Dostupni linkovi

Crnogorci preprodavali oružje u Libiju?


Pobunjenici protiv libijskog režima sa oružjem, Ajdabiya, 160 kilometara od Bengazija, 1. mart 2011
Pobunjenici protiv libijskog režima sa oružjem, Ajdabiya, 160 kilometara od Bengazija, 1. mart 2011
Dok traje rat u Libiji Crna Gora je, na interenet izdanju Njojrk timesa, preciznije na blogu novinara tog lista Si Džej Čiversa koji je prenio tekst albanskog lista Šekuli, povezana sa režimom Momaera El Gadafija kroz navodne poslovne aranžmane državne firme za trgovinu oružjem.

U tom tekstu navodi se da je crnogorska kompanija Jugoimport mont naručila 150 hiljada minobacačkih projektila koji, kako se objašnjava nikada nijesu stigli u Crnu Goru, već su upućeni za Libiju.

U tekstu se takođe navodi da je plaćanje obavljeno preko Nikšićke banke, danas Prve banke u vlasništvu porodice premijera Mila Đukanovića.

U Montenegro defense industry, kako se danas zove nakadašnji Jugoimport mont, tvrde da se radi o klasičnom podmetanju. Izvršni direktor MDI Zoran Damjanović kaže da je ta firma zaista trgovala sa Albanijom ali da oružje iz te zemlje nikada nije izvozila za Libiju.

"Čovjek ne mora da bude profesionalac da bi shvatio da se radi o klasičnom podmetanju i zamjeni teza jer očigledno da navodna informacija i članak o nekakvoj navodnoj trgovini u kojoj se pominju dvije fir
"Niti postoji Jugoimport mont, niti postoji Nikšićka banka, a navodna trgovina se desila u januaru 2010", kaže direktor MDI Zoran Damjanović.
me, koje praktično 4 godine ne postoje. Niti postoji Jugoimport mont, niti postoji Nikšićka banka, a navodna trgovina se desila u januaru 2010. To očigledno govori da neko želi cijelu stvar da iskonstruiše. A sve i da se taj posao uradio nikakvih sankcija nije bilo prema Libiji do prije 10 dana. Evo upravo smo sada na radiju čuli vijesti da je Rusija izgubila 4 milijarde dolara zaključenih poslova, što znači da je sa njom sve bilo legalno i regularno, ali dodatni argument je da Jugoimport mont uopšte nije radio sa Libijom kao ni albanska kompanija Mejko. Kada sam se ja čuo sa direktorom te kompanije da vidim kako su oni reagovali rekli su mi da nijesu željeli ni da demantuju takve gluposti"
, kaže Damjanović.

Zatražena pomoć službi bezbjednosti


Navode Šekulija kategorički odbacuje i predsjednik Upravnog odbora MDI Momčilo Dapčević.

"Jutros sam provjerio kompletnu dokumentaciju u MDI-ju vezano za te napise i mogu da vam kažem da je od 'a' do 'š' sve kompletna neistina. Niti smo ikada išta izvozili u Libiju, niti smo ikad išta izvozili iz Libije i sve institucije koje su povezane u lancu, može to lako dokumentacijom da se provjeri, da je sve to gola neistina"
, tvrdi Dapčević.
"To može da se radi od strane konkurencije i od strane određenih službi koje ne žele prijateljstva određenih država tako da je adresu teško naći", navodi Damjanović.


Na pitanje ko bi, zašto i sa kojim motivom podmetao Crnoj Gori Zoran Damjanović kaže da se obratio nadležnima.

"Ja sam molio naše službe bezbjednosti koje su malo stručnije, trebalo bi da nam kao vladinoj kompaniji pomognu da se odbranimo od tih podmetanja. Nijesam baš ekspert da sada znam tačnu adresu za to, ali u svijetu to može da se radi od strane konkurencije i od strane određenih službi koje ne žele prijateljstva određenih država tako da je adresu teško naći"
, navodi Damjanović.

U namjeri da provjerimo kredibilitet albanskog lista koji je objavio ovu informaciju obratili smo se crnogorskoj ambasadi u Tirani gdje su nam kazali da nemaju pojma o čemu je riječ. Nezvanično saznajemo da je Šekuli prilično tiražan opozicioni list.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG