Dostupni linkovi

Muslimani u Crnoj Gori bi mogli dobiti novu stranku


U Rožajama živi veliki postotak Bošnjaka/Muslimana, foto: Savo Prelević
U Rožajama živi veliki postotak Bošnjaka/Muslimana, foto: Savo Prelević
Otvara se pitanje da li će bošnjačko-muslimanski korpus u Crnoj Gori dobiti još jednog političkog reprezenta osnivanjem nove partije, nakon što je Upravni odbor Matice muslimanske konstatovao kako su nakon RAE populacije, Muslimani najugroženiji u Crnoj Gori i kako bi nacionalna politička stranka bolje štitila njihove interese.

Upravni odbor Matice muslimanske zaključio je kako je potrebno preduzeti korake u pravcu osnivanja nove partije koja bi reprezentovala interese Muslimana u Crnoj Gori. S tim u vezi, kako se navodi, ovlastilo je predsjednika Matice Avdula Kurpejovića i predsjednika Savjeta muslimanskog naroda Sabriju Vulića da obave konsultacije sa intelektualcima i uglednim ličnostima iz muslimanskog naroda.

No Sabrija Vulić kaže za RSE kako je o tome obaviješten iz štampe.

"Sasvim je neuobičajeno i sasvim neočekivano da jedna NVO na sjednici svog Upravnog odbora naloži nešto Savjetu muslimanskog naroda Crne Gore da naloži nešto da uradi, hajde da kažem vrhovno tijelo jednog manjinskog naroda u našoj državi. Prema tome nemam pojma o čemu se radi i moram reći da sam jako iznenađen da je moje ime upetljano u tu priču", izjavio je Vulić.

Već u startu očito neslaganje među predstavnicima muslimanske zajednice u Crnoj Gori Avdul Kurpejović pojašnjava:

"Matica muslimanska ne nalaže nikome osnivanje političke partije već samo ocjenjuje da je potrebno političko organizovanje Muslimana Crne Gore, jer dosadašnje političko organizovanje u drugim političkim partijama, posebno u DPS u nije povoljno za muslimanski narod u pogledu zastupljenosti, u poslaničkim mandatima, u organima državne uprave i u drugim institucijama Crne Gore".

Potrebu boljeg zastupanja interesa Muslimana u Crnoj Gori ne spori ni Sabrija Vulić iako nije saglasan sa ocjenom kako su pripadnici tog manjinskog naroda nakon RAE populacije (Romi, Aškalije i Egipćani) najugroženiji u Crnoj Gori.

"Koja je to mjera po kojoj mi možemo da mjerimo ugroženost nacionalnih manjina? Svakako da smo mi trenutno nezadovoljni našim predstavljanjem u Skupštini Crne Gore. Vjerovatno se mora iznaći način kako da muslimanski narod u Crnoj Gori bude predstavljen u skupštini. Radi se na novom zakonu i vidjećemo koji će to biti način, ali u svakom slučaju pred 25 članova Savjeta muslimanskog naroda Crne Gore biće postavljeno ovo pitanje i o njemu ćemo razgovarati", kazao je Vulić.

U diplomatiji nema Muslimana

Za razliku od bošnjačkog naroda koji ima svoju partiju, a koja je dio vladajuće crnogorske koalicije, predstavnici muslimanskog nemaju svog reprezenta u Parlamentu.

Avdul Kurpejović žali se da vladajuća DPS, nije u dovoljnoj mjeri zastupala njihove interese iako su, kako kaže, Muslimani većinski glasali baš tu partiju.

"Oni su tako obezbjeđivali pobjede, ali kada je u pitanju predstavljanje u Skupštini Crne Gore umjesto tri imaju samo jednog poslanika, koji je poslanik DPS-a. U drugim institucijama ih nema, ima jednog člana vlade. U diplomatiji i na drugim jestima nigdje nema Muslimana", navodi Kurpejović.
Miloš Bešić
Miloš Bešić

Crnogorski građani islamske vjeroispovjesti nacionalno se izjašnjavaju kao Bošnjaci ili kao Muslimani.

Prvih je prema posljednjem popisu bilo oko 9 procenata a drugih 3,3 odsto.

No, godinama već traju trvenja i neslaganja između njihovih reprezenata u kojima predstavnici Muslimana optužuju Bošnjake za pokušaje asimilacije, što oni odbacuju.

Sve u svemu, koliko bi dodatnu konfuziju u bošnjačko-muslimanskom korpusu u Crnoj Gori izazvalo pojavljivanje nove partije koja bi na predstojećim izborima nastupila sa muslimanskim predznakom i ko bi tu mogao najviše da izgubi, pitali smo metodologa Miloša Bešića.

"To je krajnje, krajnje hipotetičko pitanje. Vi ste imali muslimansku partiju koja se pojavila na prošlim izborima i napravila jako loš rezultat, bili su daleko ispod cenzusa. Sasvim je jasno da najveći broj Bošnjaka i Muslimana glasaju za vladajuće partije i tu nema nikakve sumnje. Gledajući u apsolutnim brojevima, prosto je veći broj onih koji glasaju DPS u odnosu na one koji glasaju SDP. Ako, međutim, gledate proporcionalno onda bošnjačko–muslimanski korpus glasova u relativnom smislu ide više ka SDP. Drugim riječima, više nego svaki treći glasač SDP-a pojedinačno jeste Bošnjak", kaže Bešić.
XS
SM
MD
LG