Dostupni linkovi

Završen štrajk u Rudnicima boksita


Protesti nišićkih rudara u Podgorici, 12. juli 2010, Foto: Savo Prelević
Protesti nišićkih rudara u Podgorici, 12. juli 2010, Foto: Savo Prelević
U srijedu je završen štrajk rudara nikšićkih Rudnika boksita, koji su prije dva i po mjeseca zaposeli upravnu zgradu preduzeća, odbijajući da je napuste, prije nego im se ispune zahtjevi. Sporazum uprave, radnika i Ministarstva ekonomije je konačno sklopljen, čime se stiču uslovi da se rudari vrate na posao.

"Nadam se da će radnici, čim ih obavijestim o rezultatima današnjeg sastanka, odmah napustiti upravnu zgradu preduzeća"
, rekao je predsjednik Sindikata Rudnika boksita Borisav Bojanović, nakon sastanka u srijedu, tokom kojeg je sklopljen sporazum, koji će omogućiti da se okonča opsada upravne zgrade nikšićkih Rudnika boksita, koju su rudari zauzeli 3. juna.

Nakon višečasovnih pregovora predstavnika radnika, uprave i Ministarstva ekonomije, održana je kratka konferencija za novinare, tokom koje su potpisnici izrazili zadovoljstvo zbog okončanja, na momente dramatičnog, štrajka koji je trajao 75 dana.

Predsjednik Sindikata Rudnika boksita Borisav Bojanović je rekao da je sporazumom odigrano samo prvo poluvrijeme.

Protesti nikšičkih rudara u Podgorici 12. aprila 2010, Foto: Savo Prelević
,,Nadam se da će poslovodstvo poštovati zakone o radu, kolektivni ugovor i da će se organizacija posla uraditi prema tome. Nadam se, obzirom na mali broj radnika koji ostaju u kompaniji njih 320, da će rudnici Boksita vrlo brzo izaći iz krize", rekao je Bojanović.

Sporazumom je predviđeno je da jamski radnici moraju biti upošljeni u skladu sa svojim kvalifikacijama, da se sektor Tunelogradnja ne može izdvojiti iz firme bez saglasnosti radnika, kao i otpremnine za 32 rudara, koji su se prethodno dobrovoljno prijavili za odlazak.

Dva i po miliona eura, koje poslodavac duguje stambenom fondu preduzeća, biće vraćen od prodaje dijela imovine Rudnika, odnosno, kreditom koji će biti obezbijedjen uz pomoć Vlade.

Ministar ekonomije Branko Vujović je, govoreći o sopstvenim očekivanjima u vezi budućnosti Rudnika, pomenuo i određene teškoće koje stoje pred njegovim poslovodstvom.

,,Očekujem da će i poslovodstvo i svi zaposleni uložiti maksimalan napor u okviru obavljanja osnovnih djelatnosti kako bi pokušali da povrate povjerenje kupaca i da povrate povjerenje investitora koji ih je angažovao na poslovima niskogradnje. Nadam se da će kroz sve te radne aktivnosti stvoriti pretpostavke za zaradu i da se počne sa oporavkom kompanije u skladu sa programom.
"Treba da se prevaziđu objektivne teškoće koje su pred poslovodstvom koje treba da obezbijedi sredstva za isplatu socijalnog programa", rekao je ministar ekonomije Branko Vujović.
Treba da se prevaziđu objektivne teškoće koje su pred poslovodstvom koje treba da obezbijedi sredstva za isplatu socijalnog programa. Da uz pomoć Ministarstva ekonomije i finasija valorizuju dio imovine rudnika i Sindikata kako bi se obezbijedila sredstva predviđena socijalnim programom"
, kazao je ministar Vujović.

Sirovina iz Afrike


Rudari nikšićkih Rudnika boksita su, prethodno, već dva puta štrajkovali i to dramatičnim zatvaranjem u pet kilometara duboku, zapuštenu rudarsku jamu. Prvi put krajem prošle, odnosno, početkom ove godine, kada su, nakon osam dana boravka u jami, okončali štrajk, pošto su dobili pisanu garanciju premijera Mila Đukanovića, da će im zahtevi biti ispunjeni, odnosno, da vlada garantuje ispunjenje obaveza ruskog poslodavca.

Međutim, rudari su ponovo sišli u jamu, nepuna tri mjeseca kasnije, ali ovog puta su tamo proveli puna 24 dana. Izašli su pošto su im prihvaćeni zahtjevi u vezi isplata zarada i radnog statusa.

Vječeslav Kirilov, april 2010, Foto: Savo Prelević
Treći štrajk je počeo početkom juna, kada su rudari zauzeli upravnu zgradu preduzeća u kojoj su neprekidno protestovali, tražeći smjenu dijela rukovodstva i da menadžment, na račun Sindikata uplati 2,5 miliona eura koja duguje stambenom fondu.

Predsjednik borda direktora Rudnika boksita Vjačeslav Krilov, koji je i na čelu KAP-a, kaže da je sporazumom stavljena tačka na dosadašnja, kako je rekao, ekonomska i socijalna kretanja.

,,Današnji događaj je veoma važan za rudnik Boksita. Potpisivanje ovog sporazuma stavili smo tačku i što se tiče i ekonomskog dijela kao i socijalnih kretanja u preduzeću. Predstoji nam posao obezbjeđenja sredstava i isplate otpremnina zaposlenima koji su prihvatili socijalni program. Potrebno je da povratimo poslovnu reputaciju kod partnera i saradnika"
, rekao je Kirilov.

Vlada je prošle godine, sa Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom ruskog tajkuna Olega Deripaske, koja gazduje podgoričkim Kombinatom aluminijuma i nikšićkim Rudnicima boksita, potpisala ugovor o poravnanju kojim je ruskom, do tada većinskom, vlasniku, između ostalog dala i kreditne garancije vrijedne 135 miliona eura.

Na osnovu tog ugovora, država će postati ravnopravan suvlasnik ove dvije kompanije. Međutim, kuriozitet je da, uprkos izdašnoj pomoći crnogorske Vlade, podgorički Kombinat aluminijuma, više od godinu i po dana, ne preuzima nikšićku rudu, već sirovinu za KAP uvozi iz Afrike.
XS
SM
MD
LG