Dostupni linkovi

Crna Gora najavljuje rigoroznu zabranu pušenja


Ilustracija
Ilustracija
Jedan od načina za smanjenje štete koju zdravlju nacije čini pušenje je - zabrana korišćenja duvanskih proizvoda u javnim prostorijama.

Država najavljuje rigoroznu zabranu i strogu primjenu novog zakona koji bi trebalo da se usvoji prije ljeta.

Negativne reakcije se očekuju, prije svega, iz ugostiteljskog sektora.

"I zemlje "euro-regiona" su se suočavale sa sličnim izazovom", rekla je šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović, koja je govoreći o evropskim iskustvima, objavila zanimljive rezultate tamošnjih zabrana pušenja u javnim prostorijama.
Podgorica

Iako su evropski ugostitelji isprva negodovali, kasnije se pokazalo da značajnih negativnih efekata nije bilo.

"Desilo se takođe i u ostalim zemljama euro regiona da su njihovi planovi na uvođenju zabrane pušenja na javnim mjestima zaista bili naišli na veliko negodovanje iz ugostiteljskog sektora. Međutim, analizom rezultata više od 100 studija došlo se do zaključka da implementacija propisa o zabrani pušenja nije imala, ili nikakvog uticaja na poslovanje takvih privrednih subjekata ili je pozitivno uticala na njihovo poslovanje. Tako na primjer prema rezultatima istraživanja koje je provedeno u Velikoj Britaniji kaže se da preko 40 posto privrednih subjekata iz ugostiteljstva je zabilježilo pozitivne uticaje dok je 57 procenata privrednih subjekata istaklo da da primjena propisa o zabrani pušenja nije imalo nikakvog uticaja na njihovo poslovanje", navodi ona.

Vlasnici kafića zabrinuti

U Udruženju hotelijera kažu da su upoznati sa predstojećom zabranom pušenja. Direktor hotelskog preduzeća Primorje i član uprave Udruženja hotelijera Predrag Jelušić kaže da protjerivanje duvanskog dima iz hotelskih i restoranskih prostorija neće proizvesti nikakve negativne efekte.

"To jeste jedan stanadard koji se već nekoliko godina uveo i na ostalim turističkim destinacijama. Takav primjer je i Hrvatska. Mislim da to u suštini ništa nije sporno. Mi čak imamo određene zahtjeve inostranih gostiju koji imaju izgrađen takav standard da striktno traže da sobe budu za nepušače i da one cjeline gdje oni borave takođe budu zone bez pušenja. Mislim da je to dobar način da se približimo tim standardima i da pratimo ostale turističke destinacije", smatra Jelušić.

Sa ocjenom da zabrana pušenja neće izazvati smanjenje prometa i finansijsku štetu, slaže se i predsjednik Udruženja restoratera Krsto Niklanović.

"To je normalno. To imate već dugi niz godina po aerodromima, po restoranima u Evropi i niko se ne buni. Imate taj jedan izolovani dio sa specijalnom ventilacijom. Čak sam na aerodromu u Beču vido u sred restorana stoji neka kupola za koju sam ja prvobitno mislio daje lift. Međutim, opet sam vidio da je to za pušače i to sam shvatio kada su tri osobe, kao ono zatvorenici ušle tamo da zapale duvan. Moraćemo imati neka mjesta gdje ćemo moći da obezbijedimo ta mjesta za pušače. Što se tiče restorana neće mnogo uticati ta zabrana ali možda hoće malo na kafiće i ta mjesta gdje se okupljaju mladi. Na sve se moramo navikavati pa i na to",
ocjenjuje Niklanović.

Čini se da je opšta ocjena da će, zbog namjere vlasti da zabrani pušenje u javnim prostorijama, najviše trpjeti kafići. U njima će jedino mjesto za cigaretu biti u posebnoj prostoriji u kojoj se neće služiti ni piće ni hrana.

Vlasnici kafića u Nikšiću su već zabrinuti.

"To su obično gosti koji su navikli da dođu i popiju kafu i zapale par cigareta. Jedino što će sada moći je da ljeti konzumiraju duvan na terasi a zimi će to biti veliki problem. U svim zatvorenim prostorijama je zabranjeno pušenje", navode oni.

Koleginica Lela Šćepanović je razgovarala i sa gostima nikšićkih kafića.

XS
SM
MD
LG