Dostupni linkovi

Ala i vrana udarila na Srbina


Predstavnici prosrpske opozicije u Crnoj Gori pozvali su u petak sa mitinga u centru Podgorice crnogorsku vlast da nikada ne prizna nezavisno Kosovo, uz ojcenu da bi takav čin bio izdaja. Reportaža o tome kako je protekao organizovani polazak mitingaša sa sjevera Crne Gore.

Melanholične pjesme o Kosovu, srpska zastave i emocije koje kažu da je Kosovo duša Srbije donose sa sobom Miro Leković i njegovi prijatelji na mitingu u Podgoricu:
"Mi ovim protestima pokazujemo cijelom svijetu da se srpski narod nikad neće pomiriti sa nezavisnošću Kosova i da ćemo se boriti do kraja za sada mirno, sve dok ne budu napali i pokušali da proćeraju srpski narod s Kosova. Naša je sveta obaveza da u tom slučaju priskočimo da branimo svoj narod i svoju državu. Srpski narod ni velika otomanska imperija nije mogla da uništi, neće moći ni Amerikanci".
"Kosovo je srce Srbije".
RSE: Oprosti, ja nemam dilemu da ćeš ti sa toliko zastava u Podgoricu.
"'Oću, bogomi, 'oću."
RSE. Pa, što će vam četiri zastave?
"Što više to bolje. Nema šta, pa idemo da ratujemo."
RSE: Neće valjda opet?
"'Oće, no šta će. Nema nam druge pomoći. Jedino nas rat može izvući iz krize."
RSE. Ali rat je opasan. Gine se.
"Neka gine, pa mi smo spremni da ginemo svi do jednoga. Godine, dvije neće potrajat više. Dio Crne Gore će se isto odvojit k'o i Kosovo."
RSE: Je li to osnovni motiv vaše borbe?
"Za pravdu srpskog naroda."
"Kaži da ćemo svi na Kosovo."
"Pa, rekao sam - svi do jednoga!"
"Ala i vrana je udarila na Srbina, e, ne može tako."
Ivan Žunić iz organizacionog odbora je uvjeren da će narod u Crnoj Gori dostojanstveno i mirno bez obzira na povišene emocije pokazati svoje nemirenje sa nezavisnošću Kosova:
"Mi stvarno mislimo da je pravo i pravda na našoj strani i u tom smislu ćemo se svim demokratskim sredstvima boriti da dokažemo to što je evidentno jer jednostavno iz svih tih procesa može da izbije i nešto što ne želimo i u Crnoj Gori".
RSE: Upravo u tom pravcu mogu li ovakvi protesti izazvati bilo kakve nerede veće prirode u Crnoj Gori?
Žunić: Ne mogu ništa izazvati iz razloga što se sve to kanališe dobrom voljom i mi nikoga ne vidimo za protivnika u Crnoj Gori. Niko od nas organizatora to sigurno nije, čak smo instistirali da to bude dostojanstveno. Siguran sam da to što se čuje nijesu naši ljudi i oni imaju svoj cilj i neće uspjet sigurno.
Profesor bijelopoljske Gimnazije Novo Vuković za Radio Slobodna Evropa poručuje:
"Miting protesta zbog onih nasilnika koji su u liku velikih sila poput Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije. Možemo nestati, vi ćete biti krivi, ali vječnog života stajaće iza nas. Znajte, pobjediti ne možete jer ćete sami sebe, gospodo nasilnici, poraziti".
"Kakva ste vi slobodna Evropa?"
RSE: E, pa, objasnite mi.
"Zašto Evropa ne spriječi ovo nasilje na Kosovu. Ja sam Dragan Bubanja iz Zatona. Radikal sam opredjeljen, ali ovo što radi Evropska unija, ovo što rade ovi huligani što su nas bombardovali klicu 'oće da nam utru."
XS
SM
MD
LG