Dostupni linkovi

Crnogorski MUP i Uprava policije u sukobu


Crnogorska policija, decembar 2010
Crnogorska policija, decembar 2010
Direktor policije Veselin Veljović je početkom septembra prošle godine bez ikakvog objašnjenja ukinuo Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije mogućnost korišćenja elektronske baze podataka Uprave policije.

Prema pisanju dnevnika Vijesti time je onemogućeno unutrašnjoj kontroli rada policije da provjerava da li policija radi po zakonu, kontroliše primjenu ovlašćenja i obavlja finansijsku kontrolu.

Ova informacija je objavljena u trenutku kada je u centru pažnje javnosti nekoliko afera vezanih za krijumčarenje falsifikovanih marki cigareta i lažni izvoz nafte u kojima postoji mogućnost umješnosti pripadnika bezbjednosnih službi.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović je potvrdio da postoji problem na relaciji Unutrašnja kontrola i Uprava policije i da je tim povodom već obavio razgovor sa šefom policije.
Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović je potvrdio da postoji problem na relaciji Unutrašnja kontrola i Uprava policije i da je tim povodom već obavio razgovor sa šefom policije.


"Tačno je da je rukovodilac Unutrašnje kontrole me obavijestio o problemu koji je nastao i ja sam razgovarao sa najodgovornijom osobom u Upravi policije, direktorom policije. Saopštio sam mu očekivanje da taj problem mora da bude riješen, to mora biti ispravljano i očekujem da će na osnovu tog našeg razgovora ta ispravka se desiti odmah jer je neodrživo da Unutrašnja kontrola nema uvid u dve te mogućnosti jer ona ona zbog toga i postoji, da bi mogla da prati rad policije, da uočava greške, da ih ispravlja i da nam takav način omogućava da oni ljudi kojih je njaveći broj u policiji i koji rade profesionalno, budu zaštićeni"
, kaže Brajović.

Na drugoj strani Uprava policije je proslijedila saopštenje u kojem se decidno odbacuje tvrdnje da Uprava policije opstruira rad Unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova na bilo koji način.

Krenuti od smjene u vrhu


Citirajući članove zakona koji se odnose na davanje na korišćenje informacija iz elektronske baze podataka Unutrašnjoj kontroli u saopštenju se između ostalog kaže „da je ovlašćeno službeno lice u vršenju unutrašnje kontrole, ovlašćeno da ostvari uvid u spise, dokumentaciju i zbirke podataka koje u skladu sa svojim nadležnostima pribavlja, sačinjava ili izdaje policija, što nikako ne znači da ovlašćeno službeno lice Unutrašnje kontrole MUP-a ima bilo kakvo drugo pravo“.

Član odbora za bezbjednost iz Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović podsjeća da je, kako kaže političkom nagodbom partija na vlasti, Unutrašnja kontrola izmještena iz Uprave policije u posebnu jedinicu Ministarstva, trebalo je da se bavi zloupotrebom ovlašćenja pripadnika policije, i to je predstavljeno kao značajan iskorak u kontroli rada policije. Međutim, prema riječima Bulatovića, rezultata i efekata nema.

Predrag Bulatović
"Više od godinu od kada je to usvojeno niti parlament, niti javnost u Crnoj Gori nije spoznala efekte toga zakona. Ja sam pročitao u dnevnoj štampi tekst o tome da Unutrašnja kontrola ne može da dobije odgovarajuće podatke od direktora policije. Ja u ovom trenutku, kao član odbora, ne bih dao ni pozitivan ni negativan sud o tome niti bih stao na stranu jednih ili drugih. Očekujem da ćemo vrlo brzo dobiti godišnji izvještaj o radu Uprave policije i isti takav izvještaj o radu MUP a gdje ćemo vidjeti šta je Unutrašnja kontrola radila", navodi Bulatović.

Bulatović sumnja da je u toku borba unutar vlasti za kontrolu nad policijom.

"U ovom trenutku SDP želi policiju da stavi pod svoju kontrolu. DPS se tome protivi i to je jedino što je u ovom trenutku sasvim sigurno", kaže Bulatović.

I član Odbora za bezbjednost iz Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da neefikasnost unutrašnje kontrole ne predstavlja samo prepucavanje vladajućih stranaka.

Medojević ocjenjuje da za ispunjavanje uslova Evropske komisije za otpočinjanje pristupnih pregovora treba krenuti od smjene u vrhu policije i čišćenje od korumpiranih pripadnika te institucije.

"To je vrlo komplikovan i veoma važan politički problem i s toga nije čudno da su se odmah pojavile blokade, da Unutrašnja kontrola ne može da obavlja svoj posao i da se sve češće pojavljuju pritužbe građana i na nezakonito ponašanje policijaca, ne primjerenu upotrebu sile, korupciju i za razne druge anomalije u Crnoj Gori i vidjećemo sada ko će prevagnuti u tom sukobu, ne između DPS i SDP nego između evropskih i antievropskih političara i funkcionera u Crnoj Gori"
, zaključuje Medojević.
XS
SM
MD
LG