Dostupni linkovi

Zatvorena birališta, izlaznost u većini gradova preko 50 posto


Glasanje u Podgorici - iz arhive, Foto: Savo Prelević
Glasanje u Podgorici - iz arhive, Foto: Savo Prelević
Biračka mjesta za lokalne izbore u 14 gradova i dvije podgoričke opštine zatvorena su u 21 sat.

Do ponoći se očekuje da političke partije i koalicije, koje su učestvovale na lokalnim izborima, saopšte prve nezvanične rezultate ovih izbora. Lokalne izbore u Crnoj Gori nijesu pratili međunarodni posmatrači, niti nevladine organizacije koje su prethodnih godina saopštavali prve nezvanične procjene, već će to učiniti učesnici izbora.

Sva biračka mjesta u 14 gradova i dvije podgoričke opštine zatvorena su u 21 sat nakon čega slijedi prebrojavanje glasova na izbornim mjestima. U većini gradova u Crnoj Gori u kojima su održani lokalni izbori izlaznost je bila preko 50 odsto, saopšteno je iz opštinskih izbornih komisija. U Podgorici gdje glasa preko 137.000 građana glasalo je oko 65posto birača, a u Šavniku je glasalo preko 80 posto.

Prema posljednjim informacijama, tokom dana nije bilo nepravilnosti koje bi mogle da utiču na regularnost izbornog procesa, ali će se o tome naknadno izjasniti opštinske izborne komisije. Lideri političkih partija i koalicija su nakon glasanja saopštili da očekuju dobar rezultat na izborima.

Izbori su održani u Podgorici, Andrijevici, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Ulcinju i Šavniku i gradskim opštinama Golubovci i Tuzi.

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) nastupili su zajedno u devet opština, dok su u pet opština, zaključno sa Podgoricom, nastupili odvojeno. I opozicija u većini gradova nastupila sa jedinstvenom listom, a izuzetak su Plužine i Rožaje.

Glavna politička borba se vodila za 57 odborničkih mjesta u Podgorici u kojoj živi gotovo trećina stanovnika Crne Gore.

Nosilac liste vladajuće Demokratske parije socijalista, koja u Podgorici nastupa u koaliciji sa Liberalnom partijom i Bošnjačkom strankom je aktuelni gradonačelnik Miomir Mugoša.

Manja članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija, koja se u finišu kampanje pozicionirala kao politički oponent aktuelnom gradonačelniku Mugoši, za nosioca liste je imenovala prof.dr.Vujicu Lazovića, akuelnog potpredsjednika Vlade.

Nosilac liste udružene opozicije je Neven Gošović, koaliciju albanskih stranaka predvodi Smailj Maliq Čunmuljaj, a vanparlamentarnu Stranku srpskih narodnjaka Dobrilo Dedeić.

Iako su u pitanju lokalni izbori, intezitet i teme kampanje: od borbe protiv kriminala i korupcije koju je forsirala opozicija, do očuvanja obnovljene državnosti koju je fokusirala vlast, potvrdile su opšte ocjene da značaj ovih izbora prevazilazi pitanje ko će vršiti lokalnu vlast.

Osim toga ovo je prvi put da vlast za protivnika ima gotovo kompletnu opoziciju koja je uspjela da se ujedini i pored velikih ideoloških razlika.

Pročitajte i ovo:
Birači izloženi političkoj segregaciji

Predizborna kampanja uz jezik uvreda i teških riječi

I vlast i opozicija očekuju pobjedu
XS
SM
MD
LG