Dostupni linkovi

Srbijanske istrage bez saradnje sa crnogorskim vlastima


Policija Srbije posljednjih dana vodi dvije ozbiljne istrage usko povezane sa Crnom Gorom. U te istražne procese i radnje nijesu uključeni domaći istražni organi čiji predstavnici se za sada ne oglašavaju.

Nedavno je u spektakularnoj međunarodnoj policijskoj akciji nazvanoj "Balkanski ratnik", u kojoj je u Urugvaju zaplijenjeno više od dvije tone kokaina procijenjenog na 250 dolara, u Beogradu uhapšen Nikšićanin Marko Vorotović koji je živio na relaciji Nikšić - Kotor -Beograd.

Mediji u Srbiji pišu da je istraga tamošnje policije usmjerena prema još jednom crnogorskom državljaninu koji se, tvrdi se, skupa sa rođenom bratom pominje u Bijeloj knjizi o organizovanom kriminalu kao član grupe Amerika.

Advokat pljevaljskog biznismena Darka Šarića Josif Mićković demantovao je navode podgoričkog "Dana" da se radi o njegovom klijentu, najavljujući tužbu protiv tog lista.

Svjedoci protiv duvanske mafije

Kako prenose crnogorski mediji, pravosuđe Srbije obezbijedilo je i dva ključna svjedoka protiv duvanske mafije koji bi trebalo da otkrije imena počinilaca, izvršilaca nekoliko nerasvijetljenih ubistava, među njima i ubistvo nekadašnjeg ministra odbrane SRJ iz Crne Gore Pavla Bulatovića koji je likvidiran hicima iz automatskog oružja još 2000. godine u beogradskom restoranu "Rad".

U crnogorskoj policiji nijesmo uspjeli dobiti odgovor na pitanje da li su uključeni u ovu akciju i da li srpska policija sa njima razmjenjuje podatke ili možda ima istine u tvrdnji da su regionalne policije iz tekućih istraga isključile crnogorske kolege iz straha da povjerljive informacije prerano ne procure.

Beogradski novinar Miloš Vasić, dobar poznavalac prilika u tamošnjem podzemlju, kaže da ima informacija da saradnja sa crnogorskom policijom nije idealna:

"Pošto je u Crnoj Gori na dalje kontinuitet u kadrovskoj politici i svemu u policiji da su neke ovdašnje policije, srbijanska pre svega, nesklone da dele određena saznanja jer nemaju poverenja. Ja sam čuo privatno žalbe da srbijanska policija sa svim policijama u komšiluku ima neometanu saradnju osim sa Crnom Gorom i to je jedna stvar koja mora da se raščisti u samoj Crnoj Gori. Nerešena ubistva iz prošlosti su isto tako jedna dosta čudna stavar. Otprilike, za Badžu Stojičića nam je bilo jasno od samog početka. On se jednostavno izgleda, kako stvari stoje, suviše obezobrazio u zaradi od cigareta. Uočljivo je da je došlo do sukoba nekakve dve frakcije u kojoj naravno ona koja je jača, Stojičić kojeg država nadvladava. S druge strane, ubistvo Pavla Bulatovića se i dalje javlja kao nejasno pre svega po pitanju motiva. Nikom nije jasno kome se Pavle mogao zameriti i kako, ali ja se nadam da ćemo i tu doći do nekog objašnjenja ako se ovo nastavi ovako kako je."

Direktor Uprave policije Srbije Milorad Veljović i ministar Unutrašnjih poslova Ivica Dačić ranije su javno kazali da imaju slabu saradnju sa crnogorskom policijom što je crnogorski direktor Uprave policije Veselin Veljović nazvao paušalnim ocjenama i poručio kolegama iz Beograda da bi to trebalo da mu kažu: "Oči u oči".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG