Dostupni linkovi

I dalje bez podrške građana za NATO


Posljednje istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokazalo je da građani i dalje dominantno nemaju povjerenja u NATO, iako smatraju da bi bilo od koristi učlanjenja. Ulasku u NATO protivi se 43 odsto građana, ali je gotovo 50 posto uvjereno je da će Crna Gora postati članica NATO-a.

Analitičari CEDEM-a to objašnjavaju realističnošću građana koji znaju da će Vlada izgurati taj projekat kao i sve druge.

Većina građana Crne Gore NATO vezuje za Sjedinjene Američke Države. To se vidi i kroz to što vjeruju da u toj alijansi dominantno odlučuje Amerike, te da bi ulazak najviše doprinio poboljšanju odnosa sa tom zemljom. Za ulazak u NATO je ipak samo 30% građana, dok se protivi 43 procenta. Ipak, nemaju dilemu da bi to Crnoj Gori donijelo različite benefite. Profesor Miloš Bešić, metodolog CEDEM-a:

"Građani Crne Gore smatraju da bi priključenje NATO paktu najpovoljnije uticalo na razvoj odnosa Crne Gore i Evropske unije, 53,7 posto."

Ulazak u NATO po njjihovom bi sudu ipak najviše koristio Vladi, ali je posebno zanimljiv podatak i da većina građana, 48,9 %, vjeruje da će Crna Gora postati članica NATO-a:

"Ovaj podatak manje govori o NATO-u koliko govori o doživljaju omnipotentnosti crnogorske vlasti."


Srđan Darmanović
Kontradiktornost dobijenih rezultata profesor Srđan Darmanović ovako objašnjava:

"Ja bih rekao da naši građani nijesu ni politički nepismeni ni politički neracionalni, nego da oni racionalno dobro shvataju šta to zapravo znači, da relativno dobro shvataju realnosti savremenog svijeta, da relativno dobro shvataju da članstvo u međunarodnim organizacijama donosi ipak korist, a ne štete.Ali, za neke, i to za jedan nemali broj građana, u ovom slučaju čak relativno većinski, je vrijednosni stav i doživljaj, lični politički stav, važniji od racionalnog."

Metodolog CEDEM-a Bešić dao je sljedeće tumačenje:

"Za jedan dobar deo građana sve dok su odnosi između NATO pakta i Srbije, s jedne strane i NATO pakta i Rusije s druge relativno zategnuti ili nisu dovedeni na neki visok nivo, taj deo građana će vrlo verovatno da izražava skepsu i negativan odnos prema NATO paktu sve dok se to ne promeni."
Ukoliko bi opozicione partije, naročito one koje su prosrpske provinijencije, uključile se u tu kampanju na jedan kvalitetan način mislim da ne bi bilo nikakvih problema da se postigne većinska podrška.


Bešić kaže da je jasno da je problem NATO kampanje to što građane, kako se vidi iz analize, ubjeđuju u ono što oni već znaju i da bi trebalo, po njegovom sudu, kampanju fokusirati na sljedeće:

"Mogućnost dobre kampanje jeste zapravo kvalitetan rad sa zemljama u okruženju, pre svega Srbijom i sa opozicionim partijama. Ukoliko bi opozicione partije, naročito one koje su prosrpske provinijencije, uključile se u tu kampanju na jedan kvalitetan način mislim da ne bi bilo nikakvih problema da se postigne većinska podrška. Sve ostalo je po mom sudu malo "pucanj u prazno."


Što se načina donošenja odluke o članstvu u NATO tiče, iako dominantno skoro 70 % građana vjeruje da bi trebalo raspisati referendum, o tom pitanju Srđa Darmanović kaže da je vrlo teško još uvjek davati bilo kakvu procjenu:

"Postoji jedan prosto zanimljiv stav samog NATO-a, da oni preferiraju da u NATO savez ulaze one zemlje koje za to imaju podršku javnog mnjenja."

Istraživanje je takođe pokazalo da što se bezbijednosnih prijetnji tiče građani vjeruju da su isključivo ugroženi od organizovanog kriminala 78 % i od ekonomskih i socijalnih nemira 57,8 %. Istraživaje je usput potvrdilo i da je DPS (Demokratska partija socijalista) jača nego ikad, sa 53,1 odsto podrške što je, kažu, benefit nedavno izborne pobjede, a druga je Socijalistička narodna partija sa 15,5 posto podrške. Kao i obično Srpska pravoslavna crkva je institucija od najvećeg povjerenja, slijede predsjednik Crne Gore, i Evropska unija, pa Vlada. Najmanje vjeruju u političke partije i Haški sud.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG