Dostupni linkovi

Koji su razlozi Đukanovićeve posjete Vašingtonu?


Posjeta crnogorskog premijera Mila Đukanovića Americi podgrijala je nagađanja o tome da li bi Vašington mogao Đukanoviću saopštiti da je vrijeme da ode i koliko su opravdana očekivanja Bijele kuće da crnogorski predsjednik može da utiče na stabilnost Bosne i Hercegovine.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton je na pres konferenciji nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem u Vašingtonu, kazala da joj je taj susret predstavljao zadovoljstvo i naglasila da su SAD spremne da pruže podršku Crnoj Gori u oblasti reforme vladavine prava koje i NATO i Evropska unija žele da vide:

"Čestitala sam gospodinu premijeru na statusu MAP-a u NATO-u i izrazila dalju spremnost da pomognemo u punom članstvu u evroatlantskim institucijama. Takođe sam uputila podršku u naporima za uspostavljanje pravne države koje i NATO i Evropska unija traže. Takođe sam zahvalila gospodinu premijeru na učešću Crne Gore u međunarodnim snagama u Avganistanu i slanju pješadijskih trupa."


Đukanović se zahvalio Hilari Klinton na podršku koju, kako je rekao, SAD pružaju Crnoj Gori na putu evropskih i evroatlanskih integracija:

"Takođe da podsjetim da smo u jednom teškom vremenu na Balkanu tokom posljednje decenije XX vijeka izgradili čvrsto povjerenje i da je ta saradnja pomogla da dobro razumijemo vrijednosti američkog društva i da zbog toga u uslovima pune stabilnosti obnovimo crnogorsku nezavisnost i da se danas veoma stabilno i veoma dinamično krećemo putem u punopravno članstvu u NATO i Evropsku uniju. Želim da zahvalim na izuzetnoj podršci Crnoj Gori u ostvarivanju našeg cilja, a to je članstvo u akcionom planu u okviru NATO integarcije i istovremeno da kažem da smo spremni da veoma odgovorno ispunimo sve obaveze i sljedećih faza naše integracije i da najavim da će Crna Gora sigurno biti prva sljedeća članica NATO-a."


O NASLJEDNIKU I(LI) O DODIKU

Đukanovićeva posjeta Vašingtonu bila je praćena raznim špekulacijama. Glavne teza kritičara vlasti bila je da je osnovni cilj dogovor oko dinamike njegovog povlačenja sa funkcije i obezbijeđivanja imuniteta od mogućih krivičnih procesa.

Državna "Pobjeda", međutim, prenosi da je ton razgovora sa američkim zvaničnicima bio vrlo opušten i prijateljski, te da su sastanci poput onog sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom trajali, tvrdi "Pobjedin" izvještač, čak i tri puta duže od planiranog i da je Bajden na kraju sastanka sa Đukanovićem, skinuo dugmad sa manžetni i poklonio ih Đukanoviću.

Nebojša Medojević
U Pokretu za promjene, koji je tvrdio da je Đukanović u Vašington otputovao kako bi dogovorio uslove za povlačenje i predstavio svog nasljednika, kažu da još nijesu sigurni šta se dešavalo iza zatvorenih vrata. Lider Pokreta Nebojša Medojević na pres konferenciji je rekao:

"Baš ovih dana prikupljamo informacije o efektima posjete premijera Đukanovića Ja danas očekujem već određene informacije jer za tako visok nivo posjete imamo izuzetno malo informacija koje su javno plasirane, što iz mog iskustva govori da je bilo mnogo toga što ova vlast želi da sakrije."


Kako se i očekivalo, na sastanku sa američkim zvaničnicima bilo je dosta riječi i o regionu. To je potvrdio senator Bendžamin Kardin koji je nakon sastanka sa Đukanovićem kazao da se crnogorski premijer sa njim saglasio da teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine mora biti sačuvan.

Ta je izjava podgrijala špekulacije da se sa Đukanovićem razgovaralo i oko mogućeg uticaja na premijera Republike Srpske Milorada Dodika da prestane da podriva cjelovitost BiH.

Koliko su ta očekivanja realna pitali smo i političkog analitičara Svetozara Jovićevića koji kaže da nije siguran da svjetski centri Đukanovića doživljavaju kao važnog faktora u regionu:

"Nijesam ja u to ubijeđen. Doduše, problem Bosne i Hercegovine je toliko složen i predstavlja sigurno jedan od bitnih stvari u američkim interesima i politici na ovom dijelu Balkana, a i onda nije čudo da traže pomoć od bilo koga ko na neki način može uticati. Lično mislim da na Dodika niko ne može uticati, osim Srbije."


Pogledajte video zapis sa konferencije za novinare u Vašingtonu


  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG