Dostupni linkovi

Građani pozvani na protest preko Fejsbuka


Logo neformalne grupe „Uličnim protestima protiv mafije” na Fejsbuku
Logo neformalne grupe „Uličnim protestima protiv mafije” na Fejsbuku
Fejsbuk grupi pod nazivom „Uličnim protestima protiv mafije” za par dana od osnivanja pridružilo se preko 300 korisnika fejsbuka koji će se odazvati pozivu da se 21. marta okupe ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici. Razlog je kako je navedeno rapidan pad standarda stanovništva, smanjenje plata, sporne privatizacije, te opšte posrtanje društva.

Predstavnica grupe Ljubica Gojković kaže da su na skup pozvani svi građani, sindikati i slobodni intelektualci, nevladine organizacije i opozicione partije, nezadovoljni stanjem u Crnoj Gori

"Pozivamo sve one koji su zainteresovani da zajedno, udruženo, sumarno pokažemo, manifestujemo, izjavimo da smo nezadovoljni sadašnjim dešavanjima, naročito u domenu ekonomije. Mi se nadamo da će ti ljudi svojim prisustvom pokazati, svojom riječju, kao što do sada pokazuju u pisanoj formi da su za pozitivne promjene, progres, da su nezadovoljni životnim
Oni koji pozivaju na protest pred skupštinom su nepoznati široj javnosti ali su aktivni učesnici na svim internet forumima i debatama na kojima se godinama unazad komentarišu aktuelni događaji.
standardom kao što i jesu , da su nezadovoljni privatizacionim projektima koji imaju koruptivni karakter i o čemu su nas obavijestili pojedini mediji i da će izaći sve one NVO, kao recimo MANS, koja već duže vrijeme kolektivni karakter preduzeća u našem privrednom sistemu"
, kaže Ljubica Gojković.

Gojković insistira da je osnovana grupa vanpolitička te da ne predstavljaju bilo koju političku organizaciju. Oni koji pozivaju na protest pred skupštinom su nepoznati široj javnosti ali su aktivni učesnici na svim internet forumima i debatama na kojima se godinama unazad komentarišu aktuelni događaji.

"Ova grupa ne istupa u ime ciljeva niti jedne opozicione partije. Sve opozicione partije imaju svoje posebne ciljeve i svoje posebne aktivnosti. Ova grupa ne predstavlja političke ciljeve ni jedne od političkih partija niti predstavljamo istureni dio Pokreta za promjene ili NOVE niti Liberalnog saveza", kaže Gojković.

Tviter i Fejsbuk revolucije


Iako iza ove inicijative ne stoje političke partije, grupi se pridružio jedan broj sadašnjih al ii bivših političara, gotovo svih opozicionih stranaka, koji podržavaju ovu aktivnost.

Nebojša Medojević
Među njima je i Nebojša Medojević koji kaže da širenje spontanih aktivnosti grupa građana označava sazrijevanje svijesti sa ciljem da građani budu samostalni kreatori politike

"Spontane reakcije gražana dezorijentišu boljševičke i totalitarne režime i njhove bezbjednosne službe i sigurno da će to biti jedno novo iskustvo. Neka se pojavi hiljadu ljudi, neka ćute sat vremena ispred Skupštine i neka zaustave saobraćaj to će biti veliki politički događaj za Crnu Goru"
, navodi Medojević.

Razvoj novih komunikacionih tehnologija rezultirao je da se političke aktivnosti u svijetu koordiniraju preko društvenih mreža, a i društveno političke kampanje su u određenim državama započinjale upravo preko tih mreža.

Da li će prva slična akcija inicirana u Crnoj Gori uspjeti, za sada je teško procjeniti. Poziv na protest prihvatio je između ostalih kolumnista u dnevnoj štampi i učesnik većeg broja foruma u Crnoj Gori Duško Kovačević.

"Dobio sam poziv od organizatora. Ja sam uvijek podržao nešto što bi bio neki otpor totalitarizmu našem. E, sada koliko ćemo uspjeti evo
Osim verbalnog zalaganja, opozicione stranke u Crnoj Gori, do sada nisu konkretno poradile na organizovanju protestnog skupa.
vidjećemo. Onako u nekom žargonu tunisku revoluciju nazivaju Tviter a egipatsku Fejsbuk revolucijom. Crna Gora u svemu pa i u tehnologiji nazaduje u odnosu na svijet. To je taj problem, tako da ne znam koliko ta neka kretanja u svijetu mogu uticati na javnost u Crnoj Gori"
, kaže Kovačević.

Osim verbalnog zalaganja, opozicione stranke u Crnoj Gori, do sada nisu konkretno poradile na organizovanju protestnog skupa. U međuvremenu opoziciono jedinstvo je i razbijeno. Da li je to jedan od razloga što su inicijativu za organizaciju protesta preuzeli građani preko društvene mreže, pitali smo Duška Kovačevića.

"Ponovo, po ko zna koji put političke partije, posebno opozicione kojima i ja svojim djelovanjem naginjem, kasno reaguju, neorganizovano i to je stara boljka, ništa novo. Nijesam zadovoljan njihovim učinkom"
, navodi Kovačević.

Američka agencija za strateška istraživanja Stratfor je nedavno između ostalog konstatovala da upotreba društvenih mreža na Internetu nije garant uspješnosti organizovanja i sprovođenja antivladinih aktivnosti, iako takve mreže otežavaju autoritarnim režimima da se održe na vlasti.
XS
SM
MD
LG