Dostupni linkovi

Treći kontigent vojnika ispraćen u Avganistan


Premijer Igor Lukšić ispraća vojnike u Avganistan, 10. februar 2011
Premijer Igor Lukšić ispraća vojnike u Avganistan, 10. februar 2011
Treći kontigent pripadnika Vojske Crne Gore, sastavljen od 36 vojnika i oficira, svečano je ispraćen u mirovnu misiju u Avganistan.

Osim pripadnika crnogorske vojske, u kasarni “Milorad Šaranović” u Danilovgradu ispraćaju su prisustvovali članovi Vlade, vojni vrh, predstavnici stranih armija i porodice i prijatelji vojnika koji odlaze u Avganistan.

Nikome od rodbine i prijatelja, prisutnih tokom ispraćaja Trećeg kontigenta crnogorskih vojnika koji odlaze u mirovnu misiju u Avganistan, nije bilo svejedno.

S jedne strane ponos ali istovremeno i zabrinutost jer njihovi najbliži odlaze u možda najnestabilnije područje svijeta. Otac jednog od vojnika nije skrivao suze.
S jedne strane ponos ali istovremeno i zabrinutost jer njihovi najbliži odlaze u možda najnestabilnije područje svijeta.


,,I veseo sam i po malo zabrinut ali u svakom slučaju neka im je sretan put i neka nam se zdravo vrate. Moramo ih podržati i treba da ih podržimo jer je ovo za veliki ponos da jedna mala Crna Gora da ovako krupan doprinos."


"Svaka mu čast kada se odlučio na ovaj potez."

"Moram da budem ponosan na njega. Osjećamo se kao što su se osjećali naši roditelji kada smo mi išli u vojsku u našu zemlju a ne kada ide u stranu državu."


"Moj brat blizanac ide a ja žalim samo što i ja nijesam sa njim otišao da mu tamo čuvam leđa. Hrabar je on, izdržaće i biće to sve kako treba."


RSE: Jeste li kao majka pokušali da ga odgovorite da ide?

"Ne. To je njegova odluka i njegova volja."


Svoj odlazak u Avganistan sami vojnici vide kao redovnu obavezu, podrška porodice i prijatelja im izuzetno mnogo znači

"Bez podrške nema ništa. Ja tamo ne očekujem ništa posebno. 19 godina sam u vojsci i za mene je to normalno, još jedan zadatak koji ćemo izvršiti."


Zarada nije glavni razlog


Ispraćaju su prisustvovali i oni koji se pricipijelno protive odlasku crnogorskih vojnika u misije u strane zemlje.

"Ja sam protiv slanja naših momaka bilo gdje u inostranstvo. Nijesam uspio da ga ubijedim da ne ide. To je njegova volja, on je odrastao i punoljetan je ali smatram da nigdje ne treba da idemo."


Premijer Igor Lukšić sa porodicama na ispraćaju vojnika u Avganistan, 10. februar 2011
U javnosti se uglavnom prihvata teza da je osnovni motiv odlaska crnogorskih vojnika u Avganistan materijalni interes, međutim poručnik Dane Marković tvrdi da su materijalni razlozi pri dnu motivacione ljestvice.

"Znam da mnogi od vas misle da se samo radi o materijalnim razlozima. Da ste upoznali bilo kojeg od vojnika na način kako sam ih ja upoznao vidjeli bi ste da su im materijalni razlozi 4 ili 5 na listi glavnih motiva. Ima tu želje za dokazivanjem i napredovanjem u službi, ima tu i ponosa zbog uniforme koja se nosi."


Major Zoran Vukadinović, komandant kontigenta, uvjerava da su vojnici kvalitetno obučeni te da na terenu ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema.

"Pojačali smo sistem vatrene obuke i tehniške obuke kao i radnje i postupaka koje će se raditi na samom obezbjeđenju baze."


Prihvatanjem učešća u mirovnim misijama država i vojska dokazuju spremnost da se suočavaju sa najvećim izazovima i zadac
"Uvjeravam vas da će Vlada Crne Gore sa posebnom pažnjom pratiti razvoj događaja i preduzimati sve da rizik njihovog angažmana smanji na najmanju moguću mjeru", poručio je Lukšić.
ima čime se šalje poruka da je Crna Gora pouzdan partner u sistemu kolektivne bezbjednosti.

"Odlazite na odgovoran i složen zadatak zajedno sa vojnicima partnerskih zemalja. Poštujte tradiciju, vjerska opredjeljenja i kulturu zemlje u kojoj izvršavate zadatke vodeći računa o ličnoj i zajedničkoj bezbjednosti. Zahtijevam da budete svjesni i odgovorni u izvršenju dodijeljenih zadataka. Čvrsto vjerujem u vaše sposobnosti"
, rekao je načelnik generalštaba Dragan Samardžić.

I premijer Igor Lukšić je uvjeren da su pripadnici vojske spremni da profesionalno izvrše predstojeće zadatke i dostojanstveno predstave državu i vojsku kojoj pripadaju i doprinesu uspostavljanje mira u svijetu. Lukšić se posebno obratio porodicama vojnika koji odlaze u Avganistan.

"Uvjeravam vas da će Vlada Crne Gore sa posebnom pažnjom pratiti razvoj događaja i preduzimati sve da rizik njihovog angažmana smanji na najmanju moguću mjeru. Rizik nije mali, a vi će te se često pitati da li su vaši najmiliji donijeli ispravnu odluku. Nekada će te pomisliti kako nema koristi od političkih govora dok su vaši najbliži nadomak ratišta ali vaša podrška vašim roditeljima, supružnicima, kćerima, sinovima i rođacima jednako je važna kao i njihovo učešće u ovim važnim mirovnim zadacima"
, poručio je Lukšić.
XS
SM
MD
LG