Dostupni linkovi

Dinoša: Štititi LGBT populaciju, ali ne i afirmisati


Ferhat, Dinoša, arhiv, foto: savo Prelević
Ferhat, Dinoša, arhiv, foto: savo Prelević
Ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša ponovo je ustalasao dio javnosti u Crnoj Gori pošto je nakon što su evropski i crnogorski parlamentarci nedavno jedinstveno u Briselu osudili njegovu izjavu kako nije dobro ako u Crnoj Gori ima homoseksualca. Ministar je otišao korak dalje i pozvao naše parlamentarce da predvode gej paradu u Crnoj Gori.

Oštre reakcije stigle su i od vladajućih partija dok opozicione kao i predstavnici NVO sektora traže da ministar Dinoša podnese ostavku ili bude smijenjen.

"Bogomi, ja ne igram sa nečim što može biti nečija sudbina. Niti kada je u pitanju politika, niti kada je u pitanju moj privatni život. Apsolutno mi nije na kraj pameti da ušićarim na nečijoj muci ja nastojim samo da budem realista i da i Evropi kažem kakav je naš ambijent."

Tim riječima crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša prokomentarisao je oštre reakcije na njegovu posljednju izjavu kojom je pozvao crnogorske parlamentarce, koji su zajedno sa evropskim nedavno u Briselu kritikovali njegove homofobne nastupe, da organizuju paradu ponosa u Crrnoj Gori.

Podsjetimo, evropski i svi crnogorski parlamentarci osudilu su prvu Dinošinu izjavu kako nije dobro ako u Crnoj Gori postoji ijedan homoseksualac a što je izazvao zaprepašćenje organizacija koje se bave zaštitom ljudskih i majnjinskih prava.

Posljednja Dinošina izjava doživljena je kao novo ironisanje osjetljivim pitanjem manjinskih prava koje bi Dinoša po definiciji trebalo da štiti. Dio opozicije zatražio je njegovu ostavku a ministrovo ponašanje osudile su i vladajuće stranke.

Ostavka ili smjena


Put ka Evropi nije popločan zlatnim pločicama već ima mnogo prepreka na kojima moramo lomiti vlastitu svijest i oslobađati se određenih predrasuda, Dinoši je poručio visoki funkcioner DPS Miodrag Vuković. Oštra kritika stigla je i od nevladinih organizacija. Ivana Vujović ispred Juventasa kaže:

"Sama izjava ima za cilj da regrutuje one konzervativne i homofobične dijelove našeg društva da se vrlo cinično odnose prema stavu koji su crnogorski i evropski parlamentarci zauzeli, da su prethodni stavovi gospodina Dinoše bili neprihvatljivi
Ministar Dinoša odbacuje tezu kako mu je namjera da koketirajući sa konzervativnim biračima ubere poene pred predstojeće izbore u Tuzima i Ulcinju.
kada su u pitanju prava LGBT osoba u Crnoj Gori. Ministar pokušava da sa jedne strane abolira svoj stav, na način što će ponovo flertovati sa konzervativnim stavovima, a sa druge strane on takođe pokušava da se sa ovom pričom poigra u okviru predizborne kampanje, koja se vodi u Ulcinju."

No ministar Dinoša odbacuje tezu kako mu je namjera da koketirajući sa konzervativnim biračima ubere poene pred predstojeće izbore u Tuzima i Ulcinju. Na naše pitanje da li misli i da svojim izjavama u važnom trenutku šteti spoljnom imidžu Crne Gore i pokazuje selektivnost u poštovanju ljudskih prava ministar odgovara:

"Država Crna Gora će se po tom pitanju ponašati shodno evropskim uzusima i evropskoj praksi. Ako ima činilaca u Crnoj Gori koji mogu stvoriti više prostora za tu populaciju nego što ja mislim, onda ti činioci neka se angažuju u tom pravcu, ja ću kao ministar za ljudska i manjinska prava apsolutno pokušati i uspjeti, nadam se da im pružim zaštitu."

RSE:
Može li se ovo na neki način protumačiti kao omekšavanje vašeg stava, budući da su reakcije bile prilično oštre, i od predstavnika vaših koalicionih partnera u vladajućim partijama, konkretno u DPS?

Dinoša
: Ja u svim kontaktima sa zvaničnicima iz Evrope zastupam pristup koji kaže da država jeste obavezna da zaštiti svakog pojedinca, svaku grupaciju, ali kada je u pitanju LGBT populacija nije u obavezi da afirmiše to.

U isto vrijeme, Ivana Vujović iz Juventasa smatra da već ima dovoljno razloga da ministar Dinoša podnese ostavku ili bude smijenjen.

"Moraće prosto i naša Vlada da se u tom smislu vrlo jasno izjasni u smislu da li, ukoliko Dinoša ne omekša svoj stav i ukoliko se ne izvini zbog ove i prethodnih izjava, onda, kako i iz vladajuće kolaicije imamo signale da i oni prepoznaju da on nije kompatibilna osoba, osoba za obavljanje funkcije ministra za ljudska i manjinska prava"
, zaključuje Ivana Vujović.
XS
SM
MD
LG