Dostupni linkovi

Razgovori o regionalnoj komisiji za zločine


Ranko Krivokapić (u sredini), Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić (u sredini), Foto: Savo Prelević

Predstavnici zemalja bivše Jugoslavije razgovarali su u Bečićima o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na teritoriji bivše SFRJ.

Jedan od ciljeva je stvaranje tačnog, zvaničnog i objektivnog zapisa o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava. Skupu koji se održava u Crnoj Gori, prvi put se obratio i jedan od političkih predstavnika zemalja regiona, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Otvarajući skupštinu za formiranje koalicije Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na području bivše SFRJ, predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić je naglasio da zbog generacija koje dolaze na Balkanu jednako kao i zbog žrtava i njihovih porodica važno je rasvijetliti ne tako davnu prošlost u cilju pomirenja. U tom cilju, prema riječima predsjednika parlamenta, Skupština Crne Gore je prihvatila obavezu koja je uvrštena i u dokumentaciju za evropske integracije o formiranju dokumentaciono-informativnog centra:
Došlo je vrijeme da učimo o našim porazima i greškama, ne manje nego o našim pobjedama.

"Nije čak ni dominantan cilj, ni dokumentacija, ni instituti. Dominantan cilj je da to uđe u naše udžbenike, da to uđe u naše obrazovanje, u našu kulturu. Došlo je vrijeme da učimo o našim porazima i greškama, ne manje nego o našim pobjedama. Kada to uspjemo, mislim da ćemo kao društvo uspjeti da shvatimo da učenje o tim greškama bude najbolja brana da se to više ne ponovi."

Uz učešće 350 predstavnika nevladinih organizacija i pojedinaca iz regiona peti Forum o tranzicionoj pravdi u postjugoslovenskim zemljama ima nekoliko ciljeva: osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na teritoriji bivše SFRJ, da istraži činjenice kako bi došlo do istine, pomirenja i prevencije budućih konflikata, stvaranje tačnog, zvaničnog i objektivnog zapisa o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije, uključujući priznavanje žrtava i njihove patnje kao i spriječavanje ponavljanja zločina, te da se izradi popis žrtava i ljudskih gubitaka i da time zauvijek bude spriječena manipulacija brojkama stradalih i ubijenih. Rad komisije bi mogao da bude od pomoći tužilaštvima za ratne zločine, postojećim zvaničnim komisijama za nestale i da svojim radom stvori uslove za razumijevanje i toleranciju i povrati dostojanstvo žrtvama i njihovim porodicama.

Svi su saglasni o tome da REKOM treba da se bavi utvrđivanjem istine, ali javnim iznošenjem te istine. Pod tim javnim iznošenjem istine znači da taj REKOM treba da organizuje javnu platformu za glas žrtava.
Predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić:

Nataša Kandić
"Svi su saglasni o tome da REKOM treba da se bavi utvrđivanjem istine, ali javnim iznošenjem te istine. Pod tim javnim iznošenjem istine znači da taj REKOM treba da organizuje javnu platformu za glas žrtava. Svi smatraju da su suđenja za ratne zločine vrlo važna, ali su fokusirana na utvrđivanje odgovornosti optuženih, da su žrtve tu uglavnom u funkciji dokazivanja odgovornosti i krivice optuženih, a da nema drugog razloga kojim se sud bavi kada poziva žrtve. Sud se ne bavi patnjama žrtava i zato je dobro da na ovim prostorima postoji jedna regionalna komisija koja će stvoriti tu javnu platformu za glas žrtava koje će žrtve moći da govore."


Predstavnik koalicije iz Bosne i Hercegovine Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle naglasio je da u fokusu ove inicijative za formiranje regionalne komisije mora postojati podrška nevladinih organizacije koje predstavljaju udruženja žrtava rata:
Bojim se, ukoliko mi budemo samo radili, a ne budemo imali veliku podršku udruženja žrtava rata, da će ipak političari vagati u tom slučaju kome će dati više povjerenja.

"Bojim se, ukoliko mi budemo samo radili, a ne budemo imali veliku podršku udruženja žrtava rata, da će ipak političari vagati u tom slučaju kome će dati više povjerenja. Mi želimo kroz ove konsulatacije da upravo udruženja žrtava različitog tipa imaju jednu vrlo važnu, možda i najznačajniju ulogu, koja će odrediti mandat rada same komisije i ono što je karakteristično za Bosnu i Hercegovinu jedan od prijedloga, neću reći uslova, je da se ova komisija bavi i uzrocima i prirodom rata u Bosni i Hercegovini, s obzirom, na žalost, na činjenicu da su i susjedne države imale jedno aktivno učešće u kreiranju najkrvavije istorije u istoriji Bosne i Hercegovine a to je taj rat koji je i na ovim područjima vremenski najduže trajao."
XS
SM
MD
LG