Dostupni linkovi

Suočavanje sa prošlošću


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Na prijedlog crnogorskih Socijaldemokrata, Skupština Crne Gore će, kako se očekuje, usvojiti deklaraciju kojom osuđuje genocid u Srebrenici

Na početku sjednice Skupštine Crne Gore poslanici vladajuće koalicije i dijela opozicije su prihvatili da se na dnevnom redu nađe predlog deklaracije Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije, čijim bi usvajanjem parlament osudio zločin nad civilima u Srebrenici u julu '95. godine.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder podsjetio je da bi prema predlogu SDP-a Crna Gora povodom 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, trebalo da se suoči sa bliskom prošlošću.

Predloženo je takođe da Crna Gora deklaracijom pozove i susjedne zemlje da osude zločine svojih državljana kao i zločine počinjene na njihovim teritorijama tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Kako je Rastoder saopštio za podgoričke "Vijesti", usvajanjem te deklaracije Crna Gora bi potvrdila i jasan odnos prema Evropskoj uniji s obzirom da je evropski parlament proglasio 11.jul Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i tu odluku podržala Evropska komisija. Rastoder je, obrazlažući predlog deklaracije, rekao da je treba usvojiti iako Crna Gora nije imala direktno učešće u zločinu:

Rifat Rastoder, Foto: Savo Prelević
"Razlog zbog kojeg bi Skupština Crne Gore, iako sama Crna Gora nije neposredno involvirana u sam slučaj trebala usvojiti predloženu deklaraciju, jeste činjenica da je u periodu događanja zločina Crna Gora bila u sastavu bivše Savezne Republike Jugoslavije koja je, kao što je potvrđeno tokom procesa pred Haškim tribunalom bila na određeni način involvirana."

Crna Gora bi trebalo da se odredi prema tom zločinu radi pridruživanju stavu cijele međunarodne zajednice, a godišnjica zločina je povod da Crna Gora prva krene sa suočavanjem sa bliskom prošlošću i rasvijetli slučajeve koji bi mogli imati elemente zločina, a direktno su ili indirektno vezani za nju, rekao je Rastoder koji očekuje da će ostale članice vladajuće koalicije i opozicione partije podržati inicijativu.

Inače, Rastoder je prije četiri godine predlagao parlamentu da usvoji rezoluciju o Srebrenici, ali je izostala osuda jer prosrpske partije nijesu podržale predlog, a ni najjača Demokratska partija socijalista nije pokazala volju za tim.

Ovoga puta predlog su potpisali svi poslanici vladajuće koalicije što bi trebalo da znači da će deklaracija biti usvojena. Potpredsjednik SDP-a Rifat Rastoder je zaključio:

"Samo ukoliko je sjećanje na prošlost utemeljeno na činjenicama, a ne na mitskim pričama, dokinućemo i uslove za reafirmaciju kojekakvih iracionalnih ideologija i zlodjela koje takve ideologije produkuju. Uvjereni smo da u tome Crna Gora, u konkretnom slučaju Skupština Crne Gore, mogu biti primjer tim prije što je Crna Gora, uz sve nesumnjive zablude i greške i tokom posljednje jugoslovenske ratne drame, ipak sačuvala kontakt sa pozitivnim primjerom suživota iz svoje tradicije."
XS
SM
MD
LG