Dostupni linkovi

Crna Gora: Saslušanja zbog afere Zavala


Kompleks Zavala pored Budve, juni 2010. godine
Kompleks Zavala pored Budve, juni 2010. godine
Gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, potpredsjednik opštine Dragan Marović, brat odlazećeg vicepremijera Svetozara Marovića, i još desetak osoba iz tog grada, u petak ujutro je privedeno u državno tužilaštvo u Podgorici gdje ih trenutno saslušava tužiteljka Đurđina Nina Ivanović.

Prema zasad zvanično nepotvrđenim informacijama privedeni se terete za djela iz oblasti organizovanog kriminala.

Među privedenima je i Dragan Sekulić, poslovni partner Svetozara Marovića u preduzeću Moninvest iz koga je Marović izašao sredinom 2008. godine nakon izbijanja afere nelegalne gradnje na rtu Zavala u Budvi iza koje je stajao ruski Mirax tadašnjeg milijardera Sergeja Polonskog.

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je prije više od tri godine tužlaštvu podnijelo krivičnu prijavu kojom su obuhvaćeni Svetozar i Dragan Marović koji je u tom periodu bio sekretar za investicije u Opštini Budva.

U prijavi braća Marović i njihovi partneri se terete za udruživanje i omogućavanje nelegalne gradnje na Zavali. Dejan Milovac, koordinator MANS-a koji se godinama unazad bavio ovim slučajem za naš radio kaže da je hapšenje Kuljače i Dragana Marovića predstavlja korak naprijed u višegodišnjoj istrazi.

"Jutrošnje hašenje gradonačelnika Kuljače i brata Svetozara Marovića svakako je napredak u već trogodišnjoj istrazi koje u slučaju Zavala vodi tužilaštvo ali i dalje je to nedovoljno da bi se taj slučaj do kraja procesuirao. Iako se radi o visokim o visokim službenicima opštine Budva i gospodin Kuljača i Marović su u kontekstu slučaja Zavala i u kontekstu svega onoga što je MANS predao tužilaštvu ipak sitne ribe u odnosu na osobu koja je bila krov te kompletne mreže za posao u Zavali a to je gospodin Svetozar Marović , sada već bivši potpredsjednik Vlade," rekao je Milovac.

U dostavljenoj dokumentaciji MANSA ima dovoljno elemenata za proširenje istrage, kaže Milovac.

"Na neki način smo zadovoljni. Imamo neki rezervisani optimizam u odnosu na ovo što se trenutno dešava. Ipak tužilaštvo i policija treba da daju oko toga zvanični izjavu za koja djela ih terete i da li će to u krajnjoj liniji rezultirati i konačnom optužnicom. Svakako je bilo dosta vremena da se prikupe dokazi i na osnovu onoga što je MANS do sada dostavio tužilaštvu postoje, barem mi tako cijenimo, dovoljno osnova da se pokrene i istraga protiv gospodina Svetozara Marovića. Da li će se to desiti, mi to očekujemo, ali će svakako to prije svega biti rezultat da li u tužilaštvu postoji volja da se procesuiraju ili ne krupne ribe," rekao je Milovac.

Jedan od ključnih zahtjeva Evropske komisije za otpočinjanje pristupnih pregovora je postizanje vidljivih rezultata u borbi protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala.

Đukanović bez komentara

Do hapšenja čelnika budvanske opštine došlo je samo par dana nakon što je Milo Đukanović objavio da se povlači sa premijerske funkcije i iz državnih poslova. Uporedo sa Đukanovićem odluku o povlačenju iz Vlade je obznanio i Svetozar Marović.

Ruski tajkun Sergej Polonski, finansijer kompleksa Zavala, arhivska fotografija
Dragan Marović je od nedavno potpredsjednik opštine Budva, a ranije je bio sekretar za investicije u tom primorskom gradu.

U krivičnoj prijavi koju je protiv Dragana Marovića u aprilu 2008. godine podnijela Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) navedeno je da je on "kršenjem zakona ili drugih propisa i ignorisanjem urgencija resornog Ministarstva, odnosno propuštanjem dužnosti nadzora, omogućio nezakonitu izgradnju niza objekata, uključujući i objekte koje gradi njegova građevinska kompanija, kao i objekte koji se grade na zemljištu njegovog rođenog brata, iako je bio svjestan da usljed toga nastupa imovinska šteta po budžet Opštine Budva u iznosu nenaplaćenih komunalija za započete i završene objekte, čime je počinio krivično djelo iz člana 417, stav 2 Krivičnog zakonika."

Istom krivičnom prijavom, koja se odnosi na nelagalnu gradnju turističkog kompleksa Zavala, obuhvaćen je i Svetozar Marović.

Predsjednik DPS -a i premijer u ostavci Đukanović povodom privođenja budvanskih funkcionera kratko je rekao:

"Ne komentarišem. To je u nadležnosti drugih državnih organa. Upoznat sam sa tim prije par sati i treba sačekati da oni organi nadležni za to daju svoje informacije za javnost," rekao je Đukanović..

Ova akcija dio je procesa ostvarivanja pravne države i vladavine prava, rekao je funkcioner Socijaldemokratske partije, Borislav Banović, naglasivši da sve institucije treba da rade svoj posao.

"To treba da bude korektno, energično i u skladu sa pravom i zakonima. Koji će biti rezultati toga, vidjećemo," rekao je on.

Kreatori sistema

I u opoziciji su pozdravili današnju akciju tužilastva, izuzev predsjednika Socijalističke narodne partije Srđana Milića, koji nije želio da komentariše hapšenja opštinskih čelnika

"SNP neće komentarisati nešto što je vezano za dešavanja kojih će Crna Gora očigledno biti puna u narednom periodu," rekao je Milić.

On je kazao da za one koji su uhapšeni u poslednjoj akciji, kao i za sve, važi princip nevinosti, odnosno da niko ne može biti kriv dok se ne dokažu djela za koja se optužuje.
Andrija Mandić: U obračunu protiv organizovanog kriminala i korupcije vlasti moraju da budu beskompromisne.


Sa druge strane, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević pozdravio je aktuelna privođenja funkcionera budvanske opštine naglasivši da treba ostaviti sudstvu i tužilaštvu da procjenjuju da li su dokazi dovoljni.

"Imam malu rezervu jer do sada kada je policija pokušala da preko noći napravi neke spektakularne akcije to se završavalo ili nedostatkom dokaza ili vrlo problematičnim presudama ili poništavanjem prvostepenih presuda," rekao je Medojević.

Medojević je ocijenio da se akcije moraju odnositi i na osobe koje su kreirale sistem korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

"Kao i procesuiranje istraga i slučajeva protiv visokih nosilaca vlasti, ministara ili bivših ministara za pronevjere ili zloupotrebe,"
dodao je on.

Hapšenja funkcionera budvanske opštine dobar je potez i put ka krupnim ribama ako sudstvo bude radilo svoj posao, ocijenio predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić.

"U obračunu protiv organizovanog kriminala i korupcije, nezavisno od toga da li je Rajko Kuljača ili Dragan Marović ili neko drugi, u narednom periodu vlasti moraju da budu beskompromisne jer je to jedini put ozdravljenju Crne Gore. Bez hapšenja i pravosnažnih presuda kao i niza mjera koje a treba preduzeti prema, do sada najodgovornijim ljudima u ovoj zemlji, mi nećemo moći da idemo naprijed u evropske integracije," rekao je Mandić.
XS
SM
MD
LG