Dostupni linkovi

SPC protestuje zbog deportacije paroha


Crkva na Sv. Stefanu oko koje je izbio spor, foto: Svetigorapress/Vuk Lajović
Crkva na Sv. Stefanu oko koje je izbio spor, foto: Svetigorapress/Vuk Lajović
Iako se u Crnoj Gori svi politički akteri i organizacije javno zalažu za vladavinu prava, taj se navodni princip stavlja u drugi plan kada ti subjekti procijene da su se na udaru zakona našli njihovi nacionalni, politički ili drugi interesi.

Nakon što je paštrovski paroh Siniša Smiljić deportovan u Bosnu i Hercegovinu jer nije imao riješen boravak u Crnoj Gori, protestovali su i Mitropolija Srspke pravoslavne crkve u Crnoj Gori i partije sa srpskim predznakom.

Smiljić, bosanski državljanin, se tereti za uznemiravanje javnog reda i mira i uzenemiravanje javnosti, jer je sa grupom mještana Svetog Stefana u društvu ruskih novinara pokušao da mimo volje zakupaca uđe u grad-hotel Sveti Stefan i obiđe ostatke crkve Aleksandra Nevskog.

U Mitropoliji tvrde da je riječ o klasičnom progonu sveštenika i diskriminaciji, a te stavove dijeli i Nova srpska demokratija.

Na pitanje - zašto kritikuje formalno-pravno čistu odluku nadležnih državnih organa, iako se zalaže za poštovanje zakona, lider Nove i poslanik u crnogorskoj Skupštini Andrija Mandić za Radio Slobodna Evropa kaže da u ovom slučaju državni organi ne poštuju procedure i zakone jer je Smiljić, tvrdi on, više puta podnosio zahtjev za dobijanje stalnog boravka, koji je konstano odbijan.

Andrija Mandić
"Primjećujemo da veliki broj ljudi, u Crnoj Gori traži da ostvari svoja prava, a da uglavom imamo ćutanje administracije ili, nezavisno da li je državni ili lokalni nivo, da se vlast ponaša tako kao da želi da mnoge stvari ostanu nedefinisane. Imamo problem na lokalnom nivou da se ne usvajaju određeni DUP-ovi, kako bi lokalna vlast mogla "naplaćivati korupciju" onima koji žele da grade na takvom prostoru. Na republičkom, takođe imamo, da veliki broj zahtjeva za državljanstvo, radne dozvole..da se ne rješavaju od strane vlasti da bi se moglo manipulisati, da bi se ti ljudi mogli ucjenjivati, i ako su baš neposlušni, da se na njih može primjeniti ono što je primijenjeno na parohu paštrovskom Siniši Smiljiću. Želim da osudim takvo ponašanje vlasti, jer mislim da nanosi najveću štetu svima u Crnoj Gori", kaže Andrija Mandić.

Zakoni po stranačkom aršinu

Nakon što su u Budvi, zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju Zavala uhapšeni gradonačelnik tog grada, poslanik DPS-a, i potpredsjednik opštine, koji je ujedno i brat potpredsjednika vladajuće Demorkatske partije socijalista Svetozara Marovića, lokalni odbor vladajuće stranke takođe je izgubio povjerenje u pravosuđe, a tamošnji partijski čelnici su emitovali poruke koje je najslikovite uobličio lokalni patrtijski šef Boro Lazović.

"Ne može neko, da izvinete na izrazu, ko dođe ovdje, na pet dana, šest ili deset i plakne svoju zadnjicu, kad pređe preko vrha ove planine, da kroji sudbinu Budve. Ja mislim da ne može", kaže Lazović.

Odbornik opozicionog Pokreta za promjene u budvanskom parlamentu Stevan Džaković kaže da je za ovakvu praksu najzaslužnija vladajuća partija koja govori o zakonima sve dok se njeni funkcioneri ne nađu na udaru istih.

"Apsolutno jeste. Ne samo da je simptomatično to licemjerje. To je najgora stvar... u Crnoj Gori se vidi ko vodi i dokle smo došli. DPS uopšte nije spreman da pogleda zakonu u oči i primjeni taj isti zakon koji su sami donijeli, ili bolje reći, koji su morali da donesu. To je ono što je u Budvi nedopustivo", navodi Džaković.

Književnik Dragan Radulović smatra da je zalaganje za poštovanje zakona samo pod uslovom da se to ne kosi sa uskostranačkim, nacionalnim ili nekim drugim interesima nažalost postalo dominantno u Crnoj Gori.

"Smatram da je to karakteristika ove naše pozne tranzicije i uopšte me ne izenadjuje. Vjerujem da u društvu u kom vladaju ti klanovsko-klijentelistički odnosi, takvo ponašanje je sasvim očekivano i, nažalost, u redu. Vjerujem da će, ukoliko određene akcije imaju uporište u pravu i zakonu, obesmisliti takve reakcije i tome se nadam. Mada, kakvo nam je pravosuđe, Boga mi sam zabrinut", kaže Radulović.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG