Dostupni linkovi

Evropska unija i NATO su neminovnost


Zastava EU
Zastava EU
Uprkos zvaničnom nazivu "Božićne rasprave o ekonomiji", tokom ovih tradicionalnih okupljanja na Badnje veče, razgovara se i o raznim društveno-političkim pitanjima.

Tema rasprava, koje su u četvrtak uveče održane na Univerzitetu Donja Gorica, bila je "Balkan i Evropska unija", a izlaganja pet uglednih diskutanata bi se mogla sumirati u zaključak da balkanske države, svoje interese moraju spretno uklopiti u globalne procese, odnosno, svoju budućnost u okvir Evropske unije.

Evropska unija nije stvar izbora, već neminovnost, što važi i za NATO, a od samog članstva u ovim zajednicama, balkanskim državama, važniji treba da bude sam proces promjena: sopstvene svijesti, politike, ekonomije i naročito, obrazovanja. Ovako bi mogao glasiti rezime rasprave.

"Otvaranje i sloboda izbora pojedinca, a ne zatvaranje i tiranija birokratije, je put opstanka u ovom milemjumu"
, rekao je domaćin skupa, profesor dr Veselin Vukotić, koji je zaključio da to ipak neće ići lako.

Ulazak u EU je početak promjene elita u svim oblastima u Crnoj Gori, smatra profesor Veselin Vukotić.



Ulazak u EU je početak promjene elita u svim oblastima u Crnoj Gori. To je šansa za preduzetnike, za sposobne koji znaju, govore jezile i koji su profesionalci u svom poslu. Svešto bude vezano samo za unutrašnje tržište zakržljaće, uključujući i oblast politike.

Profesor Veselin Vukotić, koji smatra da se, od 9. novembra, kada je dobila status kandidata za punopravno članstvo, Crna Gora neformalno, ali suštinski nalazi u Evropskoj uniji, kao ključni ekonomski problem današnjice vidi nezaposlenost, koja se, po njemu, može riješiti isključivo iz nove dodane vrijednosti koju stvara jedino biznis, koji se oslanja na znanje, nauku, istraživanje, nove ljude i tehnologije.

Kolektivni identitet


Vukotić je pomenuo i važnost očuvanja kolektivnog identiteta u vezi: znanja, liderstva, stvaralaštva i, sve više, obrazovanja, kulture i tradicije.

"Zato je već danas i potrebna ozbiljna rekonstrukcija budžetske potrošnje u Crnoj Gori kao i rekonstrukcija funkcija države i Ustava Crne Gore u svijetlu 9. novembra. Umjesto u administraciju i nepotrebne, pomodne institucije moramo ulagati u ne materijalne resurse kulturu, umjetnost, sport, književnost, istraživanje, obrazovanje, učenje jezika, prevođenje naših knjiga i književnih djela I pri tome ne sputavati ekonomske slobode"
, smatra Vukotić.

Već nekoliko godina stalni gost "Božićnih rasprava", Dušan Janjić iz beogradskog Instituta društvenih nauka tvrdi da zemlje zapadnog Balkana, u okviru tekućih integrativnih procesa, zapravo, nemaju izbor.

Dušan Janjić
"Evropska unija i NATO su neminovnost", rekao je Janjić koji se pita - da li je, uopšte, Evropska unija još uvijek "dovoljno svježa šargarepa".

,,Kada se dođe do statusa kandidata, kada se uđe u pregovore, onda EU postaje mnogo zainteresovanija za vas. Čak i ono što je ranije tolerisala tada više ne toleriše. U našem slučaju to su korupcija, veze organizovanog kriminala i politike i siva ekonomija. Od statusa kandidata 9. novembra to već postaje zajednički problem Podgorice i Brisela, kao što će u ovoj godini postati zajednički problem Beograda, Brisela i Vašingtona. To je dobar znak bez obzira na ozbiljna preispitivanja u samoj EU. Ima čak i glasova da ne treba žuriti sa proširivanjem ali se ipak ne odustaje. Dakle, ja uz sve ove dileme mogu da kažem da članstvo u EU nije pitanje vašeg izbora ali vi objektivno, razvojno nemate drugu opciju. To isto važi i za NATO"
, kaže Janjić.

Član savjetodavnog odbora Evropske komisije za korporativno upravljanje Leonardo Peklar je naglasio da su, ako svoju veličinu shvataju kao prednost, Slovenija i Crna Gora osuđene na uspjeh. Gost iz Slovenije je upozorio i da je veoma opasno, ako za razna društvena, politička i ekonomska pitanja, odgovor postane mantra - tako Brisel kaže.

Razvojni potencijal


Peklar je, naglasivši potrebu promjene sistema obrazovanja, između ostalog, govorio o razvojnom potencijalu Crne Gore.

"Ulazeći u novi razvojni ciklus Crna Gora ima prirodne uslove koje su gotovo slični onima koje je imao , na primjer Katar sticanjem nezavisnosti 70-tih godina. Bogatsvo vodom, najvažnijom strateškom snagom ovog vijeka, očuvanu i fantastično očuvanu prirodu, imate vrhunske istorijske destinacije koje su u genskom kodu velikog dijela Evrope. Tu je i odlična geostrateška pozicija na moru za rezidentski i nautički turizam. Da ne pominjem povoljne vremenske uslove kao i autentične poljoprivredne culture. Imate i još jednu veliku komparativnu prednost – po mom

"Živjeli smo u modelu tvrđave a u tvrđavi je uvijek neka vrsta opsadnog mentaliteta", kaže Dragan Vukčević.

mišljenju jednu od najotvorenijih privreda u Evropi. I sve to na jako malom prostoru koji može na osnovu međusobne zavisnosti pretvoriti Crnu Goru u svjetsku destinaciju novog, vrhunskog kvalieteta života"
, ocjenjuje Peklar.

Gost iz Slovenije nije pominjao debakl privatizacionog procesa u Crnoj Gori, netransparentnu rasprodaju prirodnih resursa, devastaciju prostora i nemaran odnos prema životnoj sredini, ali je naglasio potrebu promjene sistema obrazovanja, koja je bila u fokusu i profesora podgoričkog Elektrotehničkog fakulteta Đorđa Jovanovića, koji je zanimljivom statistikom ukazao na zabrinjavajuć status ovdašnjeg obrazovanja i nauke.

Dekan Fakulteta pravnih nauka na Univerzitetu Donja Gorica Dragan Vukčević je, kroz nadahnuto izlaganje, nastojao da rasvijetli identitetsku problematiku Crne Gore, u kojima nalazi i razloge za problematične aspekte određenih društvenih procesa.

"To vam postaje jasno kada na mnogim mjestima vidite ono što se dodiruje u prostoru a što je tako daleko u mentalitetu. To je zbog toga što smo mi svojevrsni mozaik odlomaka različitih civilizacija. Dug, možda i predug. Živjeli smo u modelu tvrđave a u tvrđavi je uvijek neka vrsta opsadnog mentaliteta. Sa strahom od novog jer je ono neizvjesno kao dominatnim osjećanjem. Naša moderna počela je kasno a njeno lice izbrazdano je ratovima koji su najveći neprijatelj razvoja jednog društva. Ne zbog toga što oni unište ljudsko i materijalno već što oni otjeraju one najsposobnije a moć prigrabe oni od kojih bi jedna država trebalo da se čuva"
, navodi Vukčević.

Tradicionalne Božićne rasprave, koje su u četvrtak uveče održane 19. put, posvećene su uspomeni na pokojnog profesora podgoričkog Ekonomskog fakulteta Boška Gluščevića.
XS
SM
MD
LG