Dostupni linkovi

Borba za potpredsedničko mesto u Parlamentu


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Za potpredsjednička mjesta u crnogorskom Parlamentu konkuriše osam partija kako opozicionih tako i nacionalnih manjina. Zašto za ta mjesta koja određuje vladajuća koalicija vlada toliko zanimanje?

Pomoćnik sekretara Skupštine Crne Gore Slobodan Dragović potvrdio je da poslovnik i zakon ne ograničavaju izbor tri potpredsjednka u Parlamentu, osim u dijelu u kojem se govori da to mjesto pripada predstavniku opozicije:

"Poslovnik skupštine ima tri potpredsjednika i jedno pripada opoziciji, a većina odlučuje kao sve drugo. Zavisi kako će se dogovoriti i hoće li to onaj koji preglasava većina prihvatiti jer većina nikako nije htjela da prihvati čovjeka koji ne bi ustao kada se svira himna, a sjedi za predsjedavajući sto i mogu zaludu da predlažu ako većina ne usvoji. Moraju se dogovoriti da to bude jedan čovjek prihvatljiv za sve."


Za potpredsjedničko mjesto u Skupštini zainteresovane su četiri albanske nacionalne partije, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa. Odgovarajući na pitanje zbog čega u Bošnjačkoj stranci smatraju da upravo toj partiji treba da pripadne potpredsjedničko mjesto s obzirom na konkurenciju portparol stranke Suljo Mustafić kaže:

"Smatramo da slična iskustva postoje i u okruženju, navodimo kao primjer Srbiju u kojoj je upravo potpredsjednik srbijanskog parlamenta Bošnjak iz jedne manjinske partije Bošnjaka. Smatramo da je to veoma korisno za harmoniju u samom parlamentu, za jedan demokratski ambijent crnogorskog parlementa, za saradnju između parlamenata u regionu. U svakom slučaju bio bi to jedan doprinos i to veoma konstruktivan doprinos Bošnjačke stranke parlamentarizmu u Crnoj Gori. S druge strane smatramo da će mjesto potpredsjednika, odnosno raspored rukovodstva u parlamentu i načinu na koji će se te funkcije raspoređivati u svakom slučaju biti u skladu sa dogovorom koji se postigne u vladajućoj koaliciji."


U opoziciji se slažu s tim da najjača stranka, Socijalistička narodna partija, treba da zauzme jedno potpredsjedničko mjesto. Portparol Nove srpske demokratije Jovan Vučurović smatra da vladajuća koalicija treba da podrži taj predlog bez ikakvih uslovljavanja:

"Po našem mišljenju, za predstavnika Socijalistička narodne partije i tu ne smije biti bilo kakvog uslovljavanja. To što od pojedinaca iz Demokratske partije socijalista stižu pouke kako neko treba da se ponaša u Skupštini ne treba da previše interesuje bilo koga. Velika nepravda je već jednom učinjena u prošlom sazivu Skupštine Crne Gore kada je bukvalno onemogućeno da predstavnik Srpske liste, tada najjače opozicione grupacije, zauzme mjesto potpredsjednika Parlamenta. Takva situacija se ne smije ponoviti jer bi to bilo novo ponižavanje Skupštine."

Kako će reagovati najjače stranke vladajuće koalicije, prije svega Demokratska partija socijalista od čijih glasova zavisi izbor potpredsjednika parlamenta, pitali smo Miodraga Vukovića, u prethodnom sazivu šefa Poslaničkog kluba te partije. On kaže da su svi predlozi zanimljivi i da će se to pitanje razriješiti na predstojećim međustranačkim konsultacijama kao i na kolegijumu:

"Ne vjerujem da ćemo dati saglasnost da neko ko nastavlja tu tradiciju te potpuno nakaradne politike sjedi, da predstavlja parlament, da zamjenjuje predsjednika, da sjedi dok se svira nacionalna himna, himna stranog državljana. Čujem da i druge stranke iz vladajuće koalicije pojedinačno polažu pravo svaka na mjesto potpredsjednika, a stvar je dogovora unutar koalicije koliko ćemo mi dati potpredsjednika i kolege iz albanskih nacionalnih partija javno saopštavaju svoje mišljenje da i oni treba da imaju jednog potpredsjednika i ta ideja je za mene interesantna, sve je shvatljivo samo treba razgovarati, ali treba biti i racionalan."
XS
SM
MD
LG