Dostupni linkovi

Podsmjesi i šale o LGBT pravima u Crnoj Gori


Sjednica Odbora za ljudska prava
Sjednica Odbora za ljudska prava
Skupštinski odbor za ljudska prava je odlučio na narednu sjednicu pozove ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinošu da pojasni svoje izjave u odnosu na seksualne manjine, koje su okarakterisane kao homofobne od strane 17 nevladinih organizacija koje su tražile smjenu ministra Dinoše.

Prema prijavi koju su potpisali predstavnici 17 nevladinih organizacija u novembru prošle godine se između ostalog navodi da je ministar Ferhat Dinoša svojim izjavama izazvao opravdanu zabrinutost poslanika evropskog parlamenta.

Iako se od ministra za ljudska i manjinska prava očekuje da zastupa poštovanje i promovisanje prava LGBT osoba, ministar Dinoša negira diskriminaciju tih osoba i ne želi da se bori za jednakost svih građana Crne Gore.

Danijel Kalezić, predstavnik koalicije 17 nevladinih organizacija, je potvrdio da će njihov predstavnik prisustvovati na narednoj sjednici odbora.

"Ova inicijativa je pokrenuta zbog izostanka izvinjenja i istrajavanja na stavovima negiranja postojanja LGBT populacije u Crnoj Gori i potrebe za preduzimanje mjera njihove zaštite protiv diskriminacije, koja je uslovljena zabrinjavajućim stepenom homofobije. Gospodin Dinoša svojim izjavama koje u velikoj mjeri podstiču diskriminaciju LGBT osoba je izgubio kredibilitet da obavlja tu funkciju. Treba ga smijeniti i dati mu da radi nešto drugoa a na njegovo mjesto dovesti osobu koja je spremna da štiti prava svih građana"
, navodi Kalezić.

U pismu odboru su iznijeti podaci iz istraživanja javnog mnjenja koji pokazuju visok stepen homofobičnosti crnogorskog društva, a što je na odboru prezentovala sekretarka odbora.

Odbor je, prema riječima predsjedavajućeg Budimira Aleksića, slučaj ministra Dinoše uzeo u razmatranje zbog nalaza Evropske komisije u kome je rečeno da se ministarstvo ne fokusira na prava seksulanih manjina.

"Stvarni razlog je ono što smo stavili u naš akcioni plan a to je preporuka Evropske komisije iz Analitičkog izvještaja. To je onaj dio da Ministarstvo za manjinska i ljudska prava se pretežno fokusira na prava etničkih manjina i jednakosti polova ali mu nedostaje senzibilitet za druga područja ljudskih prava, prvenstveno kada je riječ o pravima LGBT osoba. Tu se misli na ministra Dinošu"
, kaže Aleksić.

Stavovi i Vlade


Tokom same rasprave o izjašnjavanju ministra Dinoše, članovi odbora su različito reagovali na temu diskriminacije seksualnih manjina.

Ferhat Dinoša
Dio opozicije je bio uzdržan i nije se oglašavao, predstavnici vladajuće koalicije su branili ministra Dinošu, a Koča Pavlović iz Pokreta za promjene je konstatovao da su Dinošini stavovi ujedno i stavovi Vlade i da taj ministar neće trpjeti konsekvence.

"Očigledno je da vrjednosni sudovi koji su bili osuđeni od strane NVO su vjerovatno većinski u Vladi i da tražimo od njega da nas obavijesti kako on vidi, šta će on da uradi da se prevaziđe taj problem"
, kaže Pavlović.

Braneći ministra za ljudska i manjinska prava, član odbora iz Socijaldemokratske partije Ervin Spahić je ocjenio bespotrebnim da Dinoša bude saslušan pred Odborom.

"Ja stvarno ne mogu da shvatim da razlog što neko bojkotuje ministra, neka NVO bojkotuje ministra, da to bude razlog da mi tražimo od ministra da dođe ovdje i da se izjasni oko toga. NVO sektor ako ne želi saradnju sa ministrom neka čeka drugi period kada dođe novi ministar"
, rekao je Spahić.

Koča Pavlović i Ervin Spahić su nastavili raspravu.

"Ovo je prosto jedna evropska praksa! Ja razumijem da je ona vama nejasna",
kazao je Pavlović

"Iz komentara nijesam shvatio, želite li da pozovemo NVO ili da pozovemo predstavnike LGBT populacije"
, pitao je Spahić.

Poslanik demokratske partije socijalista Husnija Šabović je došao na ideju da ministar Dinoša sam formira LGBT organizaciju.

"Ja pravo da vam kažem, ja ne znam kako da se vjeruje čovjeku. Jedino da ga zamolimo da on formira neku LGB"
, rekao je Šabović.

Nakon rekonstrukcije Vlade Crne Gore, ministar Dinoša je odlukom novog premijera Igora Lukšića ipak ostao na mjestu zaštitnika ljudskih i manjinskih prava.
XS
SM
MD
LG