Dostupni linkovi

Nećemo da čistimo, imamo diplome


Protesti Roma u Podgorici, 11. mart 2011
Protesti Roma u Podgorici, 11. mart 2011
U Podgorici je u petak održan prvi javni protest crnogorskih Roma i Egipćana ispred Vlade, koji su premijeru Igoru Lukšiću uručili listu zahtjeva, koje bi Vlada trebalo da ispuni u cilju poboljšanja njihovog položaja.

"Nećemo da čistimo, imamo diplome", uzvikivalo je nekoliko desetina, uglavnom mlađih, Roma i Egipćana, ispred vladine zgrade. Tokom petnaestominutnog skupa, predstavnici ove populacije, koja se očigledno više ne miri sa podređenim položajem su, noseći diplome i razne natpise zakačene na metle umjesto transparenata, zahtijevali bolji odnos države i društva prema njima.

Lista zahtjeva je adresirana na premijera Igora Lukšića, predata na ulazu u Vladu po okončanju skupa koji je otvorila predsjednica izvršnog odbora Nacionalnog savjeta Roma i Egipćana Anita Zećiri.
Protesti Roma u Podgorici, 11. mart 2011

"Želimo da skrenemo pažnju kabineta premijera Lukšića na naš ukupan položaj. Na probleme koje imamo pri obrazovanju i zapošljavanju, oslobađanju od tradicionalizma, zapošljavanju Romkinja i Egipćanki i učešću u političkom životu", rekla je Zećiri.

Jedna od predstavnica okupljenih Roma i Egipćana Biljana Alković je, govoreći o najvažnijim problemima koji muče ovu populaciju, prije svega označila obrazovanje i zapošljavanje.

"Prvenstveno obrazovanje jer mi stipendiju ne primamo redovno kao i zaposlenje jer imamo ljude koji su završili srednju školu i one koji su čak završili državni ispit i obećano je da će nakon državnog ispita dobiti posao. Niko nas, međutim, još nije pozvao", kaže Alković.

Raste broj obrazovanih Roma

Lista zahtjeva je, vjerovatno, proslijeđena direktno u premijerov kabinet, jer je pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić za naš program rekao da još nije upoznat sa sadržajem uručenog papira.

Protesti Roma u Podgorici, 11. mart 2011
Rekavši da će Vlada listu pažljivo razmotriti, te da se odgovor može očekivati u kratkom roku, Delić je, govoreći o ocjenama da su za Rome i Egipćane ključni problemi obrazovanje i zapošljavanje rekao da je marginalizovanim grupama potrebna pomoć države u buđenju svijesti o potrebi i važnosti obrazovanja.

"Imamo kontinuiran rast upisane djece u formalne vidove obrazovanja. Recimo od 2003. do danas taj broj je uvećan 300 i više posto što se upisa djece tiče. Imali smo negdje 2002 ili 2003 u osnovnim školama 530 romskih mališana danas imamo oko hiljadu i 600. Imamo sve veći broj svršenih osnovaca, srednjoškolaca. Prije 7 godina na fakultetima Univerziteta Crne Gore nije bilo niti jednog Roma, a sada već imamo 8 studenata koji studiraju na našim fakultetima. Troje je do sada završilo studije a jedan je nastavio školovanje a drugi našao zaposlenje i to su sve neki konkretni pokazatelji da postoje pomaci kada je u pitanju inkluzija populacije Roma u crnogorsko društvo"
, rekao je Delić.

Mnoštvo govornika tokom skupa nije interpretiralo unaprijed spremljene govore, već su naizmjenično iščivatali konkretne zahtjeve iz kojih se, zapravo, najbolje vidi što Rome i Egipćane u Crnoj Gori najviše muči:

XS
SM
MD
LG