Dostupni linkovi

Protest zbog povećanja poslaničkih plataFotogalerija: Peformans MANS-a 'Ošišaj me', Podgorica, 23. septembar 2011

Esad Krcić

Odluka poslanika da povećaju svoje, ionako visoke plate iz dana u dan izaziva sve veće nezadovoljstvo građana kojima se neprestano plasiraju govori o teškoćama uzrokovanih krizom, nedostatkom novca u državnoj kasi i potrebi štednje.

Među najoštrijim kritičarima odluke parlamentaraca je nevladina organizacija MANS, koja je u petak pred zgradom Parlamenta izvela mini-performans pod nazivom 'Ošišaj me', a zvezda predstave je bila jedna ovca čiju simboliku nije bilo teško pogoditi.

,,Ja se bojim da ima mnogo više ovaca koje nijesu ispred parlamenta, a koje “vrlo uporno prate i dozvoljavaju ono što se dešava u parlamentu”, kaže Vanja Ćalović, direktorka NVO MANS, koja je organizovala performans pred zgradom crnogorskog parlamenta.

Performansom je iskazano negodovanje zbog odluke poslanika da sami sebi povećaju plate za skoro 500 eura, čime se one, kako je izračunato, penju na, za Crnu Goru astronomskih 1.800 do 2.500 eura.

Naročito je zanimljivo da je u parlamentu, inače oštro podijeljenom po svakom, pa i najbezazlenijem pitanju, u vezi poslaničke povišice postignuta puna saglasnost.

"Poslanicima je trebalo 4 godine da se dogovore oko izbornog zakona i
Performans MANS-a, 23. septembar 2011
odmah nakon toga su sebe častili Ali u istom tom periodu od četiri godine nijesu mogli da postignu konsenzus oko osnivanja Odbora za praćenje rada Vlade u dijelu borbe protiv korupcije, nijesu mogli da nađu način da obezbijede odbor koji bi razmatrao građanske predstavke nas građana koji ih finansiramo, ali istog časa kad se radilo o njihovim džepovima, naravno, konsenzus nije bio nikakav problem. Isti ti poslanici su za te četiri godine u prosjeku radili šest puta manje nego prosječan građanin, za četiri puta veću platu, a dobro znamo da u parlamentu ima onih poslanika koji nikad nijesu usta otvorili", kazala je Vanja Ćalović.

Ukoliko do kraja bude sprovedena odluka poslanika da sami sebi povećaju plate za 470 eura, plata jednog, jedinog parlamentarca će biti kao pet prosječnih plata, odnosno, kao skoro 10 prosječnih penzija.

Izračunato je da su poslanici sami procijenili da njihovo mjesečno primanje treba da bude jednako socijalnoj pomoći za 20 petočlanih porodica ili više od 50 najnižih penzija.

Pregalaštvo u donošenju zakona

Nedavno je iz vladajuće Demokratske partije socijalista objašnjeno da se u parlamentu ne sijeku drva za što nije potrebno neko intelektualno naprezanje, odnosno, da se napor poslanika mjeri kroz kvalitet donešenih zakona.

Tu se, međutim, nameće pitanje - kako objasniti činjenicu da je plata člana crnogorskog parlamenta dvostruko veća od plate univerzitetskog profesora sa 40 godina radnog staža.

Što se tiče poslaničkog pregalaštva u donošenju zakona, bar prema određenim ocjenama, čini se da se i o tome može diskutovati. O tome je, između ostalog, spontanim obraćanjem tokom performansa govorila NVO aktivistkinja Vesna Sekulić:

"
Oni ne umiju ni precrtati zakone zemalja iz okruženja. Sram ih i stid bilo. I traže povećanje 2.300 eura, kako ih nije sram, u kojoj zemlji oni žive, je li ovo njihova ili naša zemlja. Narode, jeste li vi stoka jedna, zašto se ne bunite i tražite svoja prava. Oni ne plaćaju struju, njhove žene ne kuvaju kod kuće ručak, no šetaju od hotela do hotela. Zašto im trebaju tolike pare, je li za drogu preko naših leđa. Nećemo to dopustiti, ima još poštenog naroda."

Zanimljivo je da je odluka skupštinskog Administravnog odbora pala prije dva dana, istovremeno sa objavljivanjem izjave premijera Igora Lukšića da nema prostora za rapidni rast plata, penzija i drugih troškova države, te da se mora zaboraviti prethodno iskustvo kada su procenti davani olako, jer nijesu odražavali ekonomske potencijale zemlje.

"Moramo se navići da više nema prostora za pregovore o povećanju plata od 10,20 i 30 odsto, ili penzija za deset odsto", rekao je premijer Igor Lukšić za beogradski nedjeljnik Novi magazin, na što se osvrnula Vanja Ćalović:

"Juče smo čuli od premijera da neće biti povećanja plata ni za koga, iako su poslanici, evo po ugledu na premijerove ministre, sebi povećali zarade za skoro 30 posto i isti ti ministri i isti ti poslanici gotovo svakodnevno usvajaju odluke i zakone kojima nama običnim građanima smanjuju standard dok sebi pune te iste džepove. Zbog toga smo mi danas došli ovdje da kažemo poslanicima da se ne śekiraju, sekiraju, sjekiraju jer dok ima ovaca za šišanje oni mogu ovako da nastave."

Performans je, zbog odsustva, inače pozvanih poslanika bio nešto siromašniji, ali je simbolika bila dodatno pojačana ovcinim upornim odbijanjem da bekne.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG