Dostupni linkovi

Kritike vladinog prijedloga za izmjenu Krivičnog zakonika


Štampa u Crnoj Gori
"Uvreda i kleveta nijesu dekriminalizovane", rekao je za naš program advokat Veselin Radulović, član radne grupe Akcije za ljudska prava koja je predložila reformu Krivičnog zakonika o kleveti i uvredi, komentarišući u četvrtak objavljenu informaciju da je Vlada utvrdila Prijedlog izmjene Krivičnog zakonika, kojima je predviđeno da mediji i novinari više ne mogu odgovarati za krivična djela klevete i uvrede.

Radulović kaže da i dalje ostaje mogućnost krivičnog kažnjavanja svakog učinica ovih djela.

"Tim stavom 2 člana 195 i člana 196 propisani su kvalifikovani oblici klevete, odnosno propisano je da se strožije kažnjava počinilac koji krivično djelo izvrši putem medija ili na javnom skupu. Znači da, iako se ti stavovi brišu ostaje mogućnost kažnjavanja svakog učinioca. Znači, bilo da je novinar bilo da je neko obično lice. Stvarno ne vidim neko logično opravdanje koje bi bilo, ako već stoji u ta krivična djela kao propisano da se briše taj njihopv
"Znači novinari ovim nijesu isključeni iz svoje krivične odgovornosti već je samo stavljena mogućnost da oni odgovaraju po stavu 1 kao i svaki drugi građanin", navodi Lutovac.
kvalifikovani oblik jer je nesporno ako postoji u nekom slučaju uvreda i kleveta da je svakako ona teža ako se radi javno"
, kaže Veselin Radulović.

I advokat Branislav Lutovac, koji je u više slučajeva zastupao novinare i medije, smatra da se ovim izmjenama samo izjednačava krivična odgovornost novinara, koja se sada strožije sankcioniše.

"Ovi prijedlogom Vlade nije izvršena dekriminalizacija klevete i uvrede. Samo je uklonjen stav 2. koji se odnosi na radnju izvršenja učinjenu putem medija. Međutim i stav 1 i stav 3 i stav 4 za krivično djelo uvrede je ostao kao i stav 1 , 2 , 3 , 4 i stav 5 za krivično djelo klevete. Znači novinari ovim nijesu isključeni iz svoje krivične odgovornosti već je samo stavljena mogućnost da oni odgovaraju po stavu 1 kao i svaki drugi građanin"
, navodi Lutovac.

Izuzimanje od odgovornosti


Crnogorski ministar pravde Duško Marković je u četvrtak objavio da su, u poglavlju o krivičnom djelu protiv časti i ugleda Krivičnog zakonika, izmijenjena dva člana.

Ove izmjene se odnose ustvari na brisanje dijelova članova koji se odnose na uvredu i klevetu, što prema vladinom tumačenju znači da će, ako Skupština usvoji ova rješenja, mediji i novinari biti potpuno izuzeti od odgovornosti po osnovu krivičnog djela uvrede i klevete. Advokat Branislav Lutovac predlaže konkretno rješenje.

Branislav Lutovac
"Ja sam za to da se uvreda i kleveta potpuno eliminišu iz krivičnog zakonodavstva jer su to ostaci čuvenog verbalnog delikta. Sasvim je dovoljno pravna zaštita norirana civilnim zakonodavstvom, prvenstveno Zakonom o obligacijama i Zakonom o medijima. Tu dovoljno svaki građanin može da štiti samog sebe a ne da ga država štiti kroz institute zaštite tužilaštva ili krivičnog djela i tako dalje", kaže Lutovac.

Iako su uvreda i kleveta krivična djela, prethodnom reformom je ostavljena samo mogućnost novčanog kažnjavanja, čime je isključena zatvorska kazna koja je ranije postojala.

Potpuna dekriminalizacija uvrede i klevete je neophodan sljedeći korak, ali time se neće riješiti glavni problem domaćih medija.

"Suštinski problem kod naših medija je je u tome da su postavljani veliki odštetni zahtjevi. Činjenica jeste da su sudovi u većini slučajeva te odštetne zahtjeve smanjivali ali činjenica jeste da će odštetni zahtjevi povrijeđenih stranaka i dalje postojati, kao što je slučaj u svijetu", smatra novinarka dnevnika Dan Jadranka Rabrenović.
XS
SM
MD
LG