Dostupni linkovi

Sindikati najavljuju štrajkove u slučaju smanjenja plata


Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Najavljeno smanjenje plata zaposlenima u javnom sektoru i izmjene opšteg kolektivnog ugovora neprihvatljivi su za zaposlene u zdravstvu, prosvjeti i crnogorskom univerzitetu. Ako Vlada kroz pregovore sa Unijom poslodavaca i Saveza sindikata ipak odluči da smanji plate sindikalci će početi štrajk.

Nijesu samo plate ono što će država kresati. Ukinuće regres i topli obrok, a zaposlenima će značajno umanjiti primanje na osnovu minulog rada. Predsjednik Sindikata zdravstva doktor Vladimir Pavićević:

"Dolazimo do podatka da bi svi zaposleni praktično imali niže plate do 33 posto na godišnje novu tako da je to nešto potpuno neprihvatljivo. Na sastanku izvšnog odbora Sindikata Kliničkog centra mi smo donijeli zaključak da tako nešto ne može ni doći u obzir da se razmatra, a ako se ipak bude insistiralo i na tom opštem kolektivnom ugovoru svakako da će zaposleni biti spremni da reaguju na adekvatan način. Spremni smo i na štrajk."


Zvonko Pavićević kaže da su prosvjetari posebno ogorčeni na Vladu koja ih nije pitala za mišljenje i stav o najavljenom smanjenju plata:

"Svi su u okruženju pozvali socijalne partnera i razgovarali s njima. Naša vlast neće čak i stidiljivo priznaju neće otvoreno da priznaju i kažu nego kroz izjave pomoćnika, ne znam ni ja koga, negdje iskoriste onako stidljivo da najave da će budžet za 160 miliona biti manji, da se to mora odraziti na smanjenje plata zaposlenih u prosvjeti i zato sada pokušavaju da provuku, odnosno moraju kroz zakonska akta, to je opšti kolektivni ugovor, a onda za svaku granu i poseban granski ugovor."


Glavni odbor Sindikata prosvjete sjutra će utvrditi strategiju daljeg djelovanja u slučaju da ih Vlada ipak pozove na pregovore, kao i u slučaju da ne bude tog poziva. Zvonko Pavićević:

"Ići ćemo na ono što nas zakon obavezuje, pregovori, razgovori, pritisci, štrajk upozorenja i ako vidimo da nećemo moći mi ćemo posegnuti za vanrednom mjerom, obustavom rada."


VLADA TAJNO KROJI SUDBINU RADNIKA

U sastavu Radne grupe socijalnog savjeta koja treba da pripremi sporni predlog opšteg kolektivnog ugovora su i dva predstavnika Unije slobodnih sindikata. Oni, međutim, nemaju pravo da o detaljima rada na tom dokumentu istupaju u javnosti, kaže za naš program član Radne grupe i predsjednik Sindikata univerziteta Vukašin Zogović:

"Poslovnikom o radu socijalnog savjeta određen je PR koji daje informacije."

RSE: A to je?

ZOGOVIĆ: Ne znam ja za to ko je. Ovje smo po prvi put, mi nijesmo članovi socijalnog savjeta, nemamo ni taj poslovnik, nego smo samo za pitanja izrade novog opšteg kolektivnog ugovora pozvani u tu radnu grupu.

Zogovića smo pitali i koliko su se predstavnici Saveza samostalnih sindikata u radnoj grupi založili za zaštitu prava radnika:

"Savez samostalnih sindikata i njihovi predstavnici u toj grupi iznijeli su dio stavova koji Unija slobodnih sindikata ne može da prihvati i tu prije svega mislim na rješenja vezano za minuli rad, ali ne bih ovom prilikom oko detalja, oko iznosa, o nekom apsolutnom iznosu."


Zvonko Pavićević iz Sindikata prosvjete kaže da Savez samostalnih sindikata zajedno sa Vladom i Unijom slobodnih sindikalaca tajno kroji sudbinu zaposlenih u javnom, ali i u privatnom sektoru:

"Da će sindikat koji je i do sada radio na štetu radnika i ovaj put potpisati. Tu se igraju strašne igre, konspirativne kao što se sve radi u Crnoj Gori gdje sjede čelnici ovih socijalnih partnera što je praksa u Crnoj Gori ili u nekom kafiću, znate na što aludiram i tu se dogovore i osvane sjutri dan sporazum koji nas dovode do ovoga do čega nas je doveo."
XS
SM
MD
LG