Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Školovanje Roma: Kako sjutra preživjeti dan?


Foto: Vesna Anđić
U Osnovnoj školi "Radoje Čizmović" u Nikšiću u okviru nastave za obrazovanje odraslih, 65 Roma i nešto Egipćana, svakodnevno pohađa nastavu.

Uglavnom su to tinejdžeri koji su, zbog toga što moraju da rade, izgubili pravo na redovno školovanje.

Nastava počinje u pet sati posiljepodne, a završava se u devet.Učiteljica Nela Pejović
od '96. godine radi sa romskom djecom. Klasičan program u nastavi je gotovo nemoguće promijeniti. Svakodnevno ih treba animirati da bi djeca dolazila u školu. Očekivanja od škole su prevelika, kaže Pejović:

"Nekada me strah da ne budu razočarani jer oni misle - ako završe osnovnu školu, da ih očekuje posao. Htjeli bi da promijene... da dođe do nekih „strašnih“ promjena u njihovom životu, u smislu egzistencije. Praktično je svaki njihov dan borba za egzistenciju. Oni nemaju jasan cilj za svoju budućnost. Njihov je cilj kako sjutra preživjeti dan."


Pejović naglašava da djeca svakodnevno naporno rade i pomažu porodici i da je to glavna prepreka njihovom obrazovanju. Najveća satisfakcija za nastavnike je kada djeca nastave školovanje:

"Oni su danas otišli da iscijepaju tri metra drva, i time će uraditi nešto mnogo značajnije za svoju familiju, i smatraće luksuzom u jednom momentu da dođu u školu. Misliće da je mogao zaraditi, ne znam koliko. Da jedan dobar dio vremena koje provodimo s njima moramo posvetiti upravo toj edukaciji, da bi njihova djeca, ako im njihovo školovanje ne donese neki bolji život, moraju da znaju da je to jedini način da izađu iz bijede u kojoj žive."
XS
SM
MD
LG