Dostupni linkovi

Dogovorili se princ Nikola i Vlada Crne Gore


Princ Nikola Petrović
Princ Nikola Petrović
Vladinim prijedlogom zakona, sa kojim se saglasio princ Nikola Petrović Njegoš, praunuk kralja Nikole, predviđena je istorijska i moralna rehabilitacija dinastije Petrović, koja je Crnom Gorom vladala 200 godina sve dok odlukama podgoričke skupštine o prisajednjenju sa Srbijom iz 1918. posljednjeg crnogorskog kralja nije zbacila srpska dinastija Karađorđević.

Zakon predviđa osnivanje Fondacije Petrović Njegoš za čiji rad će iz budžeta u narednih sedam godina biti izdvojeno 4 miliona i 300.000 eura.

Dinastičkim potomcima na trajno korišćenje daje se kuća i zemljište kralja Nikole u Njegušima, na Cetinju će im biti izgrađena porodična kuća, a u Podgorici će im biti dodijeljen stan.

Predstavnik dinastije moći će da obavlja nepolitičke protokolarne poslove i da u tu svrhu koristi reprezentativne državne objekte.

Takvim rješenjima zadovoljan je istoričar umjetnosti sa Cetinja
"To mora da se vrlo javno kaže, politički, na nivou deklaracije Skupštine Crne Gore, da je kralj Nikola jedna od najsvjetlijih ličnosti crnogorske istorije", kaže istoričar Aleksandar Čilikov.
Aleksandar Čilikov,
ali napominje da očekuje da crnogorska skupština poništi akte podgoričke skupštine kojima je kralj Nikola proglašen izdajnikom i zabranjem mu je povratak u zemlju.

"To mora da se vrlo javno kaže, politički, na nivou deklaracije Skupštine Crne Gore. Da se kaže da je kralj Nikola jedna od najsvjetlijih ličnosti crnogorske istorije, kao što i jeste. Da Skupština Crne Gore jednostavno kaže da su sve odluke podgoričke skupštine bespravne"
, kaže Aleksandar Čilikov.

No, da bi dinastija Petrović bila rehabilitovana i dobila određena prava vladin prijedlog zakona mora biti izglasan u parlamentu. Posebno je zanimljivo kako će se prema njemu ponijeti prosrpske partije koje su smatrale da osim Petrovića imovinsko obeštećenje treba da obuhvati i srpsku dinastiju Karađorđević, koja je zbacila Petroviće.

Brend i naslijeđe


"NOVA još nije na svom predsjedništvu i odboru razmatrala ovaj predlog zakona. Mogu načelno da vam kažem da mi, budući da se generalno zalažemo za rehabilitaciju ljudi koji su po kratkom postupku osuđivani u prošlosti u Crnoj Gori, naravno da smo za rehabilitaciju dinastije Petrović, a posebno što je to slavna dinastija iz crnogorske prošlosti koja je između ostalog baštinila i srpsku tradiciju što je vrlo bitno ovih dana, kada već pričamo o tome. Detalje o finansijskoj prirodi ovog zakona i sve ostalo saopštićemo kasnije, nakon konsultacija u okviru poslaničkog kluba"
, kaže Slaven Radunović iz Nove srpske demokratije.

Porodica princa Nikole Petrovića
Dinastija Petrović bitan je dio državnog i kulturnog nasljeđa Crne Gore pa je dostojanstven odnos prema njenim potomcima iskaz takvog odnosa i prema državi i njenom identitetu, ističe portparol Pokreta za promjene Koča Pavlović, najavljujući podršku vladinom prijedlogu zakona. Ipak, osvrće se na dug period njenog dogovaranja sa princom Nikolom.

"Parlamentarna većina je dugo pokušavala da kupi princa Petrovića Njegoša i da ga u javnosti predstavi kao jednog običnog nagocijanta koji ima velike, gotovo nezajažljive lične apetite. Mi smo sve vrijeme imali komunikaciju sa njim i znali smo o čemu se tu radi. Podržavali smo ga u njegovom naporu da obezbijedi autonomnu poziciju za Fondaciju Petrović Njegoš, kako bi mogao što kvalitetenije i nezavisnije djelovati u realizaciji projekata koji će promovisati državu Crnu Goru, našu kulturu, ne samo u regionu nego i u Evropi"
, navodi Pavlović.

Vlada bivšeg premijera Mila Đukanovića više puta bezuspješno je pokušavala da postigne dogovor sa princom Nikolom koji je insistirao na moralnoj rehabilitaciji posljednje crnogorske dinastije i većim imovinskim pravima.

U znak protesta što je Vlada usvojila prijedlog zakona na koji nije dao saglasnost, princ Nikola nije prisustvovao obilježavanju 100. godišnjice proglašenja Kraljevine Crne Gore a najavljivao je i tužbu protiv države Crne Gore pred međunarodnim sudom.

Kao posrednik, u rješavanje problema uključio se i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, da bi konačan dogovor bio postignut sa Vladom novog premijera Igora Lukšića.

Time je, prema riječima Aleksandra Čilikova, osim ispravljanja istorijske nepravde, napravila veliki iskorak za budućnost.

"Nije princ Nikola Petrović bilo ko. On ima izuzetna poznanstva po Evropi i to ne samo među evropskim dinastijama nego i među evropskim intelektualcima. Ja pretpostavljam da će biti obnovljeno Cetinjsko bijenale, a uz to vjerovatno da će biti još nekih akcija koje idu u sferu kulture. Nikola Petrović je jednostavno veliki brend Crne Gore. Sigurno nešto što ne može da se plati nikakvim parama u smislu reklama i lobiranja"
, zaključuje Čilikov.
XS
SM
MD
LG