Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora iznenađena odlukom Vlade Srbije


Maloljetnici iz Crne Gore od sada samo s pasošem u Srbiju, foto: Savo Prelevic
Crnogorski MIP zatražiće od Vlade Srbije da odgodi odluku prema kojoj bi od 1 . januara maloljetnim državljanima za ulazak u Srbiju bili potrebni pasoši, saopšteno je RSE u tom ministarstvu.

Iz Ambasade Srbije u Podgorici takođe će predložiti da novi režim na granici sa CG stupi na snagu poslije novogodišnjih praznika. Jučerašnja odluka MUP-a Srbije , prilično je iznenadila crnogorske građane.

U crnogorskom MIP-u kažu da je i njih iznenadila odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o novom režimu za ulazak crnogorskihg građana u tu zemlju . Mlađi maloljetnici, koji nemaju pravo da posjeduju ličnu kartu, moraće od 1. januara 2010. godine da posjeduju važeću putnu ispravu, odnosno pasoš, radi ulaska u Republiku Srbiju.

Direktor direktorata za konzularne poslove u MIPu Željko Stamatović kaže za RSE da je ta odluka iskomplikovala planove građanima koji su namjeravali da za novogodišnje praznike, sa djecom otputuju u Srbiju.

"Pravo da vam kažem, nemamo nikakvu informaciju niti možemo pretpostaviti koji su razlozi bili za jednu takvu odluku. U kontekstu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, nije se očekivala mjera takvog tipa jer ne cijenimo da je ona bila sada neophodna. Ne znamo koje bi sada bilo rješenje…Evo, mi ćemo pokušati u razgovoru sa srpskim organima da vidimo ima li neke mogućnosti odlaganja primjene te odluke", kaže Stamatović.

MUP Srbije je odluku o uvođenju novog režima ulaska u Srbiju za građane Crne Gore, donio još 2. decembra, a o tome su ambasadu u Podgorici obavijestili 10. decembra. Za tu odluku građani Crne Gore saznali su preko medija i to svega nekoliko dana prije novogodišnjih praznika.

"Mi smo takođe o tome razgovarali i razmišljali i, najverovatnije ćemo ovih dana uputiti jedan predlog MUP, odnosno Upravi granične policije da se ta odluka, odnosno njeno provođenje odloži neko vreme, bar dok ne prođu novogodišnji praznici. Tako bi se olakšalo prelaženje granice građanima u oba smera", izjavio je konzul u ambasadi Srbije Aleksandar Đurđić.

BEZ KONTRAMERE

Srbija nije učinila presedan prema Crnoj Gori jer i druge zemlje iz susjedstva traže da maloljetna lica, crnogorski državljani posjeduju pasoš za ulazak na njihovu teritoriju.

"Ne,ne …Ovo važi i za punoljetne i maloljetne osobe. Znači i u Albaniju samo sa pasošem, u Bosnu i Hercegovinu , Hrvatsku i Makedoniju, takođe... To su generalna pravila, ali je pitanje zašto baš sada, pred Novu godinu", pita se Stamatović. On ističe da neće biti recipročnih mjera Vlade u Podgorici što znači da će građani Srbije, pod istim uslovima kao i do sada, moći da ulaze u Crnu Goru.

U Ambasadi Srbije u Podgorici kažu da ih od juče zovu brojni građani koji se interesuju za svoj put u Srbiju po novim pravilima. Moraće da sačekaju odgovor Beograda na prijedlog o odgađanju odluke, čije je stupanje na snagu najavljeno za 1. januar.

,,Mnogi građani nisu obavešteni .Oni koji su čuli obaveštenje putem medija zovu nas i pitaju nas šta će oko toga svega biti. Mi još uvek ne znamo da li će primena ovih propisa biti odložena. Nadamo se da hoće ali mi, za sada takvu informaciju nemamo."

Ako Vlada Srbije ne odustane od najavljenog datuma, za one koji su planirali put ka Srbiji biće u domenu naučne fantastike da za svoju djecu na vrijeme pribave pasoše. Procedura izdavanja pasoša za maloljetnike obično je trajala do 5 dana no, od 19.decembra dratsično je uvećan broj zahtjeva (dnevno i do 1.200) pa je rok za izdavanje pasoša produžen na 15 dana.
XS
SM
MD
LG