Dostupni linkovi

Kritike i opravdanja za zastoj u radu Skupštine


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Sa više strana posljednjih dana stigle su kritike na račun Skupštine koja je od izbora 29. marta održala samo konstitutivnu sjednicu. Dok u vladajućoj koaliciji opravdanje nalaze u formiranju nove Vlade u opoziciji ocjenjuju da je kriza u vladajućoj koaliciji, između ostalog, produkovala neefikasnost Skupštine.

Osim par sjednica održanih početkom godine parlament je održao i svečanu sjednicu nakon parlamentarnih izbora što predstavlja ukupan učinak rada Skupštine Crne Gore u prvih šest mjeseci. Iz nevladinog sektora ocjenjuju da parlament svojom neaktivnošću proizvodi višestruku štetu od usporavanja procesa reformi do urušavanja sopstvenog kredibiliteta. U vladajućoj koaliciji smatraju da je objektivno situacija bila takva da parlament, između ostalog, mora da sačeka konstituisanje Vlade. Portparol Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević kaže da se neaktivnost parlamenta može odnositi samo na plenarne sjednice:

Rajko Kovačević, Foto: Pobjeda
"Ako eventualno možemo uvažiti prigovor one aktivnosti palamenta u ovom periodu on se može odnositi samo na onaj dio rada koji se tiče plenarnog zasjedanja, međutim, ostale aktivnosti parlamenta vezano je za prije svega njegovu ulogu u oblasti međunarodne saradnje, predstavljanje na forumima i aktivnostima unutrašnje organizacije takođe nijesu bile zanemarljive. Takođe i na pripremi sagledavanja predloga zakona koji su dominantno inicirani iz Vlade. Mislim da smo pri samom kraju potpunom zaokruživanju izbora iz marta ove godine, a to je izbor nove Vlade, kompletiranje personalnih sastava poslaničkih klubova, formiranje poslovnikom predviđenih radnih tijela i tako dalje, tako da će ovaj, uslovno rečeno, mali zastoj u radu biti nadoknađen u narednom periodu."


Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević ocjenjuje da će sve propušteno u narednom periodu biti nadoknađeno kada će se ispoljiti i puna efikasnost skupštine:

Može da stoji jedna doza kritike za nedovoljno brzo formiranje Vlade, ali parlament u tom smislu mora sačekati konstituisanje Vlade kao nekoga ko je u najvećem broju slučajeva predlagač zakonskih akata
"Može da stoji jedna doza kritike za nedovoljno brzo formiranje Vlade, ali parlament u tom smislu mora sačekati konstituisanje Vlade kao nekoga ko je u najvećem broju slučajeva predlagač zakonskih akata i mi smo u ova dva mjeseca takođe imali i vrlo intenzivnu komunikaciju između unutar opozicije, između vlasti i opozicije vezano za dogovore koji će danas ili sjutra biti okončani, a vezano za raspodjelu određenih mjesta u parlametnu koji bi pripali opoziciji. Tako da mislim da će se nadoknaditi ono što je propušteno. Imali smo jednu vrstu "vanrednu situaciju", izbori su bili vanredni i nakon toga konstituisanje Vlade. Ne mislim da će to na bilo koji način negativno uticati."


U opoziciji ocjenjuju da je neaktivnost parlamenta posljedica dugotrajnog konstituisanja Vlade. Prema riječima Koče Pavlovića iz Pokreta za promjene, sukobi unutarvladajuće koalicije i pokušaji održavanja monopola predstavljaju glavnu kočnicu rada parlamenta:

Radi se prosto o tim unutarstranačkim borbama kako unutar DPS-a tako i između DPS-a i njegovih koalicionih partnera... Ova inertnost koja je očigledna, posljedica je činjenice da ovdje apsolutno ne postoji politička volja da se istinski pristupi traženju nekog antikriznog programa nego se prosto radi o borbi za pozicije...
"Radi se prosto o tim unutarstranačkim borbama kako unutar DPS-a tako i između DPS-a i njegovih koalicionih partnera sa jedne strane, a sa druge strane istovremeno je to posljedica činjenice, dakle ova inertnost koja je očigledna, onako zapanjujuća, posljedica činjenice da ovdje apsolutno ne postoji politička volja da se istinski pristupi traženju nekog antikriznog programa nego se prosto radi o borbi za pozicije sa kojih će se ljudi koji imaju vlast boriti za očuvanje ili zaštitu nekih vlastitih monopola ili nekih porodičnih monopola ili nekih biznisa koji su ovom krizom dovedeni u pitanje a koji su familijarni interesi. Ovdje je očigledno nešto što se zove javni interes, što je interes Crne Gore apsolutno nije na listi prioriteta vladajuće koalicije."

Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

"Od izbora protekao je neopravdano dug period u formiranju Vlade što se odrazilo na rad parlamenta", kaže Neven Gošović, visoki funkcioner Socijalističke narodne partije:

"Jer će nakon imenovanja Vlade sigurno doći do značajnijih promjena u sastavu klubova poslanika Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije. Ova okolnost će se svakako odraziti u negativnom smislu i na vrijeme neophodno na jedan redovan rad u postupku razmatranja i donošenja predloga zakona kojih, prema informacijama sa kojima sada raspolažemo, blizu pedeset čeka u službi skupštine."

XS
SM
MD
LG