Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dogovorena razmena vojne imovine


Srpski i crnogorski ministri odbrane Dragan Šutanovac i Boro Vučinić danas na aerodromu u Batajnici, fotografije: Radovan Borović
Prvi zvaničan susret srpskog i crnogorskog ministra odbrane Dragana Šutanovca i Bore Vučinića na vojnom aerodromu Batajnica rezultirao je potpisivanjem Ugovora o razmeni imovine i dokumentacije. Crna Gora srpskoj vojsci će ustupiti šest aviona supergaleb G-4 koji su sada na aerodromu kod Podgorice, precizirao je srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac.

"Radi se o šest aviona Galeb G4 koji imaju resurs do 2015. godine i u zavisnosti od budžeta koji ćemo dobiti za sledeću godinu. Očekujem da jedan dobar deo tih aviona u septembru sledeće godine bude u letnom stanju. Oni su, da kažem, ispravni ali moraju da se servisiraju", objasnio je Šutanovac.

Crna Gora će od Srbije dobiti aerodromski uređaj za noćno letenje i deo vlasništva u preduzeću "Novi prvoborac" iz Herceg Novog, precizirao je
Dvojica ministara u Centru za simulaciju letenja u Batajnici
crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić i dodao:

"Crna Gora će dobiti i određenu vojnu, kao i dokumentaciju iz oblasti urbanizma i katastra koja je u Beogradu. Jedan broj personalnih dosijea, što nam je jako značajno."

Zašto je Crna Gora odlučila da ustupi Srbiji avione?

"Crna Gora je koncipirala razvoj svojih vazduhoplovnih snaga na bazi helikoptera zbog teritorije, veličine. Svih šest aviona će doći sa svom pratećom opremom i tehnikom koja je neophodna za njihov rad", rekao je crnogorski ministar.

Vučinić je potvrdio da je Crna Gora zainteresovana za saradnju u oblasti školovanja jer ta zemlja neće razvijati sopstveni sistem vojnog školstva.

Ministar Šutanovac je izrazio nadu da će se uskoro, na sličan način, rešiti i pitanje borbenih aviona koji su nekada leteli u Vojsci Republike Srpske, a za koje je Vojska Srbije takođe izrazila interesovanje.

Dvojica ministara su ocenila da je današnji postupak važan korak u ukupnim odnosima dve države.

Pre potpisivanja ugovora, dva ministra su na aerodromu u Batajnici zajednički aktivirali zemaljski simulator letenja za Supergaleb G-4, koji je Vlada Crne Gore ranije ustupila Vojsci Srbije.
XS
SM
MD
LG