Dostupni linkovi

Opozicija kritikovala rad crnogorskog pravosuđa


Sa sastanka Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Podgorica, 28. jun 2010., fotografije uz tekst: Savo Prelević
Sa sastanka Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Podgorica, 28. jun 2010., fotografije uz tekst: Savo Prelević
Crnogorska opozicija kritkovala je Izvještaj o radu sudova u 2009. godini, ocjenjujući da se previše bavi statistikom, a premalo suštinskim problemima i propustima u radu sudske vlasti. Opozicionari su predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, kao ključnu zamjerku podvukli to što se, kako tvrde, sudska vlast ne bori protiv evidentne korupcije u sopstvenim redovima.

2009. godina je istorijska, a rezultati koje su crnogorski sudovi postigli u prošloj nadmašuju sve one u prethodnim godinama. To je prezentujući izvještaj članovima Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, saopštila predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

"Ostvareni rezultati u izvještajnoj godini su rezultati koji moraju ući u dio crnogorske sudske istorije jer, konačno u crnogorskim sudovima je
Vesna Medenica
smanjen zaostatak predmeta iz 2008. čak 76 posto",
kaže ona.

Sudovi su, prema riječima Medenice, bili efikasniji i u rješavanju 585 predmeta sa elementima korupcije i 34 organizovanog kriminala.

"Sudovi su od tog broja riješili 499, od čega 231 predmet osuđujućom presudom, 199 oslobađajućom, 55 odbijajućom i u 14 slučajeva je optužba odbačena. Ostalo je kod sudova samo 86 nezavršenih. Predmeta za organizovani kriminal ukupno je bilo 34. Riješena su 23,20 osuđujućom presudom, dva odbijajućom dok je u jednom slučaju obustavljen postupak. U 12 predmeta odluka je pravosnažna, a neriješenih je ostalo samo 11 predmeta."

No impozantna statistika nije impresionirala opozicionare. Koča Pavlović iz PZP-a optužio je Medenicu da se ne bori protiv korupcije u sudstvu, a kao ilustraciju navodi podatak da je od 70 pritužbi građana na rad sudija, sudska komisija razmatrala samo jednu.

"Sve pritužbe su obrađene, a samo je jedna procesuirana. Vi na nekoj od početnih strana Izvještaja kažete - jača povjerenje grđana u rad sudova. Ja vas pitam na osnovu čega vi izvodite jedan takav zaključak i sa takvim zaključkom izlazite pred ovaj odbor, pred nas, koji smo izabrani predstavnici ovoga naroda", zapitao je Pavlović.

"Želim reći da su pritužbe u suštini bile na kašnjenje, u zakazivanju, dostavi odluka, bez ijednog elementa koji bi mogao ukazati da se radi o korupciji sudije, ili pak da je predmet odgodio ili nije zakazao zato što je imao neku imovinsku korist", kaže Vesna Medenica.

Koča Pavlović navodi slučaj sudije Blaža Jovanića koji je javnosti poznat kao sudija u predmetu uprava Željezare protiv lidera Pokreta Nebojše Medojevića i dnevnika Vijesti.

"Da li je sudija Jovanić bio među tim sudijama čiji ste rad ispitivali? Čovjek koji je u odnosima, intezivnim i sa Prvom bankom i sa prvom familijom. Njegova sestra radi u Prvoj banci, brat mu je vozač gopsodina Aleksandra Đukanovića i tako dalje i tako dalje. I on je presudio da je kompanija Željezara, koju je zastupala Ana Kolarević (sestra premijera Mila Đukanovića) pretrpjela duševni bol i dosudio 30 ili 35 hiljada eura odštete", navodi Pavlović.

Brojni problemu u funkcionisanju sudstva

Evo kako je na tvrdnje Pavlovića prokomentariosala predsjednica Vrhovnog suda:

"Smatram da nijesam dužna da pojedinačno obrazlažem i ocjenjujem rad sudija i bavim presudama, pojedinačno. To je posao za sudski Savjet. Samo ću reći da presuda sudije o kojem je riječ nije pravosnažna, odnosno njegova presuda je dobila sasvim drugi epilog, tako da vaša konstatacija pada u vodu."
Sa sjednice Odbora

Uz generalnu ocjenu da je rad sudova u 2009. godini po statističkim brojkama značajno bolji u odnosu na 2008. Aleksandar Damjanović traži da se sudovi dokažu i kvalitetom rada kroz presuđivanje u predmetima koji najviše interesuju javnost.

"Da se u Izvještaju ili bar prilikom obrazlaganja Izvještaja posebna pažnja posveti nekim krupnim sudskim procesima i da fokus sudskog Savjeta mora biti na rad sudija u tim predmetima, jer oni opterećuju javnost, a i oni su ogledalo samog pravosuđa. Neću ih navoditi posebno ali bih volio da tu bude fokus u buduće", rekao je Damjanović.

Američki Stejt Dipartment u svom posljednjem izvještaju o ljudskim pravima u Crnoj Gori konstatovao je da i pored dobrog ustavnog i zakonskog okvira postoje brojni problemi u funkcionisanju sudstva, kažnjavanju visoke korupcije.

Neefikasno sudstvo i politički pritisak na njega, osnovna je ocjena Stejt Dipartmenta koja se odnosi na tu granu vlasti u Crnoj Gori. Upozorava se na korupciju u sudstvu i nedovoljnu saradnju policije i tužilaštva. Dodaje se kako zvaničnici sa vlasti s vremena na vrijeme utiču na tužioce što povećava ionako stalno nepovjerenje koje javnost ima u sudstvo.
XS
SM
MD
LG