Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Neće biti podrške zaštiti javne riječi?


Foto: Savo Prelević
Sudeći po iznijetim stavovima na skupštinskom Odboru za ljudska prava i slobode, neće biti dovoljne većine za usvajanje predloga Rezolucije o zaštiti javne riječi koju je predložio Pokret za promjene, a koja ukazuje na nezadovoljavajuće stanje u primjeni zakona o slobodi javne riječi.

Obrazlažući rezoluciju o zaštiti javne riječi koju Pokret za promjene neuspješno pokušava da proslijedi skupštini na usvajanje već par godina Koča Pavlović je rekao da bi parlament rezolucijom osudio nasilje nad novinarima posljednih godina i mjeseci:

"Gušenje slobodne javne riječi se posljednjih godina praktikovalo na različite načine, a zadnjih mjeseci se to obavljalo kroz neprimjereno visoke sudske kazne koje sudovi izriču, ne osvrćući se na dobru praksu Evropskog suda za ljudska prava i zanemarujući sugestije koje dolaze iz nadležnih relevantnih evropskih institucija."

Predsjedavajući Odbora za ljudska prava i slobode iz Demokratske partije socijalista Veljko Zarubica je pročitao stav Vlade o rezoluciji koja je za nju neprihvatljiva. Kako je rečeno, u vladinom odrazloženju, slobodu javne riječi štite Ustav i zakoni:

"Pravo na slobodu izražavanja informisanja i slobodu na rad medija su među najznačajnijim pravima u korpusu ljudskih prava i sloboda. Crna Gora je dosljedno opredjeljena za uvažavanje visokih međunarodnih standarda u oblasti informisanja. Ustavom Crne Gore propisano je da svako ima pravo na slobodu izražavanja govorom, pisanom riječi, slikom ili na drugi način, s obzirom na to da su svi elementi predložene rezolucije već sadržani u Ustavu Crne Gore i postojećem zakonodavstu smatramo da nije potrebno njeno donošenje."


Replicirajući na ovaj stav Vlade poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović je ukazao da nije problem u postojanju zakona već u činjenici da se ti zakoni ne primjenjuju:

"Dizanjem svoga glasa protiv zabrinjavajućih pokušaja gušenja javne riječi ovaj parlament u ime ogromne većine građana Crne Gore će preko svojih predstavnika poslati jasnu poruku Evropi da mi imamo snage da se suprotstavimo svima onima koji naše ubrzano evropsko napredovanje žele da uspore."


SDP protiv zbog grubih formulacija na račun vlasti


I za Novu srpsku demokratiju su nesporne ocjene Vlade da postoji zakonska regulativa koja se odnosi na slobodu javne riječi. Međutim, prema riječima Budimira Aleksića, problem je u nesprovođenju i nepoštovanju tih zakona od strane državnih institucija:

"Te medijske slobode ovdje nijesu na odgovarajućem novou, na nivou koji bi trebalo da bude, ako želimo ubrzan evropski put. Stanje medijskih sloboda je nezadovoljavajuće, postoji problem u primjeni zakona. Smatram da bi svaki demokratski opredjeljeni član ovog parlamenta morao da podrži ovu rezoluciju i ja ne vidim što je u tom problem, ako smo zaista svi iskreno za medijske slobode."

Podržavajući rezoluciju o zaštiti javne riječi poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica je rekla:

"Da li smo spremni da zbog zadovoljavanja potreba onih koji su zaista možda bitne ličnosti u našem društvu dosudimo takve iznose i na kraju dovedemo u poziciju državu da nakon toga presudama Evropskog suda za ljudska prava bude edukovana da to tako ne može, a da građani u konačnom kroz te iznose koji budu dosuđeni zaista otplate grijeh onih koji nijesu htjeli da rade svoj posao na način na koji treba i na koji, uostalom, propisuje Ustav."

Socijaldemokratska partija, manje članica vladajuće koalicije, će biti uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o zaštiti javne riječi zato što u samoj rezoluciji navode, kako je rečeno, grube formulacije na račun vlasti. Poslanik SDP-a Ervin Spahić:

"Polazeći od toga da autokratski režim vladanja nije sastavni dio rezolucije, ali ostaće u ovoj skupštinskoj arhivi kao jedan dokument koji ste vi podnijeli i sada ja treba kao pripadnik partije koja čini vlast u Crnoj Gori treba da glasam za ovakvu rezoluciju. Zaista, ja nijesam spreman da ovakav tekst rezolucije glasam, ali buduće da je dosta tih stvari koje ste iznijeli u ovoj rezoluciji koju bi glasao ja ću nakon glasanja biti uzdržan."


Ovim izjašnjavanjem je potvrđeno da opet nema dovoljne većine da bi se poslanici na plenumu izjasnili o novoj rezoluciji.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG