Dostupni linkovi

Počele konsultacije o Akcionom planu za preporuke EK


Ilustracija
Ilustracija
U Podgorici se odvijaju žive aktivnosti koje iznova aktuelizuju zadatak Crne Gore, da ispuni zahtjeve Evropske komisije, koji su uslov za početak predpristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Predstavnici Evropske unije podsjećaju na kratke rokove i ključni element - primjenu akcionog plana za sprovođenje preporuka Evropske komisije, koji je u fazi nacrta.

"Nacrt akcionog plana za sprovođenje preporuka Evropske komisije je dobar za nastavak razgovora, ali je neophodno unijeti odredjene izmjene i poboljšanja"
, rekla je u utorak, tokom otvaranja konsultativnog sastanka o Nacrtu akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, predstavnica Evropske komisije Marta Garcia Fidalgo, koja je naglasila da će ključni element plana biti njegovo sprovođenje.

Fidalgo je, govoreći o rokovima, rekla da Crna Gora ima samo nepuna tri mjeseca do prvog izvještaja, odnosno, nešto više od pola godine do kraja roka za ispunjenje zahtjeva Evropske komisije, kojim se Crnoj Gori uslovljava početak predpristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

"Izvještaj o napretku će biti usvojen 12 oktobra, što znači da ćemo izvijestiti o tome šta je ostvareno na terenu do prvog septembra 20011. godine i da očekujemo da Crna Gora dostavi svoj prvi doprinos početkom maja mjeseca, kao što smo rekli gospođi Milačić a drugi doprinos početkom septembra. U izradi mišljenja planiramo da prije toga imamo neke provjere i ekspertske misije"
, navodi Garcia Fidalgo.

Evropska komisija je, početkom novembra, objavljujući Mišljenje o o zahtjevu Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji, preporučila Evropskom savjetu da Crnoj Gori dodijeli status kandidata za članstvo, što je krajem godine i učinjeno, ali je za početak predpristupnih pregovora postavila niz uslova, među kojima su ključni dosljedna i neselektivna primjena zakona, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, efikasnije i depolitizovano sudstvo, unapređenje medijskih sloboda, efikasnija zaštita od diskriminacije i usvajanje novog izbornog zakona.

Državna administracija je u međuvremenu izradila nacrt akcionog plana za sprovođenje ovih preporuka, a održana je i javna rasprava.

Brojne sugestije


Ministar vanjskih poslova Milan Roćen je podsjetio da su predstavnici civilnog sektora dostavili veliki broj komentara i sugestija, koji su, prema njegovim riječima, bili veoma korisni u izradi završne verzije nacrta.

Milan Roćen
"Radi se u stvari o 9 zasebnih cjelina koje će činiti Akcioni plan u koji će biti sadržane obaveze koje stoje pred Vladom i parlamentom. Mi vjerujemo da i način pripreme ovog dokumenta , uključujući i široku javnu raspravu kao i izubor prioriteta i indikatora, pokazatelj naše administrativne sposobnosti i izraz političke volje u Crnoj Gori da se još ozbiljnije i odlučnije pristupi ispunjavanju obaveza koje stoje pred nama. Naglasio bih da se nijesmo samo ograničili na 7 poznatih uslova već da imamo u vidu cjelinu svih ocjena sadržanih u mišljenju Evropske komisije", rekao je Roćen.

Nacrt akcionog plana, koji je realizovalo Ministarstvo vanjskih poslova, će ipak morati da pretrpi izvjesne izmjene. O tome je, tokom sastanka u utorak, govorila šefica jedinice za Crnu Goru i Albaniju Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Marta Garcia Fidalgo.

"Ovaj plan je dobar put i dobar način za nastavak razgovora. Takođe smatramo da su planu potrebne neke izmjene i poboljšanja i današnji sastanak će za cilj imati da podijelimo sa vama ono što mi smatramo da su mjere koje nedostaju. Potrebno je da se uspostave prioriteti, precizni prioriteti za mjere koje su planom predviđene. Još jednom bih da naglasim – ključni element je provođenje ovoga plana", rekla je Garcia Fidalgo.

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Dominique Gazuy je rekla da je jačanje nezavisnosti pravosuđa i poboljšanje sudskog sistema jedan od sedam ključnih prioriteta Crne Gore


Prevazilaženju jednog od glavnih izazova, sa kojima se Crna Gora suočava – borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pomoći će podizanje standarda u pravosudnom procesu", poručeno je u utorak, tokom otvaranja twinning projekta "Podrška implementaciji Zakonika o krivičnom postupku".

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Dominique Gazuy je rekla da je jačanje nezavisnosti pravosuđa i poboljšanje ukupnih performansi sudskog sistema jedan od sedam ključnih prioriteta Crne Gore, pomenutih u Mišljenju Evropske komisije.

"Naglašavam da će efikasnost povećati fer pristup i poštenje pravosuđa a to će povećati povjerenje javnosti u pravosuđe a što će opet ohrabriti pravosuđe da štiti prava javnosti. To će pomoći da se prevaziđe i najveći izazov sa kojim se vaša država suočava a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", ocijenila je Gazuy.
XS
SM
MD
LG