Dostupni linkovi

Magistralni radovi usred ljetnje sezone


Podgorica, foto: Savo Prelević
Podgorica, foto: Savo Prelević
Iako je turistička sezona uveliko u toku, nedaleko od Podgorice, na putu koji vodi prema Cetinju i Budvi se odvijaju radovi zbog kojih se turisti koji ovuda prolaze suočavaju sa zastojima, usporenim kretanjem, a ponekad i oblacima prašine. Ipak, za neki dan bi sve trebalo da bude gotovo.

Pošto prođu sjeverna brda obrasla gustim zelenilom, turisti koji iz pravca Srbije dolaze u Crnu Goru, ulaze u kanjon rijeke Morače, kroz koji ide krivudavi put sa mnoštvom tunela. Nakon ovog estetskog doživljaja, ali i pravog izazova za vozače, slijedi - Podgorica.

Sjeverni prilaz gradu kroz naselje Zlatica je proširen pa se odvija duplim trakama, kao i južni krak ka Zeti. Ipak, glavni grad još uvijek nema obilaznicu, pa turisti prolaze kroz sam centar grada, što po ljetnjim vrućinama, zna da bude naporno.
S obzirom na kompletnu proceduru, što se tiče i tenderske procedure, a i samih vremenskih uslova na početku proljeća, nije se moglo ranije početi sa ovim radovima.


Ko se, pak, odluči za pravac ka Cetinju i Budvi, dobro će upamtiti ime mjesta za koje inače, vjerovatno ne bi ni čuo - Kokoti. Tu, iako je turistička sezona uveliko u toku, još uvijek traju radovi na izgradnji treće trake koja će značajno poboljšati protok vozila, ali se ipak nameće pitanje - da li je sve moglo da bude završeno prije turističke sezone.

Koordinator projekta Svetlana Janjević iz Direkcije za saobraćaj kaže da će sve biti gotovo za tri dana, a da radove nije bilo moguće okončati prije.

"S obzirom na kompletnu proceduru, što se tiče i tenderske procedure, a i samih vremenskih uslova na početku proljeća, nije se moglo ranije početi sa ovim radovima", objašnjava Janjević.

Problem parking prostora

Saobraćaj se na ovoj dionici odvija lokalnim drumom koji je prilično loš i uzan. Svetlanu Janjević smo pitali - da li je bilo moguće poboljšati kvalitet i širinu tog puta prije početka radova.

"Izvođač je uradio sanaciju nekih udarnih rupa, ali s obzirom na njegovu dužinu nije se moglo pristupiti njegovoj totalnoj rekonstrukciji i proširenju", kaže ona.

Otežano odvijanje saobraćaja usred turističke sezone nije dobra reklama za domaći turizam, ali u Ministarstvu turizma kažu da se ipak radi o projektima
Uvijek smo ukazivali na to da je Crna Gora turistička destinacija koja se dinamički razvija i upravo da se ta građevinska sezona poklapa sa početkom turističke .
koji su upravo u funkciji turizma.

"Uvijek smo ukazivali na to da je Crna Gora turistička destinacija koja se dinamički razvija i upravo da se ta građevinska sezona poklapa sa početkom turističke i, prosto će biti definisani čak i neki projekti koji naravno ne ugrožavaju sama tursitička mjesta i turistička jezgra, koja će se morati završavati i tokom trajanja turističke sezone", kaže portparol Jelena Paović.

Saobraćajne gužve i zastoji nijesu samo na putu do mora. I u Budvi ove godine muku muče sa parking prostorom , koga nema dovoljno.

I cijene parkinga nijesu umanjene već su na nivou prošlogodišnjih, d 60 do 80 eurskih centi po satu.
XS
SM
MD
LG