bude nezavisno ne prihvata konzerviranje ovakvog stanja", zaključuje Prelević.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG