Dostupni linkovi

Borba za povratak dostojanstva


Studentski protest, Pravni fakultet Podgorica, 20. oktobar 2011.
Studentski protest, Pravni fakultet Podgorica, 20. oktobar 2011.
Jelica Šćepanović

Crnogorski studenti prekinuli su u četvrtak nastavu pola sata i izašli u holove fakulteta da bi pokazali nezadovoljstvo situacijom u visokom školstvu.

Studenti Filozofskog fakulteta u Nikšiću sa protesta su poručili nadležnima da je državni Univerzitet umjesto institucije znanja postao banka za pravljenje para, te da su promjene u viskom obrazovanju neophodne.

Oko 100 studenata okupilo se u četvrtak ispred zgrade Filozofskog fakulteta uz transparente 'Suverenitet za Univerzitet' poručili su ministru prosvjete da je stanje na Univerzitetu Crne Gore neophodno mijenjati.

Visoke školarine, loši uslovi u domovima, korupcija u društvu.. To su problemi za koje studenti zahtijevaju da budu pod hitno riješeni, kaže student Ognjen Jovović:



Prvi na listi studentskih zahtjeva je rješavanje nedovoljnih kapaciteta domova. Studenti traže i sufinansiranje pripravničkih zarada od države od 80 odsto, dodatnih 500 studentskih kredita za studente UCG-a, zagarantovanu mogućnost prelaska na budžet za studente koji ostvare 60 kredita.

"Priča se po fakultetu da će slijedeće godine te iste školarine da skoče na hiljadu eura. Da li mi treba to da trpimo? Ja sam ponosna što smo danas izašli ovđe. Ponosna sam zbog toga što su svi protesti krenuli iz Nikšića, najavljuju veliku protestnu šetnju za 17. novembar i nadam se da ćemo do tada uspjeti da nađemo neki zajednički jezik i da pođemo i da rušimo Univerzitet i sistem. Nema više manipulacije", kaže studentkinja Biljana Radović.

U ime mladih, a nezaposlenih, koji godinama obilaze Biro rada studentima se obratio profesor Boško Nikčević:

XS
SM
MD
LG