Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I parlamentarci u tranziciji?


Paziti na zamke - Ranko Krivokapić
Predstavnici crnogorskog parlamenta smatraju da je ta institucija u stalnom procesu jačanja, dok opozicione partije imaju puno zamerki na njen rad.

U Podgorici je održan Okrugli sto na temu "Uloga parlamenta u procesu evropskih integracija", koji su organizovali nedjeljnik "Monitor" i njemačka ambasada. Kakva treba da bude uloga crnogorske Skupštine u procesu evropskih integracija, da li parlament treba da kontroliše Vladu ili kao što je to sada slučaj Vlada upravlja parlamentom pitanja su, na koja su pokušali da odgovore crnogorski parlamentarci, ministri, diplomatski predstavnici i predstavnici nevladinih i novinarskih organizacija.

Sadašnji parlament je u stalnom progresu jačanja svojih ovlašćenja i napravio je velike iskorake, saopštio je šef palementa Ranko Krivokapić najavljujući da Skupština treba da preuzme sva ovlašćenja koja daje Ustav, ali istovremeno da ne preuzme ovlašćenja koja mu ne pripadaju. Krivokapić je saopštio i podatak prema kojem neka ministarstva imaju skoro polovinu budžeta parlamenta za aktivnosti u inostranstvu, iako se ne radi o ministarstvu inostranih poslova.

"U želji da pojačamo moć parlamenta, njegovu sposobnost, ponekad možemo ući u zamku da idemo u kontra smjeru pogreške koju obično radi izvršna vlasti - da preuzmemo i dio ovlašćenja koja nam ne pripadaju ili što je još gore, koja ne možemo valjano ispuniti. Neka ministarstva koja nemaju nikakve veze sa vanjskim poslovima imaju skoro pola budžeta parlamenta Crne Gore samo za vanjske poslove u nacrtu budžta za iduću godinu. Radi se o 1,6 milion eura, a parlament je planiran ispod pet miliona eura. Ta ministarstva nemaju nikave veze sa vanjskom poslovima, niti im je to ni ustavno, a ni uredbom Vlade dato", rekao je Krivokapić.
Gordana Djurović - već sada prijedlog budžeta


Njemački ministar Peter Plate je saopštio da Vlada ne treba da upravlja parlamentom, već da parlament određuje i kontroliše Vladu. Ambasador Plate je citirao najnoviji izvještaj Evropske komisije koji se direktno tiče usvajanja državnog budžeta za iduću godinu.

"Predlog Vlade za državni budžet za sljedeću godinu treba da bude podnijet skupštini najkasnije do sredine oktobra, kako bi u svim odborima i na plenumu bilo dovoljno vremena za kontrolu i konsultacije u vezi sa toliko važnim dokumentom o kojem parlament treba da donese odluku na godišnjem nivou", objasnio je Plate.

Na ovo je odgovorila ministar za evropske integracije Gordana Đurović kaja je tražila odgovor na pitanje da li je ijedna evropska vlada predala svom parlamentu predlog budžeta u oktobru.

"Mislim da bi to bilo jako dobro da sve evropske zemlje postignu, ali mislim da malo koja evropska zemlja može da se pohvali da ima predlog budžeta polovinom oktobra“, rekla je ona.

DOMAĆE I STRANE MANIPULACIJE?

Poslanici opozicije su kritikovali odnos Vlade prema parlamentu. Mjera saradnje Vlade i parlamenta bi, prema riječima lidera Socijalističke narodne partije Srđana Milića, trebalo da bude pokazana kroz dostavljanje odgovora na Upitnik Evropske komisije parlamentu od strane Vlade.

"Očekujem da kada u petak vi usvojite te odgovore na pitanja da ih dostavite parlamentu, da bismo znali šta je Vlada Crne Gore odgovorila na sva ona pitanja koja su postavljena Crnoj Gori prije nego što ih pošaljete u Brisel“.

Na dostavljanju odgovora na Upitnik Evropske komisije insistirao je i Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije. I Branko Radulović iz Pokreta za promjene je kritikovao Vladu koja Upitnik Evroske komisije nije proslijedila poslanicima.

"Ima strašnih manipulacija. Posebno su te manipulacije sa domaće strane, a dosta toga ima i kada je u pitanju Brisel. Takvim jednim nedefinisanim stanjem vlast je potpuno monopolizovala cio proces", tvrdi Radulović.

Gordana Đurović je saopštila da će Vlada idućeg petka usvojiti odgovore na Upitnik Evropske komisije, ali nije mogla da se izjasni da li će odgovori biti proslijeđeni poslanicima.

"Očekuje se da Vlada usvoji odgovore na pitanja iz Upitnika sljedeći petak, 27. novembra, na posebnoj sjednici Vlade, a onda će Vlada odlučiti o tome kada će odgovori na pitanja biti dostupni, a shodno tome i dostupni poslanicima", rekla je Đurović.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG