Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Širina diskusije i nedostatak konkretnih rješenja


Predizbornih plakata je bilo mnogo više 2006. godine, kada su održani prvi izbori nakon proglašenja nezavisnosti.

"Crna Gora uoči parlamentarnih izbora" naziv je skupa koji je danas u Podgorici okupio predstavnike političkih partija i međunarodnih institucija. Iako je relativno kratko u Crnoj Gori ambasador Njemačke Peter Plate već uočava da je epska širina diskusije jedna od glavnih osobina domaćih političara.

Nakon zvuka akustičnog sata, pozajmljenog iz podgoričkog Šahovskog kluba, muzikom je prekidan gotovo svaki predstavnik crnogorskih političkih stranaka kojima je šest minuta očigledno bilo malo da odgovore na tri eksplicitna pitanja: 1.Kako intenzivirati integracije u Evropsku uniju i prevazići pravne barijere iz izvještaja o napretku što su, podsjetimo, nedostatak administrativnih kapaciteta, korupcija i organizovani kriminal, 2.Kako odgovoriti na ekonomsku krizu i može li kriza usporiti integracije, te šta vašu partiju u odnosu na ostale preporučuje biračima.

Neki od odgovora bili su konkretni. Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene:

"Iskoristio bih ovu priliku da pozovem predstavnike Evropske unije da hitno razmotre pripremu interventnog paketa finansijske pomoći Crnoj Gori kao mogući pristup korišćenja sredstava iz prepristupnih fondova jer očigledno je da će i kriza u Evropskoj uniji biti rješavana štampanjem novih eura i jednom blagom inflacijom da bi mogla da se pokrene potrošnja u njihovim državama."

Aleksandar Damjanović iz Socijalističke narodne partije:

"Kriza je za neke u Crnoj Gori alibi, prije svega mislim na Vladu Crne Gore, a po SNP-u kriza treba da bude naša šansa. Šansa u smislu da se primjene uporedne iskustva koja primjenjuju evropske zemlje i to da bude vid evropskih integracija. Šansa u smislu da se zaista pokrene suštinsko restruktuiranje crnogorske privrede i ekonomije koje nije bilo u ovih deset, petnaest godina sem obično fingiranje."

Veselj Siništaj iz Albanske alternative:

"Kako razbiti korupciju i organizovani kriminal? Krenuti upravo onako kako je preporučio bivši ambasador Savezne Republike Njemačke, krenuti od "krupnih riba, a ne od sitnih."

Usvim novinama zapravo čitamo ko je protiv čega ili protiv koga, a pozicija za nešto i pravi argument da se to dokaže ne postoji"

Ambasador Plate je u uvodnom govoru napravio paralelu između političke slike u Njemačkoj u kojoj će se izbori održati na jesen, i Crne Gore, kojoj izbori predstoje za mjesec dana. Pri tom je primijetio da stranom posmatraču pada u oči da partije u Crnoj Gori više žive od harizme lidera nego od stranačkih programa, te zaključio da je to vjerovatno tako što je ličnost izgleda lakše dostupna nego partijski program:

"Tako da po mom mišljenju svaka partija posebno treba da vodi računa o tome da izoštrava svoj profil kako bi mogla biti prihvaćena kao institucija . Takođe u tom kontekstu pada u oči da oko mjesec dana prije izbora na ulicama još nema izbornih plakata, a u svim novinama zapravo čitamo ko je protiv čega ili protiv koga, a pozicija za nešto i pravi argument da se to dokaže ne postoji."

Sa druge strane, predsjednik novoosnovanog Demokratskog centra Goran Batrićević iznio je i nekoliko kritika na račun Evropske unije koju smatra djelimično suodgovornom za situaciju u Crnoj Gori:

"Imamo jednu veoma neprijatnu stvar kada je opozicija u pitanju. S jedne strane Evropska unija u svojim izvještajima kao i kompletna međunarodna zajednica spočitava Crnoj Gori organizovan kriminal, korupciju, nedostatak kapaciteta i sve ostale stvari, a s druge strane, ja ne mogu da se otmem utisku da ih lagano podržava sve ove godine. Nemoguće je podržavati jednu vlast koja traje 19 godina, a istovremeno od nje očekivati da riješi one probleme koji su sama suština te vlasti."

XS
SM
MD
LG