Dostupni linkovi

Propao poziv prosrpskih stranaka na bojkot nastave


Učenici ispred jedne od crnogorskih osnovnih škola, ilustrativna fotografija
Iako su prosrpske opozicione stranke, nezadovoljne zbog izostanka dogovora sa vlastima u vezi njihovog zahtjeva da u obrazovnom sistemu crnogorski i srpski jezik budu ravnopravni, pozvale na bojkot nastave, u Crnoj Gori je nova školska godina počela normalno.

"Nastava je počela redovno", rekao je u četvrtak crnogorski ministar prosvjete Slavoljub Stijepović, dodajući da je bilo nekih nejasnoća između školskih uprava i roditelja, ali da će to ubrzo biti riješeno.

"Dakle, prema našim informacijama nastava je počela danas prema kalendaru koji smo donijeli i prema našim ovlašćenjima i obavezama. Sve je počelo u redovnoj atmosferi , u pojedinim školama je bilo razgovora predstavnika uprave tih ustanova sa predstavnicima roditelja oko nekih nejasnoća. Pretpostavljam da će to u tom neposrednom kontaktu narednih dana biti riješeno, ukoliko nije već riješeno", kaže Slavoljub Stijepović.

Crnogorske opozicione stranke koje su, zbog izostanka dogovora sa vlastima u vezi njihovog zahtjeva da u obrazovnom sistemu crnogorski i srpski jezik imaju ravnopravan položaj, pozvale na bojkot nastave, sudeći po prvom danu školske godine, su doživjele neuspjeh.

Nastava je u četvrtak počela normalno, a samo je u mjestu Radanovići kod Budve zabilježeno da se oko 60 roditelja učenika koji su bojkotovali početak školske godine okupilo u četvrtak ujutro ispred tamošnje osnovne škole.

Predsjednik lokalnog Savjeta roditelja Branko Kovačević, rekao je agenciji MINA da je cilj spontanog okupljanja jezička situacija u Crnoj Gori, dodajući da misli na "dešavanja sa srpskim jezikom".
Čak su i na sjeveru Crne Gore, gdje senajglasnije najavljivao bojkot, učenici došli na nastavu.

U samoj Budvi, međutim, bojkota nove školske godine nije bilo. Direktorka Osnovne škole Zorica Stanković kaže da su, pored 200 prvaka, došli i svi ostali učenici.

"Roditelji su shvatili da učenici idu normalno u školu i da su djeca ta koja treba da svoju nastavu obavljaju u potpunosti, po planu i programu", kaže direktorka Stanković.

Koleginica Jasna Vukićević je u Budvi razgovarala i sa roditeljima. Među njima je bio i otac čiji je maternji jezik srpski:Dileme nije bilo

I ostale su škole, čini se, u četvrtak radile normalno. Čak su i na sjeveru Crne Gore, gdje se ovih dana najglasnije najavljivao bojkot, učenici normalno došli na nastavu.

U četvrtak ujutro je 90 posto učenika srednjih i osnovnih škola u Beranama i Andrijevici, u kojoj se 70 posto stanovništva izjasnilo da govori srpski, sjelo u školske klupe.

Direktor andrijevičke Osnovne škole Dobrašin Lalević je Radiju Crne Gore odgovorio na pitanje - da li takav odziv znači da bojkot nije uspio.

"Ne da nije uspio nego ga uopšte ne vidim. Ako je jutros prisutno 98 posto učenika, onda vam to govori da je ove godine više učenika nego prethodnih", kaže Lalević.

Iako su u ulazima pojedinih stambenih zgrada u Nikšiću osvanuli leci koji sa natpisom - bojkot, taj poziv dijela opozicije je, čini se ostao bez efekata i u ovom gradu.

Za Nikšićane, sa kojima je razgovarala koleginica Lela Šćepanović dilema da li djeca treba da idu u školu ili ne, nije ni postojala:Nikšićani kažu da im je od naziva predmeta mnogo važnije - kako finansijski izdržati početak nove školske godine:

XS
SM
MD
LG