Dostupni linkovi

Rekordna robna razmjena sa Hrvatskom


Ilustracija
Ilustracija
U Budvi je otvoren Sajam hrane, na kojem će brojni programi biti organizovani uz saradnji sa Hrvatskom kao zemljom-partnerom. Trgovinska razmjena Crne Gore i Hrvatske iznosi između 90 i 100 miliona EUR, a izvoz hrvatskih proizvoda u Crnu Goru dostiže rekorde per capita.

Međutim, da Crna Gora nije pronašla izvoznu šansu u plasmanu na susjedno tržište govori podatak da se od oko 100 miliona robne razmjene, iz Crne Gore izvozi tek oko 5 miliona.

Povećanje tog procenta privrednici vide prije svega u plasmanu ekoloških proizvoda za koje u Crnoj Gori postoje izuzetne predispozicije.
"Robna razmjena, očekujemo nakon prvih preliminarnih rezultata za 9 mjeseci 2010 . godine da će biti na nivou između 90 i 100 miliona eura", kaže Damir Pinjatić.


Hrvatska bilježi rekordan plasman svojih proizvoda na crnogorsko tržište.

Direktor predstavništva Hrvatske gospodarske komore za Crnu Goru Damir Pinjatić to pretače u brojke koje govore da je samo prošle godine robna razmjena Hrvatske i Crne Gore iznosila između 90 i 100 miliona eura

,, Kada je predstavništvo naše komore u Crnoj Gori otvoreno 2003. godine ukupna robna razmjena je bila na nivou oko 20 tak miliona eura, u svojoj punoj potenciji u zenitu je 2008. godine iznosila oko 180 miliona eura a nakon ove globalne ekonomske krize ta razmjena, očekujemo nakon prvih preliminarnih rezultata za 9 mjeseci 2010 . godine da će biti na nivou između 90 i 100 miliona eura"
, kaže Pinjatić.

Brend zdrava hrana


Prema riječima Pinjatića, hrvatski izvoz u Crnu Goru može se i dalje uvećavati, prije svega plasmanom na turističko tržište.

"Mislim da je, što se tiče hrvatskih prehrambenih proizvoda, dostignut konzumni maksimum što se tiče kapaciteta crnogorskih potrošača tako da eventualni oblik dalje saradnje, odnosno mogućnosti daljeg plasmana hrvatskih proizvoda, ovdje u Crnoj Gori vidimo primarno u turističkoj ponudi Crne Gore"
, navodi Pinjatić.
"Mogućnosti daljeg plasmana hrvatskih proizvoda, ovdje u Crnoj Gori vidimo primarno u turističkoj ponudi Crne Gore", navodi Pinjatić.


Proizvođači i ugostitelji o tome koja hrana sa crnogorskog tržišta može biti konkurentna u inostranstvu:

"Sve što je domaće – masline, sir, ulje, med, rakija... Ja sam bio u Italiji i znam što su masline a ove ovdje su odlične. Mogu se izvoziti i pršut, panceta, suvomesnati proizvodi."


Da Crna Gora nije pronašla izvoznu šansu u ovih domaćih proizvoda govori podatak da se od oko 100 miliona robne razmjene iz Crne Gore izvozi tek oko pet miliona.

Po kojim proizvodima se prepoznaje Crna Gora, te gdje može tražiti prostor za povećanje izvoza, pitali smo Damira Pinjatića.

"Mislim da su u Hrvatskoj tradicionalni crnogorski proizvodi izuzetno cijenjeni, počev od suvomesnatih proizvoda i naravno crnogorskog Vranca koji je u Hrvatskoj skoro pa stekao kultnu reputaciju i po kome je Crna Gora izuzetno poznata. Osim toga postoje i druge mogućnosti, budući da je Crna Gora ruralno područje bez nekih velikih industrija tako da ta zdrava hrana jako popularna u svijetu može biti brend i to ne samo za hrvatsko već i za druga tržišta"
, zaključuje Pinjatić.
XS
SM
MD
LG