Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odnosi Crne Gore i Rusije i ubuduće na dobrom nivou


Arhivska fotografija, Milo Đukanović, ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu i Milan Roćen prije godinu dana u Podgorici, foto: Savo Prelević
Odnosi Rusije i Crne Gore ostaće na istom nivou kakvi su bili u nazad 300 godina, bez obzira da li će Crna Gora postati članica NATO. To je u Podgorici izjavio ruski ambasador Jakov Gerasimov, koji je kazao i da je ekonomska kriza uzrokovala probleme u velikim crnogorskim kompanijama koje su kupili ruski investitori.

Analitičar Blagoje Grahovac, međutim upozorava da je problem sa ruskim kapitalom u Crnoj Gori mnogo ozbiljniji i da prijeti da podrije temelje crnogorske ekonomije.

Buduće članstvo Crne Gore u NATO zvanična Moskva ne doživljava kao nešto što će negativno uticati na odnose sa Podgoricom, izjavio je ruski ambasador Jakov Gerasimov, koji je bio gost konferencije o razvojnim izazovima Rusije i Crne Gore u 21. vijeku.

"Neće biti ništa u odnosima Rusije i Crne Gore ako ona stupi u NATO. I ako dođe do toga mi smo sa Crnom Gorom na istoj strani kao što smo
Neće biti ništa u odnosima Rusije i Crne Gore ako ona stupi u NATO. Znate, nije problem u Crnoj Gori. Šta mi imamo protiv NATO?
bili i prije 300 godina. Znate, nije problem u Crnoj Gori. Šta mi imamo protiv NATO? To je činjenica da se oni šire i približavaju granicama Ruske federacije."

Članstvo u NATO je strateški interes od kojeg ne bi bilo pametno odustati jer to društvo pruža sigurnu budućnost za sve države članice i one koje to žele da budu, kaže analitičar geopolitike Blagoje Grahovac.

"Ukoliko bilo koja druga država, prema tome što mi štitimo naše interese bilo kakav respekt ili rezervu, to nas ne treba da opterećuje. Ali, u konkretnom slučaju ako Rusija nema prema tome negativan stav, utoliko je veća korist", objašnjava Grahovac.

Problem s preduzetnicima rješava Crna Gora

Ruski ambasador Jakov Gerasimov komentariše i najavu zaposlenih u nikšićkim rudnicima Boksita, da će ruskog vlasnika najuriti iz fabrike ako se ne bude
Blagoje Grahovac, foto Savo Prelević
pridržavao obaveza iz Kolektivnog ugovora.

Gerasimov smatra da te probleme treba da rješava država Crna Gora.

"Za preduzetnike i kod Vas i kod nas, za njih je najvažniji profit! I to je normalno za tržišnu ekonomiju i zato država treba da se uključi u rješavanje socijalnih pitanja. To je bilo urađeno i u Ruskoj federaciji. Mi smo pomagali, država je bila prinuđena da pomogne", kaže on.

Za probleme u velikim crnogorskim kompanijama koje su kupili Rusi, Gerasimov krivi ekonomsku krizu.

Nije konkretno odgovorio na naše pitanje da li je uzrok problema to što Rusi nijesu zadovoljni Crnogorcima, ili zato što su Crnogorci nezadovoljini Rusima.

"Znate kakve smo velike investicije počeli. I Mirax i KAP, oni su stvarno došli da rade u Crnoj Gori, u najboljim uslovima i u prijateljskoj zemlji. Na žalost, ova ekonomska kriza primorala ih je da koriguju i promijene neke svoje planove. U svakom slučaju, niko od njih meni nije rekao da planiraju da završe posao u Crnoj Gori. Oni samo zbog krize koriguju neke planove i to, na žalost dugo traje ali nije to takav problem."

Analitičar Blagoje Grahovac ovako odgovara na pitanje da li je uzrok problema u kompanijama koje su kupili Rusi, njihovo nezadovoljstvo Crnogorcima, ili zato što Crnogorci nijesu zadovoljini Rusima.

"Mislim da je oboje istina. Da imamo izuzetnog nezadovoljstva Crnogoraca Rusima i obrnuto, Rusa Crnogorcima. Ali imamo i izrazito zadovoljstvo određenih ruskih krugova crnogorskim krugovima i obrnuto. To je najbolji pokazatelj da nešto nije regularno. Veliko međusobno zadovoljstvo je što su aranžmani u privatizaciji, po mom dubokom sudu bili neregularni, netransparenti i što je u tome neko mogao otvariti neki svoj lični interes."

Grahovac, međutim upozorava da je problem sa ruskim kapitalom u Crnoj Gori mnogo ozbiljniji od onoga kako ga posmatra ruski ambasador Gerasimov.

"Znam da se danas mnogi vade na ekonomsku krizu i koriste je kao alibi. Ali više od pet godina ima da sam u nekoliko navrata upozoravao na opasnost koja dolazi upravo od prljavog kapitala pojedinih ruskih oligarha koji su preko Zapada stigli i na Balkan te da će oni Balkan dovesti u veliku opasnost. To se i desilo."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG