Dostupni linkovi

Reakcije na vladine mjere smanjenja plata


Ukoliko se donešen zaključak Vlade bude poštovao član odbora direktora u državnoj kompaniji koji nije profesionalno angažovan primaće jednu prosječnu mjesečnu platu u firmi, dok će profesionalno angažovani članovi dobijati maksimum dvije. Ta odluka koja je uslijedila nakon što su mediji objelodanili podatke o rasipanju novca od strane upravnih odbora prezaduženih javnih preduzeća uznemirila je mnoge partijske kadrove navikle na siguran i često lagan mjesečni prihod.

Na juče održanoj prvoj Skupštini akcionara Željezničke infrastrukture rasprava o smanjenju nadoknada izazavala je žestoke reakcije. Kako prenose današnje podgoričke "Vijesti", najglasniji je bio Zarija Franović, predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture koji je, nakon što mu je saopšteno da će ubuduće primati nešto više od 800 eura, ovako reagovao:


"Ja vam ga za te pare neću raditi. U decembru je prosječna zarada u Infrastrukturi bila 407 eura i ja ne mislim raditi za 800 koliko prima otpravnik vozova."


Interesantno, u današnjoj "Pobjedi" u izvještaju sa iste sjednice prenešen je dijametralno suprotan stav Zarije Franovića da će "potpuno podržati mjere Vlade".

Koji je stav zapravo zauzeo predsjednik Odbora direktora pokušali smo da saznamo u direktnom razgovoru sa Franovićem:

"Kada su u pitanju zarade ispoštovaću potpuno odluku Vlade Crne Gore koje je donijela na dan 13.02.2008. godine kada su u pitanju zarade. To je moj komentar."

RSE: U današnjim "Vijestima" prenešen je vaš stav i citirani ste, kako kažete, da vam ne pada na pamet da radite za te pare. Što se promijenilo od juče?

Franović: Da ću poštovati odluku Vlade, a da li ću raditi to je drugo. Ispoštovaću Vladu i to je moj odgovor za vas.

RSE: Da li ćete raditi u Željeznici? Da li imate namjeru da radite za te pare ili ne?

Franović: Što? Ne. Hoću da ispoštujemo odluku. Obavezan sam da ispoštujem odluku.

Kako će restrikcije koje je Vlada najavila uticati na druge članove upravnih odbora pitali smo i Predraga Boškovića, poslanika Demokratske partije socijalista, koji sjedi u Upravnom odboru Rudnika uglja Pljevlja i, prema podacima Komisije za konflikt interesa, u tom preduzeću prima 2.200 eura nadoknade. Bošković, koji je nedavno bio u centru medijske pažnje zbog odluke direktora Rudnika uglja Pljevlja da članovima tog tijela nabavi luksuzne džipove od kojih je njemu dopao Nisan Vorano vrijedan 50.000 eura, tvrdi da su plate u tom preduzeću već usaglašene sa novim Vladinim pravilima:

"Ono što mogu reći jeste da je Rudnik i nadoknada članovima Upravnog odbora Rudnika uglja već u skladu sa odlukama Vlade, a ono što je takođe bitno jeste da se to ne odnosi samo na članove upravnih odbora koji predstavljaju državni kapital tako da ne mogu govoriti niti se može odnositi na one koji predstavljaju privatni kapital. Što se mene tiče, pristao sam i ranije da radim za taj novac, pristaću i ubuduće i tako će i biti jer prije svega smatrao sam da je Rudnik uglja za mene to da mogu da pomognem Rudniku uglja da stane na zdrave noge i mislim da smo na dobrom putu da to i uradimo, a i pošto sam predstavnik državnog kapitala ispoštovati ono što je i onih koji su me predložili i birali tamo i naredili, odnosno odredili svojom odlukom, pa i sve da nijesmo, da rudnik do sada nije bio u okvirima koje je Vlada predložila, mi bi to ispoštovali i donijeli nove akte i nove odluke koje bi poštovale odluku Vlade."
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG