Dostupni linkovi

Poslanici odbacuju kritike na rad Skupštine


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Prethodnih dana javnost je često mogla čuti ocjene o tome kako je crnogorski Parlament servis Vlade koji usvaja sve njene predloge umjesto da koristi kontrolne mehanizme i nadzire rad izvršne vlasti. Kako poslanici reaguju na tu konstataciju?

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora ocijenila je da je uloga crnogorskog Parlamenta degradirana, te da se ta ista institucija pretvorila u servis Vlade na način što usvaja sve vladine predloge bez korišćenja kontrolnih mehanizama za obavljanje nadzora za obavljanje izvršne vlasti. MANS je posebno ukazao na donošenje niza problematičnih zakona usvojenih u obliku u kojem ih je predložila Vlada. Komentarišući ove ocjene, u vladajućoj koaliciji negiraju da Parlament predstavlja pukog davaoca legitimiteta vladinim projektima.

Portparol Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević kaže da podaci o dosadašnjem redu parlamenta govore da se Parlament prepoznatljivo izgradio:

Rajko Kovačević
"Za kontrolnu funkciju parlamenta, za koju tvrde da ne postoji, stvorene su poslaničke pretpostavke, ali je drugo pitanje koliko ih i na koji način koriste zainteresovani poslanici, poslanički klubovi posebno, oni koji izgaraju za kontrolom svega i svačega. Treće, što se može statističi potkrijepiti, jeste broj amandmana iz svih poslaničkih klubova i intervencija na predloge zakona koji su ušli u skupštinsku proceduru, tako da ni sa te strane ne ostaju argumenti za tvrdnju o tome da je parlament puki servis Vlade. Crnogorski parlament se u svom, za parlamentarnu demokratiju, kratkom funkcionisanju institucionalno prepoznatljivo izgradio, stekao povjerenje građana koji je vremenom sve veći i taj proces, što je najvažnije, ide uzlaznom linijom."


I poslanik Socijaldemokratske partija Raško Konjević odbacuje ocjene opozicije i dijela nevladinih organizacija da je parlament puki servis Vladinih odluka. Konjević kaže da to predstavlja dio političkog folklora:

Raško Konjević
"Može se tražiti od poslanika vladajuće koalicije da opstruiraju rad Vlade. Ogromna je razlika između namjere da se rad Vlade opstruira, što je politički legitimno od strane opozicije. Ja mislim da više treba da radimo u smislu povećanja povjerenja između vlasti i opozicije u parlamentu, između političkih partija da bi smo svakako ojačali kontrolu."

U opoziciji smatraju da parlament jeste servis Vlade. Potpredsjednik Nove srpske demokratije Goran Danilović, između ostalog, kaže da je to produkt posljednjih izbora:

"Građani daju glas u toj mjeri Demokratskoj partiji socijalista da ona zajedno sa još jednom ili dvije stranke već dvadeset godina ima apsulutnu i neprikosnovenu vlast, a potom se traži od parlamenta da se izbori za prava građana. To je nemoguće. Zašto bi Demokratska partija socijalista i vladajuća koalicija demokratizovale parlament i zašto bi ulagale u njegov demokratski imidž, zašto bi uostalom dopustile da parlament funkcioniše po slovu demokratije ako ništa drugo ne funkcioniše."


I Milan Knežević, poslanik Socijalističke narodne partije, kaže da višemjesečna blokada rada parlamenta dolazi iz Vlade, a da rad Parlamenta zavisi od predsjednika te institucije:

"Više je nego očigledno da je Skupština postala puki servis Vlade Crne Gore čije su nadležnosti značajno ograničene, a rad se zasniva na preporukama pojedinaca iz izvršne vlasti. Tako se nalazimo u situaciji da je Vlada tražila sve tri funkcije, zakonodavnu, izvršnu i sudsku u jednu. Zbog toga i ne čudi što se parlament nalazi u višemjesečnoj blokadi. Sve dok predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić ne pokaže odlučnost i spremnost da se sukobi sa pojedincima iz Vlade koji diktiraju rad Parlamenta, blokada će se svakako nastaviti."
XS
SM
MD
LG