Dostupni linkovi

Opozicija optužuje vlast za pritisak na birače


Čelnici ujedinjenje opozicije 3. maja 2010. godine
Čelnici ujedinjenje opozicije 3. maja 2010. godine
Crnogorska opozicija i u ovoj izbornoj kampanji ponavlja stare optužbe – da su biraži izloženi pritiscima i ucjenama vlasti.

Ujedinjena opozicija tvrdi da se namjenski osnovanom informaciono-dokumentacionom centru, u susret predstojećim lokalnim izborima, obratilo na desetine građana koji tvrde da su izloženi pritiscima i ucjenama, kojima ih, kako se tvrdi, izlažu režimski aktivisti.

U opoziciji tvrde da je takva praksa registrovana u brojnim državnim firmama i na Univerzitetu Crne Gore.

"U toku ovog, vrlo kratkog perioda, od otvaranja Centra do danas, javilo se šezdesetak ljudi, a mi smo, jedan broj njihovih pošiljki predali Državnom tužiocu, kao inicijativu u kojoj smo tražili da postupi po toj inicijativi, jer se radi o osnovanoj sumnji da se radi o krivičnim đelima protiv izbornog prava, koja su tretirana Krivičnim zakonikom. Radi se o kriminalnim radnjama režimskih aktivista i funkcionera," rekao je poslanik opozocionog Pokreta za promjene Koča Pavlović.

U Demokratskoj partiji socijalista kategorično demantuju ove optužbe i podsjećaju da su priče o pritiscima i kupovini glasova pratile svaki izborni ciklus.

"U nedostatku ozbiljnog programa i ljudi, opozicija se godinama bavi čaršijskim pričama i izmišljanjem nekih "tajnih centara" iz kojih se upravlja izbornim procesima, uprkos više puta izrečenim stavovima međunarodnih posmatračkih organizacija, da su izbori u Crnoj Gori demokratski, fer i transparentni. Zato, između ostalog, ovi izbori i nemaju međunarodni nadzor, jer je i sa tih instanci procijenjeno da je Crna Gora demokratsko društvo, u kome se bez stranih posmatrača, mogu organizovati legitimni izbori. To je još jedno priznanje našoj državi koju opozicioni političari uporno prećutkuju, iako su i stavovi međunarodnih posmatrača stigli na njihove adrese," rekao je portparol DPS-a Rajko Kovačević.

"Neozbiljne tvrdnje"

Do sada su optužbe o pritiscima na birače rijetko bile konkretizovane. Da li je ovoga puta drugačije - pitali smo Pavlovića:

"Iako su neke potpisane, većina dojava su anonimne. Mi nemamo namjeru da supstituišemo bilo koju od državnih institucija. Mi nijesmo ni policija, ni tužilaštvo. Nijesmo se bavili provjeravanjem i ne mislim da to treba mi da radimo. Prosto smo tražili od Državnog tužioca i ostalih državnih organa da se pozabave svojim poslom i provjere ove vrlo ozbiljne sumnje da se radi o krivičnim đelima."

Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
U manjoj članici vladajuće koalicije, Socijaldemokratskoj partiji, koja će na predstojeće lokalne izbore u nekim opštinama, uključujući i najvažniju Podgoricu, izaći samostalno, tvrde da za sada nijesu registrovali pritisak većeg koalicionog partnera na državnom novou na njihove birače.

"Za sada nemamo takvih informacija, ali u slučaju da se to desi, mi ćemo aktivirati sve nadležne državne institucije sistema, i o tome obavijestiti javnost," rekao je nosilac Liste Socijaldemokrata u Podgorici Vujica Lazović.

U opoziciji međutim tvrde da su režimski aktivisti neumorni, i da je zastrašivanje zaposlenih u državnim firmama u toku.

U tom kontekstu opozicija je u saopštenju za javnost pomenula i Poštu i Željeznicu Crne Gore. Do početka ove emisije nijesmo uspjeli obezbijediti reakciju iz Pošte zbog, kako nam je objašnjeno, prezauzetosti direktora.

Pomoćnik izvršnog direktora za poslove prevoza u Željeznici Crne Gore Vojislav Andrijašević, međutim, kaže da se radi o neozbiljnim tvrdnjama:

"Ja lično, ne pridajem neku veliku važnost tome, jer za to nema dokaza. Niti sam izložen nekom pritisku, niti ja na nekog vršim pritisak. To je stara praksa da se o tome govori uoči izbora - da neko, na nekog vrši pritisak, da se pripremaju spiskovi, da se podmićuju... Svašta će se naći po novinama. To govori o nekim stvarima koje bi Crna Gora trebalo da prevaziđe. To je neozbiljnost pojedinaca iz opozicije."
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG