Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protesti sve intenzivniji


Protesti radnika pred Vladom, Foto: Savo Prelević

Crnu Goru je zapljusnuo talas radničkih protesta. Pred zgradom Vlade, svakodnevno se okupljaju radnici više crnogorskih preduzeća koji traže rješenje za tešku situaciju u kojoj su se našla njihova preduzeća. Protesti pred vladinim zdanjem se intenziviraju, radničko nezadovoljstvo uvećava, a do parlamentarnih izbora je ostalo svega nekoliko dana.

Predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori će se održati u nedjelju, a Vladi pod prozore svakodnevno dolaze radnici više crnogorskih preduzeća, koji žele da izraze protest i traže rješenje za probleme sa kojima se suočavaju njihove firme. Da je neposredna blizina izbora razlog za posebnu osjetljivost vlasti, prema pojedinim procjenama, potvrđuje i činjenica da radnicima podgoričkog Kombinata aluminijuma Uprava policije nije dozvolila održavanje za danas zakazanog protesta ispred Vlade. Međutim, radnici KAP-a, koji su uprkos zabrani u 16 sati došli ispred Vladinog zdanja, kažu da ih nije strah od prisustva velikog broja policajaca, ali to ne znači da su ravnodušni:

Protesti pred Vladom, Foto: Savo Prelević
"Strašno mi je neprijatno. Možda se osjećam malo i posramljenim. Tražimo pomoć. Tražimo rješenje. Ovdje u pitanju je interes dvadeset hiljada ljudi, i smatramo da smo obaveza Vlade Crne Gore."

"Ne, ja ne osjećam nikakav strah. Mi tražimo da se prema nama ispoštuje to što treba da se ispoštuje, a oni neka rade svoj posao."
"Došli smo ovdje za platu, da se poštuje kupoprodajni ugovor i kolektivni ugovor i ono što primamo da nam bude isplaćeno na vrijeme."
Uprava policije je zabranila protest radnika Kombinata aluminijuma uz obrazloženje da se “okupljanje ne može održati ako bi to, s obzirom na vrijeme, broj učesnika, ili karakter okupljanja, moglo ozbiljno ugroziti kretanje i rad većeg broja građana”. Međutim, po svemu sudeći, za javnost, ovo objašnjenje nije bilo dovoljno ubjedljivo. Generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata Veselin Vujanović, koji podržava odluku radnika podgoričkog Kombinata aluminijuma da se i pored policijske zabrane okupe pred vladinom zgradom, kaže da razlog za zabranu vjerovatno jesu upravo izbori:

Foto: Savo Prelević
"To je stvar visokog rizika u smislu da su sad izbori, ali imam uvjerevanja da će biti isključivo radnički protest. Uz obezbjeđenje i eliminisanje potencijalnih provokatora... Možda da nijesu izbori ne bi bilo ni te zabrane, ali njihovo je pravo da traže svoju egzistenciju i ja ih podržavam."
I generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković smatra da je blizina izbora uticala na odluku policije, ali napominje da nije postojala namjera radnika da protest tempiraju baš u tom trenutku:
"To je koincidiralo, koincidirala je ta situacija i koliko je samo tenzije bilo u samom Kombinatu aluminijuma i u prerađivačkim fabrikama. Boksiti su direktno zavisni tako da uvijek neki strahovi postoje, ali iskreno mislim da nije bilo nikakvog argumenta da se zabrani takav skup."
Međutim, ispred vladine zgrade ne okupljaju se samo radnici KAP-a. Tu svakodnevno protestuju radnici nekadašnje podgoričke firme Radoje Dakić, a juče su bili i radnici nikšićke Livnice, koji obećavaju da će svakodnevno dolaziti, dok se ne riješe njihovi problemi:

Policija je obezbjeđivala proteste, Foto: Savo Prelević
"Sa protestima ćemo nastaviti. Naravno da hoćemo, ovdje na ovom istom mjestu."
RSE: Jeste li i vi za dalje proteste?
"Jesam, svakodnevno."
RSE: Šta ako vam zabrane?

"Ako nam zabrane vratićemo se ili ćemo se bit. Mi više nemamo drugog izbora."
"Ako nam zabrane mi ćemo svakako dolaziti, pa neka bude pendrek po glavi stanovnika."
Radnici, firme Radoje Dakić, ne samo da dolaze uoči izbora, nego obećavaju okupljanje i na sam izborni dan:
"Koristićemo Gandijevske metode. Došlo je do novog prijedloga da radnici dođu za dan izbora. Prijavićemo taj skup, možda će ga zabraniti. Naše izborno mjesto biće ovdje pred Vladom."

Foto: Savo Prelević
Iako ima radnika koji uprkos policijskoj zabrani organizuju protestne skupove ispred zgrade Vlade, ima i sindikalnih organizacija koje ne žele da učestvuju u tome. Radnici nikšićkih Rudnika boksita, iako imaju istog većinskog vlasnika, Centralno-evropsku aluminijumsku kompaniju, ruskog tajkuna Olega Deripaske, ne žele da se pridruže svojim kolegama iz Kombinata aluminijuma.
Predsjednik Sindikata Rudnika boksita Ratko Radulović:
"Mi smo donijeli zaključke da ne učestvujemo ni u kakvim stvarima koje se odvijaju između KAP-a i Vlade. Dok se to ne riješi mi ćemo čekati. Ja neću da snosim odgovornost. Sjutra nešto da se desi, da se pripiše Rudnicima boksita i radnicima Rudnika boksita da su to oni izazvali. Neka izvole, neka rade po svome."
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG