Dostupni linkovi

Crnogorska policija zadovoljna svojim radom, opozicija kritikuje


Veselin Veljović, direktor Uprave policije Crne Gore, arhivska fotografija, foto: Savo Prelević
Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori u 2009. godini bila je stabilna, stopa kriminaliteta u odnosu na 2008. opala dva posto, a policija se uspješno borila protiv korupcije i organizovanog kriminala, saopštio je direktor Uprave policije Veselin Veljović.

On je članovima skupštinskog Odbora za bezbjednost prezentovao Izvještaj o radu policije u prošloj godini. Opozicija je kritikovala rad policije uz ocjene da se ništa ne čini da se promijeni slika o Crnoj Gori kao utočištu za domaće i kriminalce iz regiona.

Nakon što je saopštio podatke o uspjesima policije u 2009. godini i generalnu ocjenu da je Crna Gora najbezbjednija zemlja regiona, direktor policije je naglasio da u 2009. godini u borbi protiv korupcije i organizovanog nije bilo nedodirljivih.

"Na suzbijanju i procesuiranju krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije i zloupotrebe, Uprava policije je tokom 2009. godine
Iz opozicije su odmah osuli paljbu po Veljoviću i policiji. Tvrde da su i EU i zemlje regiona u nekoliko navrata konstatovali kako crnogorska policija nije pouzdan partner u borbi protiv okorelih kriminalaca.
planirala i realizovala više policijskih akcija, o čemu je javnost blagovremeno obaviještena. Izdvojio bih policijske operacije "Golub", "Medvjed", "BMX", "Lim", "Kapital", "Lasta", "Tapija" i druge", rekao je Veljović.

Iz opozicije su odmah osuli paljbu po Veljoviću i policiji. Tvrde da su i EU i zemlje regiona u nekoliko navrata konstatovali kako crnogorska policija nije pouzdan partner u borbi protiv okorelih kriminalaca.

Goran Danilović
iz Nove srpske demokratije kaže da je za to najbolji primjer slučaj Šarić koji je policiji izmakao "bukvalno pred nosem".

"Čovjek kojeg predsjednik opštine Pljevlja ne bi odao, čak i da zna gdje se krije. Mi smo pustili da se čovjek išeta iz Crne Gore i ode u Južnu Afriku na Svjetsko prvenstvo. To što je on bio državljanin Srbije, a prethodno Crne Gore, pa probao opet da bude državljanin Crne Gore, to meni samo govori da je od trenutka do trenutka imao veliku dilemu, odnosno ushićenje gdje je sigurniji. Po njegovoj posljednjoj želji da bude naš državljanin, vrlo mi je jasno gdje se osjećao najsigurnije", kaže Danilović.

Veljović je ocijenio da povodom slučaja Šarić treba sačekati da policija Srbije saopšti sve materijalne dokaze o akciji "Balkanski ratnik". Odbacio je tvrdnje da policije regiona ne sarađuju sa crnogorskom policijom zato što joj ne vjeruju. Direktor crnogorske policije posebno je kivan na, kako je kazao, neprofesionalne medije koji su izvještavali o akciji Balkanski ratnik i ostalim policijskim akcijama.

"Koristeći mehanizme sedme sile i korišćenje nekih drugih kapaciteta, osmišljeno planiraju određene tekstove, zloupotrebljavaju odnos čitalaca, manipulišu istinom i onim što je potreba građana da budu tačno, pravovremeno, a ne ciljano i subjektivno, namjenski i po nalogu instruisano, informisani u određenom aktuelnom trenutku", rekao je on.
U Izvještaju o radu policije u 2009. godini navodi se da je stopa kriminaliteta 13 posto na hiljadu stanovnika, što je namanji procenat u regionu i čime se Crna Gora svrstava u red najbezbjednijih zemalja na Balkanu.


Sa priče o Šariću opozicionari su prešli na nedavno privođenje novinara Petra Komnenića i aktiviste MANS-a Veselina Bajčete od kojih je policija tražila informacije kako je na internet dospio snimak svadbe kontroverznog Rožajca Safeta Kalića.

"Zar nije moguće da vi kao direktor Uprave policije ili neko, a to ću pitati i ministra unutrašnjih poslova, da kaže "ljudi ovdje je neko pobrkao lončiće". Valjda je bitnije ko je tamo boravio. U kom miljeu su se kretali gospoda iz Agencije za nacionalnu bezbjednost Mijatović i Lazović. Zar je bitnije je li novinar ili ovaj iz MANS-a predao, dao, znao ko je snimio to, ili je bitnije šta se tamo dešavalo", rekao je Vasilije Lalošević.

Direktor policije Veselin Veljović je rekao:

"Vrlo važno i vrlo značajno pitanje o kome ćemo tek da razgovaramo, jer je neko iskoristio nepoštenu i zlu namjeru i ideje, koje je imao, da planski i osmišljeno iskonstruiše određene materijale i da kasnije to iskoristi na bazi netačnog informisanja grđana. Tu su zloupotrijebljene kolege iz Agencije i pripadnici službe bezbjednosti, u određenom segmentu od strane određenog broja lica. Policija i tužilaštvo pokušavaju ići tragom tog događaja, mi taj predmet radimo."

Opozicionari su istakli da je Crna Gora zemlja u kojoj napadaju novinare, opozicione lidere i njihovu djecu. Od Veljovića su tražili da pojasni na osnovu čega je zaključio da napad na sina Nebojše Medojevića nema političku pozadinu

"Da li mi za direktora policije imamo čudovište, koji je takve monstruozne stvari spreman da osmisli i da stoji iza toga? Smatrao sam da na takve gluposti ne treba da reagujem i neću reagovati u narednom periodu. Neka to onima koji su to saopštili služi na čast."

U Izvještaju o radu policije u 2009. godini navodi se da je stopa kriminaliteta 13 posto na 1.000 stanovnika, što je namanji procenat u regionu i čime se Crna Gora svrstava u red najbezbjednijih zemalja na Balkanu.

Saopšteno je i da je policija riješila 61 posto ubistava sa nepoznatim počiniocem.
XS
SM
MD
LG