Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Politika prebacivanja odgovornosti za probleme


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Sve češće se u posljednje vrijeme od predstavnika vlasti u Podgorici može čuti kako je država ugrožena i spolja i iznutra. Koliko je ta opasnost realna a koliko je riječ o svjesnoj zamjeni teza kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih uzroka sve teže ekonomsko -socijalne situacije i sve zategnutijih odnosa na političkoj sceni?

Premijer Milo Đukanović preksinoć je, gostujući na televiziji Crne Gore, upozorio kako je politička stabilnost Crne Gore na meti unutrašnjih i spoljnih snaga, čiji je cilj, kako je istakao, da se država uspori na evropskom i evroatlantskom putu. Svoje optužbe dan kasnije konkretizovao je za skupštinskom govornicom obraćajući se poslanicima opozicije:

"Rekao bih da vi imate drugi problem. Ne ovaj kojega ste sada iznijeli kako da Crna Gora bude država bez kriminala. Imate problem i stalnu opsesiju kako da Crna Gora ne bude država. Kako da Crna Gora ne bude država i opsjednuti tom idejom izmišljate probleme da biste potkopali državni temelj Crne Gore."
Predrag Bulatović


Koliko je ova teza tačna najprije smo pitali one na koje se optužbe odnose. Predrag Bulatović iz Socijalističke narodne partije ocjenjuje kako zbog međunarodnih problema i problema na unutrašnjem ekonomskom i političkom planu, vlast sopstvenu ugroženost pokušava da prikaže kao ugroženost države.

"To nema nikakve veze niti se može prihvatiti. Prije svega na unutrašnjem političkom planu svi politički subjekti i oni koji su se zalagali za zajedničku državu samim učešćem na izborima 2006. godine, pa i posljednjim izjavama opozicionih političkih partija, prihvataju državno pravni status i nezavisnu Crnu Goru. Vlast je u velikim problemima, ona je ugrožena i smatra da Crna Gora ne može da postoji ako oni pređu u opoziciju, a posebno je problem ako pređu u opoziciju biće podvrgnuti krivično pravnoj odgovornosti zbog mnogih nedjela, uključujući učešće u međunarodnim kriminalnim aktivnostima."


Politika od prije 20 godina


Osim stava o unutrašnjem podrivanju tek obnovljene crnogorske države, ništa rjeđe ne pominju se i pokušaji ugrožavanja sa strane, za šta se kao glavna adresa označava Beograd, koji ne odustaje od uloge tutora i nametanja svojih interesa Podgorici. Koliko su u Socijaldemokratskoj partiji, manjoj članici vladajuće koalicije saglasni sa sve češćom tezom o spoljnoj i unutrašnjoj ugroženosti crnogorske države, pitali smo Raška Konjevića:

Raško Konjević
"Ne bih sada govorio u kategorijama ugroženosti ili neugroženosti države. Država po različitim osnovama može biti ugrožena. Više bih ovo komentarisao kroz postupke i mislim da ti postupci jasno ukazuju da se, na žalost, u protekle tri ili četiri godine mnoge stvari nijesu promijenile, a koje su po mom sudu i sudu Socijaldemokratske partije trebale da budu promijenjene. Mislim da i država Srbija i pojedini opozicioni lideri u Crnoj Gori treba da promijene svoje postupke, da svojim postupcija jasno ukažu da je crnogorska nezavisnost neumitna i za njih, da je oni priznaju kao takvu i da svoju jasnu političku budućnost vezuju za Crnu Goru."

Socilog politike Srđan Vukadinović pojavu da se za sve nedaće u Crnoj Gori optužuje neko drugi objašnjava nesposobnošću vladajuće elite da poboljša kvalitet života i da se suprostavi organizovanom kriminalu i korupciji, kao i nedostatkom kapaciteta za dalje evroatlantske integracije:

"Na drugoj strani postoji dosta u posljednje vrijeme od pojedinih opozicionih krugova neutemeljenih tvrdnji na račun vlasti, pri tome se pokaže vrlo brzo da su one često u prostoru laži što je jako loše po opoziciju i njeno djelovanje tako da vlast to veoma vješto koristi i onda optužuje opoziciju unutra za sve njene probleme, a sada zbog nemogućnosti da se suprostavi organizovanom kriminalu i korupciji optužuje Srbiju."


Sve to je, prema Vukadinoviću, vraćanje u model političkog ponašanja od prije 20 godina:

"Kada su neki jugoistični evropski realiteti, a prije svega Srbija za sve svoje nedaće koje je sama proizvodila optuživala druge i vidjeli smo kako se to završilo. Takav način ponašanja, vraćanje na takav model iz koga se po svoj prilici nije stekao nekakav nauk i nijesu se naučile nekakve zakonitosti političkog ponašanja kako se on završava, vodi tome da se Crna Gora, kada je u pitanju demokratski i politički ambijent, pa samim tim i parlamentarni, sve više monopolizuje, a što će Crnu Goru udaljiti od iskoraka ka demokratizaciji tog političko-partijskog ambijenta."

Pročitajte i ovo
Đukanović optužio opoziciju da želi destabilizaciju države

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG