Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li novi zakon suspenduje protokol sa SAD?


Nakon konferencije Skupštinskog odbora na kojem je razmotren novi Zakon o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom pokrenuto je pitanje koliko taj zakon odgovara Rimskom statutu koji je Crna Gora potpisala, a koji podrazumijeva neizručivanje američkih i crnogorskih državljana Međunarodnom krivičnom sudu?

Da li Zakon o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom na neki način suspenduje protokol o neizručenju sa SAD?

Odgovarajući na pitanje poslanika Miodraga Vukovića o tome kakav će biti odnos Zakona o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom i Protokola koji je potpisan sa Sjedinjenim Američkim Državama o neizručivanju počinilaca ratnih zločina ako se nađu na teritoriji Crne Gore, ministar pravde Miraš Radović je rekao da se Crna Gora sporazumom obavezala da se konsultuje sa Sjedinjenim Američkim Državama na recipročnoj osnovi u vezi sa predajom građana te zemlje Međunarodnom krivičnom sudu.

Pojašnjavajući da li se sa Sjedinjenim Američkim Državama ukida Zakon o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom funkcioner DPS-a Miodrag Vuković kaže:

"Ne može se reći da ovaj zakon potire protokol potpisan između vlada dvaju država, jer se različitim pravnim aktima, aktima pravne snage i jednostavno one korespondiraju. Samo se dotiču iste, odnosno slične materije. Na prvi pogled ispada da je time suspendovan protokol, ali on jeste na odloženi rok, ali to je već bilo predviđeno. Predviđen je i sam protokol. Protokol i sam sadrži odredbu o pravnoj mogućnosti revizije, što znači odustajanja jedne strane od samog protokola, napuštanja te odredbe o neizručenju osumnjičenih za izvršenje krivičnog djela ratnog zločina. Taj postupak revizije ima svoju logiku i godinu dana, pa godinu dana traje po podnošenju zahtjeva za okončanje i onda prestaje da važi."


Vuković kaže da protokol sa Sjedinjenim Američkim Državama nije ratifikovan u Parlamentu i radi se o specifičnom protokolu, te da se Zakonom o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom nije došlo u sukob sa zainteresovanim stranama, sa Evropskom unijom i Amerikom:

"Da li je protokol međunarodni ugovor, pa onda ponovo međunarodni pravni instrumenti imaju veću pravnu snagu i suspenduju zakone iz nacionalnog zakonodavstva, što bi reklo da juče usvojeni, odnosno predloženi zakon sa krivičnim sudom ne bi važio jer bi ga potirao suprotni protokol. Protokol bi bio važniji, međutim, protokol je specifičan dogovor američke administracije i crnogorskih ovlašćenih organa. On je ratifikovan i nije potvrđen u parlamentu, tako da su to, ponoviću, dokumenta odredjene pravne snage odnose se na istu ili sličnu problematiku, ali ni u kom slučaju ne moraju dovasti do konflikta. Predlagač je obavijestio članove odbora upravo na moje pitanje, da o tome nema riječi."

Podsjetimo. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je 2007. sa tadašnjim američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs potpisao protokol kojim Crna Gora neće izručiti Međunarodnom krivičnom sudu američkog državljanina koji bi počinio ratne zločine. Sklopljeni ugovor u vezi sa spornim članom 98 Rimskog statuta je sačinjen razmjenom diplomatskih nota, a vladajuća koalicija je objašnjavala da se radi o simboličnom karakteru sporazuma.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG