Dostupni linkovi

Sindikati zabrinuti teškim položajem radnika


Obilježavanje Prvog maja u Podgorici 2010. godine, foto:Savo Prelević
Obilježavanje Prvog maja u Podgorici 2010. godine, foto:Savo Prelević
Prvomajski praznici su vrijeme kada se redovno, u vezi sa materijalnim položajem radnika, podvlači crta i sagledava ukupno stanje u toj oblasti. Oba crnogorska sindikata veoma su zabrinuti zbog teškog položaja zaposlenih, a Unija slobodnih sindikata optužuje Vladu da ne priznaje realno siromaštvo.

"Vlada ne uvažava postojeće stanje siromaštva već, isključivo parcijalnim mjerama, pokušava da ublaži takvo stanje", rekao je u petak tokom konferencije za novinare funkcioner Unije slobodnih sindikata Aleksa Marojević, ocijenivši trenutni socijalno-ekonomski položaj zaposlenih u Crnoj Gori.

On je istakao da je pad kupovne moći dugotrajan trend, da je na to uticala ekonomska kriza, ali da su glavni problem strukturni problemi domaće privrede i njene dvadesetogodišnje privatizacije.

Aleksa Marojević
"Imamo tu zaista zabrinjavajuću situaciju kada je u pitanju industrijska situacija u Crnoj Gori. Imamo izražen pad zaposlenosti, imamo veliki broj zaposlenih koji ostaju bez posla a koji su bili u stalnom radnom odnosu i koji su imali određenu sigurnost radnog mjesta. Imamo veliki broj zaposlenih koji su radili u radnom odnosu na određeno a koji ostaju bez posla. Pogotovo računamo da ima veliki broj zaposlenih koji su radili na crno a taj procenat rada na crno je u Crnoj Gori veoma izražen. Imamo problem u vezi sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je vezan za usklađivanje penzija. Praktično, rješenja koja su dovela do toga da su penzije zamrznute. Imamo i ovu situaciju pada zarada u mnogim preduzećima i ustanovama", kaže Marojević.

"Prvi maj, ove godine, dočekujemo duboko zabrinuti zbog pada životnog standarda, zakonskih rješenja koja nam se nude, posebno Prijedloga izmjena Zakona o radu, gdje ne postoji sklad između stvarnog stanja i društvenog opredjeljenja ka evropskim integracijama", rekao je Goran Dragović, predsjednik Sindikalnog povjereništva Podgorice.

Raslojavanje i u sindikatu


"Građani zaposleni u Crnoj Gori na svom standardu najbolje osjećaju posljedice globalne krize koja je donijela brojne probleme i nedoumice, zatvaranje velikog broja preduzeća, tehnološke viškove, povećanu nezaposlenost, teže
Zaposleni u Crnoj Gori najbolje osjećaju posljedice globalne krize koja je donijela brojne probleme i nedoumice, zatvaranje velikog broja preduzeća, tehnološke viškove, kaže Goran Dragović.
zapošljavanje mladih i stručnih kadrova, neredovne isplate zarada, preko 46 hiljada gladnih, preko 50 posto građana na ivici siromaštva, preko 40 hiljada zaposlenih koji ne primaju zarade po dva i više mjeseci, preko 30 hiljada zaposlenih kojima se ne isplaćuju porezi i doprinosi, povećan broj stečajeva i porast rada na crno i oko 200 hiljada korisnika socijalnog davanja, veliki broj zaposlenih koji nijesu riješili stambeno pitanje i veliko raslojavanje između siromašnih i bogatih"
, kaže Dragović.

Upravo raslojavanje bogatih siromašnih, čini se, Dragović uočava i u svojoj krovnoj organizaciji Savezu samostalnih sindikata. Predsjednik Sindikalnog povjereništva Podgorice upozorava javnost da, dok zaposleni u Savezu sindikata Crne Gore ne primaju plate, generalni sekretar Zoran Masoničić boravi u Kini.

Dragović, koji je naglasio da je Masoničić otputovao u Kinu taman kada su počeli novi pregovori oko Prijedloga izmjena i dopuna zakona o radu, dodatno je komentarisao ovu pojavu.

Prvi maj u Podgorici 2010., foto: Savo Prelević
"Vjerujte da nemam ništa lično protiv gospodina Masoničića. On mene ne zanima kao jedinka već kao Generalni sekretar Sinidkata koji u ovom trenutku odlazi u Kinu. Sada je namanje važno ko snosi te troškove, bilo Crna Gora bilo Kina. Nije bitno ko je platio, već je bitan osjećaj radnika. Mi se ovdje zajedno dogovaramo hoće li biti protesta ili ne a čovjek na kraju kidne u Kinu", kaže Dragović.

Dva konkurentska sindikata će organizovati prvomajska okupljanja, međutim, odvojeno i razuličitog karaktera. Dok Unija slobodnih sindikata organizuje protestnu šetnju, podgoričko povjereništvo konkurentskog Saveza sindikata će se okupiti ispred Skupštine, ali kako kažu, ne da protestuju.

U Uniji, međutim, insistiraju na protestu zbog teškog i obespravljenog položaja radnika, ali i zbog policijske zabrane da prvog maja šetaju sredinom ulice.

Kažu da ne pristaju na trotoar, te da će se kretati jednom trakom kolovoza, na što imaju pravo svi: od vjernika tokom litije, pa do pripadnika seksualnih manjina.

"Samo se radnicima ne prizanje pravo da svoj stav izraze hodajući sredinom ulice", rekao je Aleksa Marojević.
XS
SM
MD
LG